Funkciók

Így lesznek ellenállóak a Huawei okostelefonok

Tavaly ősszel volt szerencsém elutazni Kínába, ahol meglátogattam a Huawei központját és gyártósorát is. Itt láthattam milyen tesztfázisokon megy át minden modell a fejlesztések során.

Nem csak a Huawei P9, hanem a többi modell is egy 7 részből álló “stresszteszten” megy át a fejlesztés során, amely során azt vizsgálják, hogyan bírja majd a strapát a modell. Nézzük miket tesztelnek a mérnökök.

Kocsi Judit sport mentáltréning

Leejtés

A kijelző és a többi komponens ellenállóságát azzal teszik próbára, hogy több alkalommal leejtik a készüléket 1-2 méteres magasságból. Ezt videóra veszik és kielemzik a sérülések keletkezésének okát. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden esést túlélnek a készülékek, de a mérnökök igyekeznek erre is felkészíteni a telefonokat.

google-nexus-6p-torott-uveg

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A csatlakozó sérülések elkerülése

A microUSB csatlakozós készülékek esetében gyakori hiba a fordított bedugás, ami sérülést okozhat. Az USB-C csatlakozós eszközöknél (P9, P9 Plus, Nexus 6P) erre kisebb az esély, de azért fontos, hogy sok használat után is ép maradjon az eszköz csatlakozója. Erre is készülnek a gyártás előtt, egy speciális készülék 10 000 alkalommal csatlakoztatja, majd választja le a töltő csatlakozót, ami során vizsgálják a port ellenállóságát.

Kijelző karcokra való felkészülés

A telefonok kijelzőjének karcállósága is vizsgálat tárgya fejlesztéskor. Egy nagy forgó dob tartalmaz különböző hétköznapi tárgyakat, például kulcs és mellé teszik a telefont, aztán megforgatják 1000 alkalommal. Így tesztelik azt, amikor táskába dobja a felhasználó a telefont.

Érintőkijelző teszt

Egy ujjat imitáló készülék mást sem csinál 12 napon keresztül, mint nyomogatja a kijelzőt. A közel két hetes teszt során 1 millió alkalommal érinti meg az érintőpanelt a gép, majd elemzik az adatokat.

Fenék teszt

A farzsebbe helyezést is tesztelik. Ehhez a telefonok készülékházát 25 kg tömegnek megfelelő erővel nyomják egy hengerrel és utána vizsgálják azt, hogy a ház elgörbült-e, vagy sem.

Szélsőséges időjárás

Bár nem vízállóak a készülékek, de az extrém hőmérsékleti változásoknak ellenállnak. Ezt tesztelik akkor, amikor egy olyan kamrába helyezik be a fejlesztés alatt álló okostelefont amiben -55°C és +105°C között váltogatják a hőmérsékletet.

Ekkora gépben szimulálják a szélsőséges hőmérsékleti változásokat
Ekkora gépben szimulálják a szélsőséges hőmérsékleti változásokat

Kábel tartósság

Nem csak a telefonokat, hanem a hozzájuk tartozó tartozékokat tesztelik. A kábelek kifejlesztésekor például 10 ezer alkalommal csavarják azt meg, így tényleg a legtartósabb megoldás mehet gyártásba, majd a dobozokba.

Ezek a tesztek csak a készülék külső behatásokkal szembeni ellenállóságát vizsgálják, de ezen kívül számos más teszt fázis van, amelyet elvégeznek a telefonokon.

Saját szememmel láttam hogyan gyártják a P8-at a gyártósor elejétől egészen a becsomagolt, szállításra kész dobozig. Érdekesség, hogy a gyártás során előbb egy gép tesztel le minden funkciót, majd minden készüléket emberek is megvizsgálnak. SIM kártyát helyeznek bele és telefonálnak róla, majd kipróbálják a csatlakozókat, a hangszórókat, az érintőkijelzőt és így tovább.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával