Tippek-trükkök

Melegedő, lassuló telefon, gyorsan merülő akkumulátor? Itt az ok és a megoldás!

Nyáron gyakori probléma a gyorsan merülő telefon, a lassabb működés, az irreálisnak tűnő melegedés. Az esetek jelentős többségében nem a készülék a hibás, a telefon is megszenvedi a meleget.

Az okostelefonok számos olyan komponenssel vannak felszerelve, amelyek alapvetően vagy hőt termelnek a működéssel, vagy nagyon érzékenyek arra.

Mitől melegszik a telefon?

Kocsi Judit sport mentáltréning

Mitől lassú?

A processzorok működése során hő termelődik, amit a gyártók a tervezés során hőelvezetéssel próbálnak megoldani. Minél nagyobb teljesítményen van, annál több hő termelődik. A túlhevülés ellen a rendszer védekezik, azzal hogy visszaveszi a teljesítményt, hogy letudjon hűlni a rendszer, ezzel megóvva a telefont a fizikai károsodástól. Ilyenkor veheti azt észre a felhasználó, hogy a telefon belassul hirtelen és akadozik. Ilyenkor nem kell mást tenni, csak megvárni hogy lehüljön és helyreáll a világ rendje.

Mi tud még melegedni?

A processzor mellett több olyan chip is van, amely rendkívül sok hőt tud termelni. Kifejezetten ilyen a 4G LTE, vagy a GPS aktív használata, amelyek a nagy adatkommunikáció miatt sok hőt tudnak termelni, de a kamera rendszer mögött álló ISP (képfeldolgozó rendszer) is, tehát ha például hosszabb videót akarnánk készíteni, gyorsan felmelegedhet a készülék is.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Mi okozza a gyorsabb merülést?

Az akkumulátokrokban található vegyi anyagok reakciójának köszönhetően tudja tárolni az az áramot, amit használat során átad a készüléknek. Ez alapból hőtermeléssel jár, viszont nem okoz neki jót. A nagy melegben változnak a kémiai reakciók is, emiatt az akkumulátor gyorsabban merülhet, illetve lassabban tölthet fel.

A többi komponens megnövekedett energiafogyasztása ilyenkor tovább rontja a helyzetet és gyorsabb merülést okoz. A nyári napok rendkívül megterhelik a telefont, hiszen a levegő hőmérséklete egy hőhullám esetén a lakásban is sokszor 25 fok felett tud maradni, ami rontja a hőelvezetést róla.

Hogyan lehet védekezni?

A meleg ellen védekezni nehéz, ha nincs klíma, viszont segíteni lehet a telefonnak abban, hogy ne hevüljön fel olyan gyorsan.

  • A tokok rontanak a gyárilag megtervezett hőleadáson, egyfajta szigetelőként működnek. Ilyenkor célszerű kivenni a tokból a készüléket
  • Ne hagyjuk tűző napon, vagy rendkívül meleg környezetben (pl.) autóban a telefont
  • Használjuk az energiatakarékos módot, amely csökkenti a teljesítményt, ezzel együtt a hőtermelést
  • Csökkenthetjük a kijelző fényerejét. Ezzel ugyan rosszabbul látható, viszont a kijelző LED-jei is tudnak sok hőt termelni, illetve sok áramot fogyasztani, így ez két oldalról tud segíteni
  • Tartsuk a telefont jól szellőző helyen

Mit ne csináljunk ilyenkor?

Ne tegyük hűtőbe, vagy akár vízálló tokban, zacskóban vízbe! A gyors, drasztikus hűtés párakicsapódást hozhat magával a folyamat során, amely a készüléket károsíthatja.

További tippek-trükkök érdekelnek? Kattints ide!

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával