Hírek

EROFS: új fájlrendszerre váltana a Huawei

A Huawei a jövőben egy új Linux fájlrendszert vethet be a telefonjain azért, hogy azok még gyorsabbak és hatékonyabbak legyenek.

Ha fájlrendszerről van szó, sokan a korábbi FAT32-es, esetleg a mai használt exFAT rendszerekre gondolnak, de számos ilyen megoldás van, példaként nagyon sok telefon az ext4-et használja.

A Huawei azonban egy új, nyílt forráskódú Linux fájlrendszer iránt érdeklődik, amit EROFS néven illetnek, ez az “Extendable Read-Only File System”. Gao Xiang, a Huawei egyik mérnöke szerint a fejlesztések még a kezdeti stádiumban vannak, azonban már most látszik, hogy jobb tömörítési módot kínál, ami más formátúmú megközelítését követ, mint a többi fájlrendszer, főként a teljesítményre, sebességre fókuszálva.

A Huawei mérnökei úgy látják, hogy az EROFS javítja a háttértár teljesítményét és sebességét a többi csak olvasható fájlrendszerhez képest, míg közben helyet is takarít. A jelenlegi fejlesztési fázisban a Kirin 970 processzorral végzett tesztek igazán ígéretesnek mondhatók a bejelentés szerint, bár egyelőre többet nem árultak el a szakemberek.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az EROFS fejlesztése még folyamatban van, az hogy egyáltalán androidos eszközökben felhasználható állapotba kerüljön, valószínűleg több hónap, ha nem év. Ami fontosabb, hogy mire piacra kerülő okostelefonokba kerül, az tényleg akár évekig is eltarthat – már ha egyáltalán tényleg bevezetésre kerül. Korábban több gyártó is kísérletezett az F2FS fájlrendszer használatával okostelefonokban, végül pedig sosem vált piacképessé. Az EROFS fejlesztése is zárulhat tehát egyaránt sikerrel, vagy kudarccal.

Szerző
XDA-Developers
Forrás
Phoronix

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával