Hírek

Huawei MatePad (10,4″) tablet teszt

Az új 10,4”-os Huawei MatePad az új tablet sorozat első, középkategóriás tagja, egyben a hazánkban is népszerű MediaPad M5 Lite utódja.

Huawei MatePad (10,4") tablet teszt

Magyarországon kétféle kivitelben került forgalomba a tablet, WiFi-only és WiFi+LTE modell érhető el, a két kiadás között nagyjából 20 ezer forint különbség van, az LTE-s modell alkalmas mobilinternet mellett akár hanghívások lebonyolítására is.

A MatePad kívülről kifejezetten vékony, könnyű, egészen jól összerakott készülék benyomását kelti. Az előlapján 10,4”-os kijelző van, amely sarkai lekerekítettek. A keret szélessége átlagos. Valamennyivel keskenyebb az említett MediaPad M5 Lite-nél, viszont vastagabb, mint a felsőkategóriás MatePad Pro esetén. Ennél az új MatePadnél az előlapi kamera a keretbe, felülre, középre került, ez egyébként sokkal jobb pozíció, mint a MatePad Pro baloldali sarokba helyezett megoldása.

Huawei MatePad (10,4") tablet teszt

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Oldalról megnézve, 7,35 mm-es a MatePad, ami még a telefonok között is kifejezetten kellemes vékony kialakításnak számítana. A két rövidebb oldal összesen négy hangszórót tartalmaz, köszönhetően a Harman/Kardonnal. Jobb oldalt ezen kívül van még egy USB-C csatlakozó. 3,5 mm-es audio port nem került a tabletre, USB-C-s headsettel használható, illetve a jack csatlakozós headsetekhez átalakító adapter volt nálam a dobozban. Ezen kívül persze ott van még a Bluetoth, mint opció.

Felül összesen négy mikrofon található meg, amivel zajszűrés is történik, ebből a szempontból kifejezetten jól felszerelt audio téren az eszköz.

Huawei MatePad (10,4") tablet teszt

A sötétkék hátlap nem sokban különbözik igazából a MatePad Pro modelltől. A kamera sziget kiemelkedik a készülékházból itt is, nagyjából 1 mm-re. Ezen kívül csak a logózások találhatók meg, egyéb elemeket nem helyezett a Huawei a MatePad hátoldalára.

A dobozban 10 wattos töltőt, hozzá való adatkábelt, illetve a fent említett USB-C-jack adaptert kapjuk a tablet mellé. Van egy tálca kiemelő tű, illetve némi leírás is a csomagolásban.

A MatePad mellé használható a Huawei M-Pencil (CD52), amely precíziós rajzolást és írást tesz lehetővé. Ez külön érhető el, nem része a tablet dobozának. Aki ezt választja mellé, egy ezüst színű, vékony ceruzát kap, gombok,  csatlakozók nélkül. A töltéshez egy USB-C-s kábel áll rendelkezésre, amit a tabletbe kell dugni és a másik végén lévő hosszú részre rápattintani a tollat.

Ezzel egyébként nem csak tölteni lehe, hanem az első használatbavételkor a csatlakozás is megtörténik Bluetooth-on keresztül.

A MatePad kijelzője meglepően jó, a 470 nites fényerő napsütésben is egészen használható, ha nincs ujjlenyomatokkal összefogdosva az üveg, persze a legjobban beltéren, vagy nem direkt fény mellett látható. Az IPS panel 2000×1200 képpont felbontású és oldalról is jó betekintési szögeket produkál.

A kijelző alá a P40 Lite (4G) SoC-je került, a Kirin 810-es. A 7 nm-es gyártástechnológia előnye, hogy kisebb helyet foglal a chip és nagyobb az energiahatékonysága, így kevesebbet fogyaszt. A nagyteljesítményű Cortex-A76-os magból kettő van benne, 2,27 Ghz-es órajelen. Ezen kívül további hat, 1,88 Ghz-es Cortex-A55-ös magot találunk. A hat feldolgozóegységgel rendelkező Mali-G52 sem feltétlenül rossz. Ami különlegessé teszi a Kirin 810-et, az az új, Da Vinci architektúrára épülő NPU egység.

A MatePad itthon 4 GB RAM-mal és 64 GB háttértárral került csak piacra, nincs jelenleg más opció. A háttértártárból első bekapcsolást követően kb. 16 GB foglalt, azaz úgy 48 GB szabad tárhelyet kapunk az alkalmazások, médiatartalmak és egyéb fájlok részére. Bővíthetőség van, viszont nem a Huawei saját NM Cardjával, hanem microSD-vel lehet bővíteni.

Huawei MatePad (10,4") tablet teszt

Hozzám az LTE-s opció került, nanoSIM helyezhető bele és lehetőség van akár telefonhívást is indítani, bár egy tablet esetén ezt valószínűleg kevesen alkalmazzák. WiFi szempontából van 802.11a/b/g/n/ac támogatás, 2,4 és 5 GHz-es sávon keresztül, Wi-Fi 6, Wi-Fi 6+ azonban nincs. Bluetooth-ból az 5.1-es kiadással érkezik. Az USB-C csatlakozó 2.0 sebességű, OTG támogatással. Van GPS, viszont nincs ujjlenyomat olvasó.

 

A MatePad sorozat teljes egészében a Huawei Mobile Services és AppGallery kombóra épül, így a 10,4”-os verzió is Google Play Áruház nélkül jött. Az Android 10 főverzió mellé gyárilag az új EMUI 10.1-es rendszerfelület került az új tabletre.

Huawei MatePad (10,4") tablet teszt

Jelenleg még a Google támogatás nélküli Huawei-eken, így a MatePad esetén is a kérdés sokszor az, hogy egyes alkalmazások hogyan telepíthetők a tabletre. Itt is hasonló a helyzet, mint a telefonok esetén. Ha egy app nincs még fent az AppGallery-ben, a PhoneClone segítségével egyszerűen áthúzható egy korábbi telefonról, vagy tabletről, persze ez nem működik minden alkalmazással. Ezen kívül a Petal Search amit ajánl a Huawei a különböző alkalmazások telepítésére.

Az EMUI tabletes felhasználói felülete nagyon hasonló a telefonoshoz, helyenként van csak módosulás, mint a Beállításokban, ahol kétoszlopos nézettel érhető el minden részlet. Ebből a szempontból újonságok kevésbé érhetők el. A főképernyő alsó sora rögzített, itt hat ikon fér el max, ez minden oldalon itt marad, lapozás során is. Felette is 6 oszlopnak van hely, 5 sorral. Így összesen 36 ikon kaphat helyet egyszerre a 10,4”-os kijelzőn.

A MatePad is megkapta a Huawei Share Többképernyős-együttműködés funkcióját, amivel a telefon képernyőjét lehet megosztani a tableten, ráadásul vezérlésre is van lehetőség. A Multi-képernyős együttműködés funkciót a MateBook notebookokból örökölte meg és a Wi-Fi-t, Bluetooth-t használó megoldás nem csak a telefon képernyőjét jeleníti meg, hanem vezérelhető is a képernyőn keresztül a telefon, annak tartalmai megoszthatók a tablettel, simán áthúzhatók a képek.

A MatePad is megkapta az oldalról előhúzható dock funkciót, innen lebegő módban nyithatók meg alkalmazások. Ha többre van szükség, a felső részen lévő függőleges vonal megnyomásával osztott nézetben is egymás mellé nyitható két app, ha ezt támogatják azok.

Az elődött, a Huawei M5 Lite-ot a speciális stylus támogatása miatt szerették sokan. A MatePad is kapott ilyen kiegészítő támogatást, a MatePad Pro modellhez szánt M-Pencil (CD52) kell hozzá, amivel rajzolni lehet a képernyőre. A tablet nem tudja közvetlenül mágnesesen tölteni a tollat, mint a MatePad Pro, ezért egy USB-C-s töltőegység jár hozzá és ez kell a csatlakoztatáshoz is első alkalommal.

Ceruzás apppok közül a Nebo for Huawei képes kézírást rögzíteni, illetve azt átalakítani írott szöveggé, gesztusokkal pedig tovább korrigálható akár a szöveg is. Mellette a MyScript Calculator 2 érhető el, a tollal a kijelzőre írhatunk matematikai feladatokat és azokat kiszámolja az app. Rajzoláshoz a Huawei saját Jegyzettömb alkalmazása érhető el.

Az amúgy nem olcsó Huawei M-Pencil 4096 nyomásszintet tud érzékelni és a grafikai affinitással rendelkezők kifejezetten szép eredményeket tudnak vele produkálni.

Ha hangzásról van szó, akkor a MatePad megfogja a konkurenseket. A Harman/Kardon négyhangszórós rendszer és a Histen 6.0 kombináció nagyon szépen szól, hangos, telt, kiváló. Nagyon jó volt rajta filmezni is, illetve akár zenéthallgatni is, egy kisebb Bluetooth hangszórót simán kivált.

Videózáshoz a Netflixet használtam, ami szépen futott a tableten, a fent említett hangzással pedig nagyon jó volt, de a Freebuds 3i is együttműködött vele. A Huawei Zene alkalmazás is jól működött. Bár az előfizetős zenei lista még nem érhető el benne hazánkban, ingyenes streamingre van lehetőség.

Azokra a szülőkre is gondolt a Huawei, akik gyereke is használni szokta a tabletet, ezért elérhető a Gyereksarok app, amely nagyon jól beállítható mindenféle védelmi megoldással, amivel a szülők kontrollálhatják a használatot.

Huawei MatePad (10,4") tablet teszt

Beállítható az időkezelés, aminek a célja a használat korlátozása, kiválaszthatók az alkalmazások, amelyeket elérhet a gyermek, van számára rajzoló felület, kamerát használat, tud videót lejátszani (amikhez hozzáférést adunk).

Hasznos a szemvédelem funkció, vagy hogy éppen a testtartásra figyelmeztet, ha nem megfelelő az (ne fekve használja az eszközt), illetve képes jelezni rázós úton, pl. autóban, hogy ne használja a tabletet, ezzel egy rosszullétet lehet elkerülni. Szintén tetszetős az, hogy a kilépéshez a szülői jelszó megadásához nem sorba szerepelnek a számok, hanem mindig változó módon összekeverve, ezzel elkerülhető az, hogy a gyerek a számok ismerete nélkül, csak a mintázatot megjegyezve ki tudjon lépni a felületről.

A Kamera alkalmazás tabletes felületet kapott, amely főleg kétkezes használatra lett tervezve, jobb és bal oldalra van rendezve minden vezérlőelem.

Huawei MatePad (10,4") tablet teszt

A Huawei MatePad hátoldalára egy 8 megapixeles kamera került, amelyet nem igazán méltatnék. Én személy szerint nem is biztos, hogy tennék hátlapi kamerát egy tabletre, de egyelőre a gyártók úgy látják, hogy kell, viszont nem annyira, hogy jó is legyen. Képet alkotni jó, de nagyon elmarad a telefonok minőségétől.

Az előlapi kamera jobban sikerült, mint a MatePad Pro esetében. Ennek egyik fő oka az, hogy nem a sarokba, hanem középre került, illetve megkapta a FollowCam funkciót, ha arcot érzékel, akkor a fókusz követi azt végig.

A készülék üzemideje elég jó, köszönhetően a 7250 mAh-s kapacitású akkumulátornak. Csak a töltéssel van baj, hiszen a Huawei egy 10 wattos töltőt mellékel hozzá, amivel hosszú órákba tellhet 0-ról 100%-ra feltölteni, bár elvileg támogatja a 18 wattos gyorstöltést is.

Huawei MatePad (10,4") tablet teszt

A Huawei MatePad kicsivel magasabban startol, mint a 2 évvel ezelőtti elődje, a WiFi-s verzió 123 ezer forint (előrendelésben, M-Pencillel 120 ezer forint), míg az LTE-s modell 140 ezer forint (2018. augusztusában a MediaPad M5 Lite 110 és 120 ezer forint volt WiFi-only és WiFi+LTE kiadásban).

A mindennapi használatban a MatePad gyors, jól használható. A kijelzője szép, jó fényerővel, a hangzása pedig prémium. Az előrendeléses ajánlat az M-Pencillel még jó ajánlat is lehet azoknak, akik esetleg egy ceruzás tabletet keresnek.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával