Hírek

Ezeket a telefonokat már ne vásárold meg

Mint megírtam, 2022. elején mobilcsere-program indul Magyarországon. A cél, hogy a még használatban lévő 3G-s telefonokat újabb, 4G-s, esetleg 5G-s modellekre cseréljék a felhasználók, hiszen jövőre elkezdődik a 3G hálózatok kivezetése hazánkban.

Azonban még ma is vannak olyan telefonok Magyarországon, melyeket újonnan kínálnak 3G támogatással, 4G, 5G támogatás nélkül. 

Ezeket kifejezetten ajánlott elkerülni, hiszen ha a 3G hálózatokat lekapcsolják, akkor gyakorlatilag megszűnik rajtuk a mobilinternet lehetőség (pontosabban a 2G még működhet, ennek sebessége viszont nem kielégítő már az alkalmazásokhoz sem).

Ezeket a 3G-s telefonokat kerüld el vásárlás során

Navon Pure Micro 

Talán a legolcsóbb modell, hiszen több helyen is 9990 forintért kapható, Telenor Express feltöltőkártyával mellékelve. Ez az olcsó telefon nem képes 3G-nél újabb hálózatra csatlakozni, így hamarosan megszűnik a mobilinternet használati lehetősége a 3G hálózatok lekapcsolásával.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Navon Pure Micro 

ILIKE X1 PRO 

Kb. 13 ezer forintba kerül ez a készülék, egyébként egy évekkel ezelőtti konstrukció, amelyet egyébként is érdemes elkerülni. 4”-os 800×480 pixeles kijelzője van, 1 GB RAM-ot, 4 GB háttértárat tartalmaz. Android 10 rendszere nem korszerűtlen, de az összes többi komponense igen.

ILIKE X1 PRO 

Ilike X5 Lite

A kb. 15 ezer forintos telefon 5”-os HD IPS kijelzőt kínál már, 1 GB RAM-mal és 8 GB háttértárral. A forgalmazó (gyártót itt felesleges volna említeni) nem is közli, hogy milyen rendszerű Android fut a készüléken.

Ilike X5 Lite

Navon Spirit

Nagyjából 19 ezer forintért kínál 5”-os IPS kijelzőt, régi négymagos processzort,  1 GB RAM-ot, 8 GB háttértárat a készülék, Dual SIM támogatás mellett.

Navon Spirit

MyPhone Hammer 4 

Ez a kb. 20 ezer forintos készülék ugyan nyomógombos, azonban egyik kiemelt funkciója a WiFi hotspot, azaz a mobilnetet meg tudja osztani más eszközökkel WiFi-n keresztül. Viszont csak addig, amíg elérhető a 3G hálózat, hiszen nem támogat frissebb mobilkommunikációs megoldást. Így 2022-től ez a modell nem csak a mobilnetet, a WiFi hotspot funkcióját is elveszti.

MyPhone Hammer 4 

Navon Sky 

A 21 ezer forint körüli áron futó készülék modernnek szeretne tűnni, hiszen előlapi vakuval, hátlapi ujjlenyomat olvasóval is rendelkezik. Amit viszont nem kapott, a 4G modem. Ez is csak 3G-t tud, illetve régi, elavult hardver is társul mellé.

Navon Sky 

NAVON Spirit Plus

Kb. 21 ezer forintos telefon, amely már 5,5”-os HD kijelzővel rendelkezik. Az Android 8.1 rendszere évekkel ezelőtti, az 1 GB RAM és 8 GB háttértár ma már nem sok mindenre elég. Ezen modellnél is 3G a maximális hálózati csatlakozási lehetőség.

NAVON Spirit Plus

iHunt S21 Plus 2021

A kb. 22 ezer forintba kerül készülék kifejezetten modernnek szeretne tűnni ujjlenyomat olvasóval, notchos kijelzővel. Viszont nem csak azt imitálja, hogy 4 kamerája van a hátlapon (valójában csak egy), hanem at is, hogy modern. A készülék 3G-nél frissebb hálózatot nem támogat.

iHunt S21 Plus 2021

Blackview Oscal C20

A 22 ezer forint körüli áron elérhető telefon egészen modern, ha azt nézzük, hogy Android 11-et futtat, bár hardvere ennek is elavult, a külseje pedig elég rosszul, de az iPhone-okat próbálná imitálni. A 3G-s telefont mindenképpen érdemes elkerülni.

Blackview Oscal C20

iHunt Like 11

Szintén a 22 ezer forintos ársávban mozog az újabb iHunt telefon, a Like 11, amely úgyszint Android 11-et futtat, de ez sem tud 3G-nél többet, ha mobilinternetről van szól.

iHunt Like 11

iHunt Like 11 Panda Pro 2022 

Ez a lista legparádésabb modellje, legalábbis ha az idióta névadási procedúrát vesszük alapul. A nevében már 2022-re készülő Android 11-et futtató készülék hiába rendelkezik 32 GB háttértárral, hiszen 4G támogatás hiányában 2022 után elbúcsúzik Magyarországon a mobilinternettől.

iHunt Like 11 Panda Pro 2022 

HAMMER IRON 3

Kifejezetten drága, hiszen 42 ezer forint körüli áron fut az ütésállónak tűnő modell. Ebbe sem került több mint 1 GB RAM, bár a háttértár már 16 GB-os, igaz 2021-ben ez is kifejezetten kevésnek tűnik. Hiába a Dual SIM támogatás, 4G-t egyik kártyán sem támogat a készülék.

HAMMER IRON 3

A fent felsorolt telefonok egyaránt kaphatók Magyarországon újként értékesítve. Bár jelenleg bizonyos szintig használhatók a maguk módján, mindegyik közös tulajdonsága, hogy csak 3G támogatású. Ezen modellekkel nem lehet majd mobilinternetezni itthon azt követően, hogy a szolgáltatók lekapcsolják a 3G hálózatokat. Ezért is javasolom, hogy ilyen telefonokba már ne invesztáljon senki, inkább keressen olyat, amely 4G támogatással rendelkezik. Nem kell messzire menni, hiszen nagyjából a 10-12 ezres ársávban már van ilyen alternatíva. És pont ezért indul 2022-ben a 20000 forintos támogatást kínáló mobilcsere-program is.

Mobilcsere-program indul Magyarországon
Az 50 legnépszerűbb 3G-s telefon Magyarországon

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával