Hírek

5G-t kapott Shanghaj legnagyobb vasútállomása

A Huawei 5G-vel látta el Sanghajban a Hungcsiao vasútállomást, Ázsia egyik legnagyobb forgalommal rendelkező közösségi csomópontját.

5G-t kapott Shanghaj legnagyobb vasútállomása

A China Mobile Shanghai-jal közösen alakította ki az állomáson a Huawei azt az 5G digital indoor systemet (DIS), azaz beltérő 5G-s rendszer, amely a teljes állomás belső területén 5G lefedettséget biztosít. Jelenleg ezt még csak az állomás különbző eszközei használják, azonban 2019 végére már az utasok is csatlakozhatnak rá az 5G képes eszközeikkel.

Shanghaj számára fontos az 5G, hiszen a város szeretne Dual-Gigaband település lenni, ami azt jelenti, hogy a vezetékes és a mobilhálózaton is gigabites sebességet szeretnének elérhetővé tenni.

5G-t kapott Shanghaj legnagyobb vasútállomása

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Hungcsiao vasútállomáson napi szinten 330 000, évente pedig 60 millió utas halad keresztül, ezért is választotta a China Mobile Shanghai és a Huwaei ezt a helyszínt a beltéri 5G lefedettség kiépítésére. A bemutatón demonstrálták, hogy egy 5G-s eszköz az új hálózaton képes akár 1,38 Gbps-os letöltési sebességet is elérni.

A projekt részeként a vasútállomáson kiépítettek egy sor high-tech megoldást, amely az 5G segítségével kényelmesebbé teszi az utazást. Ilyen például az “okos WC“, amely a bejáratnál egy kijelzőn diszkréten jelzi azt, hogy bent mennyien vannak, akad-e szabad hely azonnal, vagy várni kell. Ezen kívül olyan, 5G-s robotok is beüzemelésre kerültek, amelyek a vendéglátóegységekben a kiszolgálást végzik, így az utashoz egy robot megy ki felvenni a rendelését, majd azt ki is viszi számára.

Az 5G már nem a jövő, itt van. Ahogy Shanghajban ezen a vasútállomáson már elérhető, úgy Magyarországon is folynak a hálózati tesztek és valószínűleg nem is kell túl sokat várni arra, hogy elérhető legyen. Ezzel együtt pedig a készülékek is érkeznek, az MWC 2019-en bemutatja be az első okostelefonját a Huawei, amely már 5G támogatással rendelkezik.

A Huawei még 2009-ben, azaz 10 évvel ezelőtt kezdte meg az 5G hálózat alapjait adó kutatásokat és fejlesztéseket. 2019 januárjára a vállalat már 30 különböző, 5G hálózat telepítésre kötött szerződést világszerte és több mint 25 000 5G bázisállomást szállított le a partnereinek. A Huawei összesen 2570 szabadalommal rendelkezik, ami az 5G-hez kötődik.

Forrás
Huawei

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával