Hírek

Mennyien használnak Huawei telefont Magyarországon? Megmutatjuk!

2018. december végi felmérésünkben azt vizsgáltuk, hogy Magyarországon mennyi Huawei okostelefon lehet használatban és az hogyan oszlik meg demográfiai szempontokból.

Kiderítettük, hogy mennyi Huawei felhasználó van Magyarországon. Már csak az a kérdés, hogy meglepő-e az eredmény.

A gyártók nem igazán szoktak konkrét eladási számokat közölni, sem globális szinten, sem országokra lebontva. Általában az olyan nagy elemzőcégek adataira tudunk csak hivatkozni, mint például az IDC. Persze van, hogy egy-egy mérföldkövet megoszt a Huawei is, ilyen az, hogy az idei évben 200 millió telefont szállított le karácsonyig, amely 30%-os növekedés 2017-hez képest. De vajon mi a helyzet itthon?

Mennyien használnak Huawei telefont Magyarországon? Megmutatjuk!

Azt tudjuk, hogy Magyarországon is egyre erőteljesen a Huawei jelenléte, azonban a gyártó hazai képviselete természetesen nem ad pontos információt arról, hogy mennyi telefont értékesít, de ebben nincs semmi meglepő, a többi vállalat sem kommunikál erről, üzleti titokként kezelik ezt.

Mi alapján számoltunk?

Van viszont egy megoldás, amivel egyszerűen behatárolható a hazai Huawei telefon tulajdonosok száma, méghozzá a Facebook! Miért pont a közösségi oldalt vesszük alapul? Egyrészt mert “szinte” mindenki használja, akinek telefonja van, illetve mert jól méri azt, hogy miről használják.A Facebook hivatalos statisztikái alapján, a 2018 Q3-as időszakban havi szinten 5,7 millió magyar felhasználó volt a Facebookon, 82%-uk (4,7 millió ember) pedig naponta látogatja a platformot.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Facebook felhasználók Magyarországon

A 2017-es adatok alapján Magyarország lakossága kb. 9,781 millió ember, tehát a Facebookot a népesség több mint fele használja, illetve érdemes figyelembe venni azt, hogy a nem Facebookon lévő emberek jelentős részét képezik a gyerekek, fiatalkorúak, illetve az idősek. A merítési lehetőség tehát, amiből a statisztikát kivonjuk, nem pontos, viszont a leginkább közelítő értéket mutatja a hazai felhasználókról, amely publikusan elérhető.

Hogyan mértünk?

A Facebook hirdetési rendszere lehetőséget nyújt arra, hogy betargetáljanak különböző demográfiai, viselkedési formákat mutató embereket a közösségi oldallal megosztott információk alapján. Ilyen viselkedési forma például a mobilkészülék használat, amelyen belül bizonyos szintig gyártóra is lehet szűrni. Ez azt jelenti, hogy lehetőség van csak Huawei telefon tulajdonosoknak is hirdetni, ehhez a Facebook rendszere információt is kínál arról, hogy kb. mennyi embert van lehetőségünk így elérni.

A méréshez kialakítottunk egy érdeklődési kört. Ebbe az életkort tekintve a teljes elérhető tábort választottuk, azaz 13 éves kortól egészen 65+-ig, mellette pedig természetesen férfiakra és nőkre egyaránt mértünk, valamint azokat tartalmazza a célcsoport, akik valamilyen formában megadták, hogy Magyarországon élnek.

Huawei készülék tulajdonosok a Facebookon

Csatlakozz a Huawei közösséghez!

Nézzük a számokat!

A Facebookon 2018. december végén 1 300 000 olyan felhasználó érhető el, akik Magyarországon élnek és a közösségi oldalt Huawei telefonról használják. Ez azt jelenti, hogy méréseink alapján nagyjából 1,3 millió Huawei tulajdonos van Magyarországon!

Ha kicsit leszűkítjük a mérést, további érdekességeket tudunk meg. Ilyen például az, hogy férfiak, vagy nők használnak-e többen Huawei-t hazánkban. Nézzük az eredményeket:

Nemek aránya Huawei felhasználók között
Adatok forrása: Facebook

Az életkor alapján is szűkíthetjük azt, hogy mely korcsoport választja inkább a Huawei-t. Fontos megjegyezni, hogy a Facebookon bárki, bármit megadhat kornak, ellenőrzés nélkül, így ezen adatok pontatlansága magasabb arányú lehet.

Huawei tulajdonosok életkor szerint
Adatok forrása: Facebook

Településekre bontva is megnéztük azt, hogy nagyjábon hogyan oszlik szét a Huawei tulajdonosok száma hazánk nagyvárosaiban.

Huawei tulajdonosok száma a nagyobb városokban
Adatok forrása: Facebook.com

Mi a helyzet a többi gyártóval?

Érdekes, hogy az első négy helyet tekintve a magyarországi helyzet nagyon hasonló a nemzetközi trendekhez, a Samsung a legnépszerűbb, a Huawei már a második helyen áll, míg az Apple követi azt a harmadik helyen.

Okostelefon használók száma márka szerint
Adatok forrása: Facebook.com

Fontos megjegyezni, amit a cikk elején is írtam, ezek a számok kizárólag a Facebook által megosztott adatokra épülnek! Valószínűleg a valóságban némi torzítás van, azonban nincs olyan publikusan elérhető statisztika, amely pillanatnyilag pontosabb képet mutatna arról, hogyan állnak a magyarok a Huawei-hez.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával