Hírek

Itt a Huawei első elektromos autója

A Huawei is belépett az elektromos autók piacára, igaz, nem saját modellel, helyette együttműködéssel, a kínai BAIC vállalattal.

A Shanghai Auto Show keretein belül bemutatott Arcfox Alpha S egy teljesen elektromos autó, amelynek szoftveres és hardveres platformját a Huawei fejlesztette. A gyártást pedig a BAIC végzi.

Az autóból két, különböző modell jelenik meg, az Alpha S és az Alpha S HI kiadás. Előbbi egy alapfelszereltségű kiadás, míg utóbbi egy magasan felszerelt modell. 

Arcfox Alpha S Huawei elektromos autó bemutató

Az autó magasan felszerelt technológiailag is, ebben debütált az új Kirin 990A chip, amely – ahogyan a neve is mutatja, a Kirin 990 egy módosított verziója, kifejezetten autók számára fejlesztve. A chip támogatja az 5G hálózati támogatást, valamint HarmonyOS-t futtat, a Huawei saját fejlesztésű rendszerét.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az autó belsejében egy hatalmas, 4K kijelző van, amivel természetesen minden vezérelhető és fontos szerepet kap az önvezető funkciók visszajelzésében is. Természetesen a HarmonyOS lehetőséget nyújt az okostelefonnal való szinkronizációra is, bár ez már alap dolognak számít 2021-ben. Ezen kívül van hangvezérlés, sőt gesztus alapú vezérlés is, így érintés nélkül, kézmozdulatokkal is elérhetők bizonyos funkciók az autóban.

Ha az autós képességeket nézzük, az autó a 93,6 kWh-s akkumulátorával akár 700 km-et is képes lehet megtenni egyetlen feltöltéssel. Gyorstöltéssel 10 percnyi töltőn töltött idővel akár 197 km-re elegendő töltöttséget vehet fel az akkumulátor. Az Arcfox lítium-ion akkumulátora okos hőmérséklet monitorozással és vezérléssel rendelkezik, így töltés közben sem engedi a túlmelegedést. Érdekesség, hogy az Alpha S akár a vezeték nélküli töltést is támogatja, igaz ez esetben jóval lassabb a töltési sebesség.

Arcfox Alpha S Huawei elektromos autó bemutató

Az önvezető képességhez az autó rendszere a Huawei által biztosított térkép szoftvereket használja, amely jelenleg viszont a kínai nagyvárosokban használhatók csak, mint például Pekingben, Sanghajban, vagy Sencsenben. Persze ez nem meglepő, hiszen az Arcfox Alpha S egy alapvetően kínai piacra szánt autó.

Az autó 2021 második felében kerül majd piacra, 251 900 jüanos nyitóárral (kb. 11,6 millió forint), míg az Alpha S Hi kiadása 429 900 jüanról indult, átszámítva kb. 19,7 millió forintról.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával