Hírek

A Huawei pert indít az USA ellen

A Huawei Technologies egy nemzetközi sajtóbejelentés keretein tudatta a világgal, hogy beperli az USA-t annak diszkriminatív tevékenysége miatt.

A Sencseni központban tartott bejelentésen kiderült, hogy a texasi szövetségi bíróságnál nyújt be keresetet a Huawei Technologies, amely a 2019-es védelmi költségvetésről szóló törvény, a National Defense Authorization Act (NDAA) 889-es szakaszával szemben szeretne eredményt elérni.

A Huwaei beperli az USA-t

„Az Egyesült Államok Kongresszusának többszöri próbálkozás után sem sikerült bárminemű bizonyítékkal alátámasztania a Huawei Technologies termékei ellen bevezetett tilalmát. Utolsó lehetőségként kénytelenek vagyunk ehhez a jogi lépéshez folyamodni”, mondta Guo Ping, a Huawei elnöki posztját rotációs alapon betöltő elnöke. „Ez a tilalom nemcsak jogellenes, de abban is korlátozza a Huawei-t, hogy részt vegyen a tiszta piaci versenyben, így végső soron az amerikai fogyasztókat károsítja meg. Várjuk a bíróság ítéletét, bízva abban, hogy az kedvező lesz mind a Huawei, mind az amerikai emberek számára”.

A Texas megyei Plano kerületi bírósághoz benyújtott kereset alapján a Huawei szerint a 2019-es NDAA 889-es szakaszát kifejezetten egy cég kizárására, a Huawei Technologies ellen hozták létre, ezzel megtiltják az Egyesült Államok kormányzati szerveinek a Huawei készülékek, eszközök és szolgáltatások használatát, illetve tiltja, hogy pénzbeli támogatást, vagy hitelt adjanak olyan harmadik félnek, amely a Huawei termékeit, szolgáltatásait használja. A Huawei azért tette meg ezt a lépést, mert a törvény közigazgatási, vagy bírósági eljárás nélkül és közvetlen bizonyítékok benyújtása nélkül lett megalkotva. A Huawei Technologies kifejtette, hogy ez sérti a személyre szabott jogi intézkedések tilalmáról szóló Bill of Attainder Clause-t és a méltányos jogi eljárásról szóló Due Process Clause-t, valamint a hatalmi ágak szétválasztásáról szóló alkotmányos alapelvet, hiszen az amerikai kongresszus nemcsak a törvényt alkotta meg, hanem megpróbálja azt érvényesíteni és végrehajtani is.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

„A 889-es szakasznak számos valótlan, nem bizonyított és példa nélküli állítás az alapja. A jogszabály feltevésével ellentétben a Huawei nem áll a kínai kormányzat tulajdonában, az állam nem irányítja vagy befolyásolja a vállalatot. Továbbá a Huawei makulátlan biztonsági múlttal és programmal rendelkezik. Ezzel ellentétes bizonyítékot senki nem szolgáltatott” – mondta Song Liuping, a Huawei jogi igazgatója.

A Huawei korábban amerikai mobilszolgáltatókkal is kötött megállapodást hálózati fejlesztési megállapodást, azonban a kormányzat rákényszerítette az operátorokat ezek felmondására, az NDAA korlátozásai pedig gátolják a szabad versenyt, hiszen csak a Huawei-t zárják ki a piacról. Ez nem csak a vállalatot érinti hátrányosan, hanem az amerikai lakosságot is, ugyanis elsők között  a Huawei képes 5G hálózati telepítésekre, ráadásul az iparági források szerint a konkurensek termékei magasabb áron lesznek elérhetők, ha elkészülnek.

A különböző iparági becslések alapján a Huawei részvételével az új vezeték nélküli infrastruktúra kiépítésének költsége 15-40%-kal tud alacsonyabb lenni, a Huawei szerint az elkövetkező 4 évben a kizárással 20 milliárd dollárral költhet többet majd az USA az 5G telepítésre.

Gui Ping, a Huawei Technologies elnöke azt kéri, hogy a bíróság érvénytelenítse a jogszabályt, amely tiltja a vállalat termékeit az USA-ban. A Huawei szeretne párbeszédet indítani az USA kormányzatának biztonsági aggodalmairól, illetve az amerikai kormánnyal is rugalmasan működne együtt, hogy ők is megvizsgálhassák a biztonsági szintet, illetve a valós biztonsági kérdéseket akár közösen válaszolják meg.

Decemberben a Broadway rádióban adtam interjút a Huawei-USA kapcsolatról és ami mögötte lehet, ezt itt lehet meghallgatni:

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával