Hírek

Huawei AX3 (Quad-Core) WiFi 6+ router teszt

A Huawei új, szuper otthoni routere, az AX3 (Quad-Core) (WS7200-20) is megérkezett itthonra, amelyet le is teszteltem.

Szépen lassan jönnek a piacra a WiFi 6-os routerek (leánykori nevükön 802.11ax), amelyek ára jelenleg még viszonylag magas a hagyoányos WiFi 5 (802.11ac) routerekhez képest, de ez nem meglepő, minden új termékkel így van ez. A Huawei új AX3 (Quad-Core) routere az első WiFi 6-os hálózati elosztó házon belül, ráadásul rögtön arra is rákontráz a házon belüli fejlesztésnek, a WiFi 6+-nak köszönhetően, a kérdés az, hogy mikor lesznek megfelelő eszközök, hogy teljeskörűen kihasználható legyen.

Bár az emberek hajlamosak csak a sebességet nézni, ha routerről van szó, nem ez a legfőbb előnye a Wi-Fi 6-nak a Wi-Fi 5-tel szemben. Sokkal fontosabb, hogy a multiantennás routerek az technológiával képesek egyedejűleg több eszközt kiszolgálni nagyobb kapacitással. Az új 1024-QAM és az OFDMA technológiák lehetőséget nyújtanak arra, hogy az antennák alatt kezelt eszközök közötti interferencia csökkenjen, ezzel javul az átviteli hatékonyság is. A MU-MIMO antennamegoldás pedig javítja a több eszköz számára biztosítható kapacitást.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Egyetlen antenna 5 GHz-es kapcsolat esetén akár 600,5 Mbps-os adatátvitelre is képes, szemben az előző Wi-Fi 5 generáció 433 Mbps-os sebességére. Mellé a nagyobb sávszélességgel nő az adatátvitel stabilitása, így a csomagveszteség is.

A Huawei tovább csavart azon a Wi-Fi 6 technológián, amely szabványainak kifejlesztésén maga is dolgozott. Megalkotta a Wi-Fi 6+-t, amely a támogatott eszközök esetén még több előnyt tartogat a felhasználóknak. A Wi-Fi 6 és a Wi-Fi 6+ között két lényegi különbség van az utóbbi javára. Az első a nagyobb távolság, amit azzal ért el a gyártó kiterjesztette a sugárzást 6 dB-re. Mellette a Kirin chip szintjén megjelent a “dinamikus szűk sávszélességű technológia“, amivel a teljesítményspektrum sűrűsége (PSD) növelhető. Míg a hagyományos Wi-Fi 6 eszközök 20 MHz-es sávszélességgel tudnak kommunikálni, a Huawei Wi-Fi 6+ eszközei képesek leenni akár 2 MHz-ig is. Ez megnöveli a hatótávolságot, akár falakon keresztül is, míg kis távolság esetén akár duplázhatja a végpontok közötti ultra-széles sávszélességet, 160 MHz-ig.

A kis alapozást követően nézzük meg magár az AX3 (Quad-Core) routert, hogy mit is tud. Méretes fehér dobozban érkezik, rajta a router képével és a főbb képességek felsorolva. A csomagolásban összehajtogatva található meg a router, amely nem igazán nagyobb, mint az elődje, a WS5200-as modell. Az alapterület 225×149,2 mm, míg mindösszesen 39,7 mm magas (antennák nélkül), illetve a tömege 387 gramm.

A dobozban a router mellett megtalálható a hozzá való 12 V / 1 A (12 W) hálózati adapter is, ami 1,5 méter hosszú vezetékkel van ellátva, illetve egy lapos UTP kábel, mindkettő fehér színben, harmonizálva az eszközzel.

Kiemelve magát a routert, a négy darab lapos antenna felhajtható a készüléken. Maga a ház kifejezetten kecses, vékony, azonban az antennák szélesek és vastagok, elég robosztusak, nem leszedhetők a routerről, csak felhajtani lehet őket. Ezeknek két állása van, vagy behajtva, használaton kívül, vagy beüzemelve kinyitva, 90 fokban felhajtva, ezek további oldalirányú forgatására nincs lehetőség, illetve szükség sincs rá a technikát tekintve.

A matt fehér router borításán középen megtalálható egy kerek gomb, rajta a HiLink logójával. Ez egy gyors csatlakoztatást kínál eszközökhöz a WPS megoldással.

Van azonban egy ennél is egyszerűbb megoldás arra, ha telefont szeretnénk csatlakoztatni a roterhez. A jobb elülső sarokban egy NFC antenna van az AX3 (Quad-Core)-ba építve. Mindösszesen annyira van szükség, hogy érintsük ide a telefont feloldott állapotban (bekapcsolt NFC szükséges az eszközön) és máris lehet csatlakozni a hálózathoz és nincs szükség jelszó megadására sem.

A router lapos első függőleges falán középen egy széles LED visszajelző található meg, ez világoskéken világít, ha minden rendben van a hálózattal, illetve pirosra vált, ha nem tud csatlakozni az internethez.

A hátoldalon az antennák közé kerültek a csatlakozók. Bal  oldalt található meg a tápcsatlakozó, illetve mellette jobbra négy darab hálózati WAN és LAN port, ezen kívül egy újraindításhoz használható süllyesztett gombot kapunk. Külön bekapcsológomb, vagy éppen USB port nem kapott helyet az AX3 (Quad-Core)-on.

A Router alja kifejezetten unalmas, persze nem is vártunk itt mást. A két szélre kerültek hűtőnyílások, hiszen a hardver komoly hőtermelődéssel tud működni.

A négy darab felhajtható antenna egyenként 5 dB-s, ebből kettő az 5 GHz-es, kettő a 2,4 GHz-es kommunikációra van.  Ahogy fentebb írtanm, nem levehető, nem forgatható oldalirányba, csak a lecsukott és felnyitott állapota érhető el.

A negyedik antenna mindkét oldalára  felkerült egy WiFi 6+ logó, hogy a Huawei ezzel is jelezze azt, hogy ez nem csak egy hagyományos fehér router a polcon.

Nem mehetünk el szó nélkül a műanyag burkolat alatt lévő hardver mellett sem. Amíg egy 5-10 ezer forintos router esetén kevésbé vár el az ember sokat, addig egy 45 ezer forintos megoldás esetén nyilván az igények is joggal megszaporodnak.

A router “alapja” egy négymagos, 1,4 GHz-es Kirin GigaHome 650-es rendszerchip, amit 256 MB RAM  egészít ki és egy 128 MB-os “ROM”-on fut a rendszer, bár ez nem valódi ROM, hiszen egy frissíthető, írható megoldásról van szó. Ez elég ahhoz, hogy a Huawei AX3 (Quad-Core) egyszerre akár 256 különböző eszközt kezeljen, illetve hozzá akár 3000 Mbps-os sebességet biztosítson.

Ha a maximum átviteli sebességet nézzük, akkok a két csatornán összesen 2976 Mbps (ezt 3000 Mbps-nak kommunikálja a Huawei) amit el lehet érni, ez pedig úgy jön ki, hogy a 2,4 GHz-es tartományban elérhető az 574 Mbps, míg az 5 GHz-es tartományban a 2402 Mbps.

Akik ismerik a hálózatok, azok tudhatják, hogy a 2,4 GHz-es sávot használva a sebesség alacsonyabb, viszont cserébe sokkal messzebbre ér el a hálózat jele, illetve több falon vág át jelentős minőségromlás nélkül. Ezzel szemben az 5 GHz-es sáv nagyon gyors sebességre képes, viszont ezt csak nagyon kis távolságon belül, lehetőleg akadályok nélkül.

Az AX3 (Quad-Core) beüzemeléséhez az AI Life alkalmazás kell, ebben könnyű csatlakoztatni a routert, utána pedig minden menedzselhető, azaz még számítógépre sincs szükség a főbb beállítási lehetőségekhez.

Az eszköz főoldalán információt találhatunk a hálózat minőségéről és a routeren mért aktuális fel- és letöltési sebességet is láthatjuk valós időben Elérjük a csatlakoztatott eszközöket, látjuk, hogy azok melyik WiFi sávra csatlakoznak (egy hálózatot hoz létre a router a 2,4 és 5 GHz-es sávnak). Lehetőség van egyes készülékek letiltására, ezek teljesen kizárhatók a hálózatról.

A szülői felütyelet opcióval beállíthatjuk, hogy egyes csatlakoztatott eszközök mettől meddig férjenek hozzá az internethez, ezzel lehetőség van például éjszakára kizárni őket a hálózatról, megakadályozva azt, hogy alvás helyett a játéké legyen a pálya.

A Vendég Wi-Fi funkció is hasznis, hiszen lehetőséget nyújt ideiglenes hálózat létrehozására, beállíthatjuk azt, hogy mennyi ideig legyen elérhető ez a hálózat (4 óra, 1 nap, időkorlát nélkül), valamint a maximális letöltési sebességet is szabályozhatjuk.

Ha már a csatlakozás, akkor az AX3 (Quad-Core) esetén ez is megy jelszó nélkül, ha androidos telefonunk van NFC-vel. Csak hozzá kell érinteni a router jobb elülső sarkához a készüléket és már jelzi is a csatlakozási lehetőséget.

Az AX3 (Quad-Core) képes öndiagnosztikára, így egyszerűen megvizsgálható, hogyha nincs internet, vagy nem megfelelő a hálózat, akkor hol a hiba, illetve segít is kivizsgálni azt.

A router sebességével panasz nem volt. Mivel itthon egy 120 Mbps-os előfizetésem van, így a legnagyobb sebességet bemérni nem lehetett sajnos, ahogyan több mint 200 eszközöm sem volt, hogy csatlakoztassak rá ennyit, megterhelni valóban.

Azonban az tény, hogy a panel betonfalain is szépen átmentek a 2,4 GHz-es sáv jelei és a 10. emeleten lévő routerről még az utcán is élvezhető sebességű internetet lehetett produkálni.

A Huawei AX3 (Quad-Core) router a 45 ezer forintos árával nem kiemelkedő, ha a többi Wi-Fi 6-os eszköz nézzük. Akkor érdemes ezt választani 2020-ban, ha már van otthon legalább egy WiFi 6-ot támogató eszköz, például a P40 Pro, vagy hosszú távra tervezünk. Az AX3 (Quad-Core)-nak nem fog gondot okozni, ha a családban 4-5 telefont kell kiszolgálnia, úgy hogy közben az egyik tévén Netflix, a másikon egy Xbox online játék megy.

Ha esetleg jól jönne a Wi-Fi 6, viszont nem kell, hogy ennyi eszközt ki tudjon szolgálni a router, akkor olcsóbban ott van a Huawei AX3 (Dual-Core) verzió, ami szintén minden földi jóval el van látva.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával