HírekTippek-trükkök

Előzd meg, hogy a felpúposodott akkumulátor bajt okozzon!

Évente több mint egy milliárd új okostelefon kerül piacra és mindegyikben van egy komponens, amely bizonyos esetben rendkívül veszélyes lehet, ez pedig az akkumulátor. Egy hazai okostelefonos akkumulátor balesetet mutatunk be most.

A 2019-es kémiai Nobel-díjat a lítiumionos akkumulátorok kifejlesztői kapták, amiért egy a korábbinál biztonságosabb és jobb akkumulátoros megolást tudtak kifejleszteni, ezzel megalapozva a széleskörű energiatárolást. Ezeket az alapokat használják az okostelefonokban lévő akkumulátorok is. Ezek teljesen biztonságosak addig, amíg valamilyen oknál fogva zárlatot nem kapnak, ha ez bekövetkezik, akkor hamar jöhet a baj is vele.

A kémiai Nobel-díj 2019-es díjazottai
A kémiai Nobel-díj 2019-es díjazottai

Egyik olvasónk számolt be a történetéről, aki egy Huawei Mate 10 Lite okostelefont vett 2018 márciusában az egyik Huawei hivatalos viszonteladó partnertől. A készüléket bő egy évig használta, 2019 júliusában cserélte le egy újabb Huawei Mate 20 Lite-ra. A váltás oka az volt, hogy 16 hónap után az akkumulátor valamilyen okból elkezdett felpúposodni és kinyomni a kijelzőt a fém készülékházból.

Kigyulladt a felpúposodott Huawei Mate 10 Lite akkumulátora

A Huawei Mate 10 Lite egy 3340 mAh kapacitású Lítium-Polimer akkumulátorral rendelkezik. Az összes többi okostelefonhoz hasonlóan teljesen biztonságos addig, amíg valamilyen okból nem sérül meg. Olvasónk esetében nem tudni, hogy pontosan mi volt a meghibásodás kiindulópontja, elmondása szerint vigyázott a készülékre, nem ejtette azt le.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Kigyulladt a felpúposodott Huawei Mate 10 Lite akkumulátora

A púposodó akkumulátorral rendelkező telefont olvasónk kikapcsolta, majd eltette a nyár folyamán egészen mostanáig, amikor szeretett volna megszabadulni tőle. Amikor megfogta a felpúposodott készüléket, az összenyomódott kicsit és ez elég volt a bajhoz, a zárlatos akkumulátor gyors lánggal kiégett a képen látható állapotokat előidézve.

Kigyulladt a felpúposodott Huawei Mate 10 Lite akkumulátora

Hogyan előzd meg a bajt?

Ha azt tapasztalod, hogy valami probléma van az akkumulátorral az okostelefonban, az felpúposodik, a készüléket eldeformálja, azonnal kapcsold ki az eszközt és véletlenül se dugd töltőre! Mielőbb keresd fel vele a hivatalos Huawei szervizpontokat, ahol kicserélik a meghibásodott akkumulátort, mielőtt bajt okoz.

Már nem szeretnéd használni a készüléket? Akkor sem szabad azt eltárolni ebben a formában, javasoljuk, hogy a hivatalos Huawei szervizpontokon, vagy hivatalos viszonteladóknál add le a készüléket, ahol hatástalanítják a benne lévő hibás akkumulátort és újrahasznosítják a készüléket.

Huawei szerviz Debrecenben

Mi okozza az akkumulátor kigyulladását?

Az akkumulátorokban veszélyes anyagok vannak, amelyek kémiai és fizikai reakciók során képesek eltárolni az energiát töltéskor, majd leadni azt a használat során. A bennük lévő cellák nagyon jól működnek, amíg valamilyen oknál fogva nem sérülnek meg.

Valószínűleg sokan emlékeznek pár évvel ezelőttről a Galaxy Note 7 széria fiaskójára. Akkor a mérnökök a 4000 mAh-s telepet túl kicsi helyre próbálták bezsúfolni és amikor a gyorstöltés során elkezdett melegedni az akkumulátor és némileg kitágult, a készülékház összenyomta azt, amitől zárlat keletkezett és lángralobbant tőle a telefon. Végül ez a tervezési hiba a széria visszahívásához vezetett.

A mindennapok során számos olyan hatás érheti az okostelefont, amely később problémát okozhat az akkumulátor működésében. Ilyen lehet bármilyen mechanikai sérülés, például egy leesés, vagy akár a telefon erősebb összenyomódása a zsebben.

Huawei Szerviz Napok

Ha akkumulátor problémát tapasztalsz okostelefonoddal kapcsolatban, semmiképpen se hunyj szemet felette, kérj szakértői segítséget, hogy később ne okozzon nagyobb problémát a meghibásodás!

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával