Gyakran megfordulhat a Huawei, vagy Honor felhasználók fejében, hogy vajon mikor kapja meg a következő szoftverfrissítést okostelefonja, erre próbálunk most választ adni! 

A legfrisebb szoftver letöltése

A Huawei az összes telefonját OTA rendszeren keresztül frissíti. Ez a mozaikszó az Over The Air szavakból származik. Ez azt jelenti, hogy a Huawei központi szerveréről közvetlenül a telefonra tölthető le a frissítő csomag és ezt követően telepíthető.

A frissítések kereséséhez a legegyszerűbb, ha a Beáállításokban kiválasztod a Rendszerfrissítés menüpontot. Ezen belül látható az aktuális szoftververzió, amelynek a legutolsó négy karaktere jelzi a szoftver kiadás számát.

A Frissítések keresése gombra kattintva a készülék megkezdi az újabb szoftver kiadás lekérését. Ehhez a funkcióhoz mindenképpen szükséges aktív internet kapcsolat.

Ez a frissító alkalmazás mindig az elérhető legfrissebb szoftvert küldi a készülékekre, automatizáltan, IMEI szám alapján.

Amennyiben azt jelzi, hogy nem érhető el frissítés, az annak köszönhető, hogy az adott IMEI számhoz rendelt készülékre még nem érhető el frissebb verzió annál, mint ami pillanatnyilag megtalálható rajta.

Nincs hiba, a B100-as a legutóbb kiadott szoftver a Honor 7 Lite-ra

Szoftverfrissítés szolgáltatós telefonokon

Amíg a kártyafüggetlen modellekre közvetlenül a Huawei adja ki a frissítést elsőkézből, addig a szolgáltatónál vásárolt hálózati zárral rendelkező készülékekre másabb a frissítés érkezésének folyamata.

A Huawei lefejleszti és teszteli a szoftvert, azonban az csak azt követően kerülhet ki frissítésként az okostelefonokra, amikor a szolgáltató belső tesztjein is megfelelt. Ez azt jelenti, hogy ha a Huawei P9 és az Android 7.0 frissítést vesszük példaként, akkor a Huawei elindította azt 2017. januárjában a kártyafüggetlen egykártyás (EVA-L09) és a kétkártyás (EVA-L19) modellekre, azonban a szolgáltatók által árult hálózati zárral (SIM lock) rendelkező modellekre ez a szoftver nem érhető el addig, amíg a szolgáltató nem adja áldását annak kiadására. Erre azért van szükség, hogy biztosan ne legyen hálózati, vagy egyéb probléma a készülék működésében.

Mikor lesz Nougat frissítés a készülékemre?

2017. január 25-i álláspont

Huawei P9

Magyarországon elindult a kártyafüggetlen Huawei P9 modellek (EVA-L09 és EVA-L19) korai frissítése a B360-as szoftverre, amely az első végleges Android 7.0 Nougat és EMUI 5.0 frissítés itthon. A hálózati zárral rendelkező P9 modellekre jelenleg még nem érhető el frissítés.

Honor 8

Elindult a Honor aktuális csúcsmodelljére is az EMUI 5.0, amelyet OTA-n keresztül küld ki a gyártó a felhasználóknak.

Huawei P9 Plus és Huawei P9 Lite

Mind a két modellre publikus béta tesztet hirdetett a Huawei. Erre jelentkezhetnek a felhasználók és kipróbálhatják milyen lesz az új rendszer. Nincs hivatalos időpont arra, hogy mikor érkezik a végleges frissítés. Ami biztos, a béta tesztelés február 4-ig tart, ezt követően történik még a felfedezett problémák javítása, azaz február első hetéig szinte egészen biztos, hogy nem érkezik Nougat frissítés a P9 Plusra és P9 Lite-ra.

Más modellek Nougat frissítése

A Huawei Magyarország nem közölt pontos listát, hogy mely modellek frissülnek itthon Android 7.0 Nougat rendszerre és pontosan mikor. Várható, hogy néhány hónapon belül frissülhet  a Huawei nova, a Mate 8 és a MediaPad M3 is.

Android 7.0 frissítés nélkül maradó modellek

Sajnos ki kell mondani, vannak olyan készülékek, amelyekre nem fog Android 7.0 frissítés érkezni. Ez az élet rendje, mióta Android frissítések vannak, azóta léteznek is készülékek, amelyek ezeket nem kapják meg. Várhatóan ezen készülékek között van a Huawei P8, a P8 Lite, az Ascend Mate7 és a Honor 7 is. Ez nem jelenti azt, hogy a Huawei nem frissíti ezeket a készülékeket. Hibajavítások, optimalizációk továbbra is elérhetők lehetnek frissítések formájában ezen modellekre, ezek a modellek csak az újabb Android főverziót nem kapják meg.