Hírek

Ilyen lett a Huawei Mate X, az összehajtható kijelzős 5G okostelefon

A Huawei bejelentette az új Mate X-et, az első összehajtható kijelzővel ellátott, 5G képes okostelefonját.

Ilyen lett a Huawei Mate X, az összehajtható kijelzős 5G okostelefon

Kezdjük a legfontosabbal, a kijelzővel, ami kinyitva 8”-os méretű. Amíg a Samsung Galaxy Fold belül tartja a fő kijelzőt, kívül pedig egy kisebb egység van, addig a Huawei Mate X összesen egy kijelzőt kapott és kívül helyezkedik el összehajtott állapotban. Amikor be van csukva a telefon, a kijelzőből az előlapon 6,6″-on 2480×1148 képpont látszik, hátul pedig 6,38”-os képátlón, 2480×892 pixel. Ez utóbbira, azaz a hátsó kijelző használatára többféle megoldás született. Amikor kinyitva tekintünk a teljes, 8″-os kijelzőre, a felbontás 2480×2200 képpont, az oldalarány pedig 8:7,1, azaz nem teljesen négyzetes.

Az összehajtható dizájnnak két fontos kérdésköre van. Látszik-e kinyitva, hogy hol hajlik a kijelző. Igen és nem is. Szemből nézve semmi jelen annak, hogy a képernyő összehajtható, tökéletes a képminőség. Oldalról azonban a fénytörésből látszik, hogy nem tökéletesen egyenes a felület.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az OLED panelt összehajtva a készülék mindösszesen 11 mm, míg kinyitva 5,4 mm, ezzel vékonyabb, mint a konkurens összehajtható okostelefonok, vagy éppen tabletek. A Huawei kiemelte a speciális “Falcon Wing” dizájnt, illetve azt, hogy 100 különböző komponensből áll a zsanér, amely az összehajthatóságért felel, a mérnökök 3 évet dolgoztak ezen a megoldáson.

Ilyen lett a Huawei Mate X, az összehajtható kijelzős 5G okostelefon

A készülékház a Kirin 980-as SoC-t tartalmazza, amely megtalálható a Huawei Mate 20 Pro modellben is, kiegészítve az 5G képes Balong 5000 modemmel. 8 GB RAM került mellé, a háttértár mérete pedig 512 GB. A Mate X is Dual SIM-es, az 1-es slotba kerülő NanoSIM kártyán keresztül 2G/3G/4G/5G hálózatokat támogat. A második slotba kerülő kártyán 2G/3G/4G hálózatot van lehetőség fogni, vagy ide kerülhet a vállalat korábban bemutatott Nano MemoryCard megoldása is, amivel akár további 256 GB-tal bővíthető a telefon.

A Huawei Mate X két akkumulátor egységet kapott, amelyek együttesen 4500 mAh kapacitással rendelkeznek, ráadásul a Mate 20 Pro megoldásánál is gyorsabb, 55 wattos gyorstöltést támogat, amely 0-ról 85%-ra 30 perc alatt tölti fel a méretes telepet. Érdekesség, hogy a Mate X gyári töltője a telefont 55 wattal tölti USB-C-n keresztül, azonban egyben a MateBook notebookok is tölthetők vele, 65 wattos teljesítménnyel.

Ilyen lett a Huawei Mate X, az összehajtható kijelzős 5G okostelefon

A telefon hátoldalán található függőleges elhelyezkedésű kamera rendszert a Leica-val közösen alkotta meg a Huawei. Ez a kamera rendszer tartalmaz egy 40 megapixeles fő kamerát, kiegészítve egy 16 megapixeles ultra-széleslátószögű és egy 8 megapixeles telefotó kamerával. Külön szelfi kamera nincs, ugyanis összecsukva a készüléket és a kamerába nézve a hátolralt látható kijelzőn megjelenik a rendszer képe, így gyakorlatilag akár azt is mondhatnánk, hogy az eddigi legjobb szelfi kamerát tartalmazza a Mate X. Van egy tükör mód is, így amikor másról készít a felhasználó portrét, a hátsó kijelzőn az alany láthatja az eredményét a fotónak rögtön. Bár a Huawei külön nem részletezte, azonban a képeken látható egy negyedik kamerára utaló elem a hátlapon, ez valószínűleg egy távolságmérésre használt TOF szenzor.

Ilyen lett a Huawei Mate X, az összehajtható kijelzős 5G okostelefon

Az új OLED kijelző megoldásba még nem sikerült beépíteni az ujjlenyomat olvasót – bár valószínűleg ezt senki sem fogja a Huawei szemére vetni. Keret és klasszikus hátlap sincs, emiatt a vállalat a bekapcsológombba helyezte el az ujjlenyomat olvasót.

Ilyen lett a Huawei Mate X, az összehajtható kijelzős 5G okostelefon

A Huawei Mate X Pro egyelőre csak bemutatásra került, nagyjából 10 darab eszköz volt kiállítva, azonban nem volt lehetőség azokat kipróbálni, valószínűleg azért, mert még a prototípusok nincsenek olyan állapotban. A Richard Yu a bemutató alatt azt mondta, hogy az év közepén jelenhet meg, talán már júniusban. A készülék ára 2299 euró, ami meglehetősen soknak tűnhet, azonban ennek is megvan az oka. Magyarországi bevezetésről egyelőre nem tudni, de ha a realitások talaján maradunk, jó esély van rá, hogy nem fog érkezni.

Körbefotóztuk a Huawei Mate X-et! Itt találod a galériát.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával