Hírek

Trump lát esélyt arra, hogy a Huawei mentesüljön a szankciók alól

Az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Donald Trump megszólalt a Huawei eset kapcsán egy interjú során.

Trump azt mondta, hogy a kínai telekommunikációs vállalatot “nagyon veszélyesnek” tartja, azonban ennek ellenére elképzelhető, hogy a Huawei jövőbeli helyzete része lehet az USA és Kína közötti kereskedelmi megállapodásnak. Az amerikai indoklás szerint a Huawei nemzetbiztonsági kockázatot jelent (erre eddig sosem tudtak konkrét bizonyítékkal szolgálni), ez volt az alapja annak, hogy a Huawei-t export ellenőrzési listára tették és csak külön engedéllyel kereskedhetnek vele az amerikai cégek.

Donald Trump

A csütörtöki napon több újságírót is fogadott a Fehér Házban az amerikai elnök, aki szerint biztonsági és katonai szempontból is veszéses a Huawei, ellenben nem zárta ki a lehetőségét annak, hogy ha USA kereskedelmi egyességet köt Kínával, akkor annak a megállapodásnak a része lehet a Huawei-is. Ezzel egyrészt azt mondta, hogy lehetőség van a meghozott szankciók és tiltások visszavonására – ez esetben minden mehet tovább ahogyan eddig, véget ér a Huawei-krízis, megmarad a Google Play, a Microsoft és minden más. Mellette viszont ez a párhuzam erősen sejteti azt, amit a Huawei már korábban is kommunikált, hogy az ellene felhozott vádak és szankciók alaptalanok és mindösszesen politikai céltáblára tűzték a gyártót az amerikaiak azért, hogy nyomást helyezzenek Kínára.

Ezen a napon egyébként máris bejelentett az kormány, hogy 16 milliárd dolláros segélyprogramot indít azon amerikai farmereknek, akiknek ez a kereskedelmi konfliktus károkat okoz Kínával -azt nem tudni, hogy ezen károkban a Huawei tiltása milyen szinten vehet részt.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az amerikai szankciók óta a kínai kormány egyelőre még nem reagált, nem tudni hivatalos tárgyalásokról sem.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával