Hírek

A Google új alkalmazás formátuma kellemetlen hír a Huawei-nek

A Huawei megkezdte az okostelefonok és tabletek HarmonyOS-re történő átállítását úgy, hogy megtartotta az Android alkalmazások kompatibilitását, ebbe azonban csúnyán belenyúlhat a Google.

A már Kínában HarmonyOS-re frissített, vagy éppen a rendszerrel megjelenő telefonok, tabletek képesek használni az androidos alkalmazástelepítőket, a .apk állományokat, azokat feltelepíteni és az alkalmazásokat futtatni. Ez jó hír a felhasználóknak, hiszen széleskörű alkalmazáskínálatból tudnak válogatni.

Android App bundle

A Google azonban a napokba bejelentette az Android App Bundles, azaz AAB formátum előnyben részesítését a jövőre nézve. Ez, az alkalmazás formátumot még 2018-ban jelentette be a Google (jóval a Huawei-t érő amerikai tiltások előtt). Ez a felhasználóknak kisebb app méretet, gyorsabb telepíthetőséget jelent, a Google-nek pedig nagyobb kontrollt.

Nem olyan régen a Google hivatalos bejelentésében tudatta a fejlesztőkkel, hogy 2021. augusztustól a Google Play Áruházba csak AAB formátummal kerülhetnek fel az új alkalmazások,  az APK-k publikációja nem fog megtörténni. 

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Ez azért probléma, mert a Google szolgáltatásain kívül álló alkalmazásboltok, mint amilyen a Huawei AppGallery mellett az Amazon App Store is, nem fognak tudni AAB alkalmazásokat kezelni. Emiatt, ha egy fejlesztő a Google Play Áruházon kívül máshol is közzétenné az alkalmazását, akkor az AAB mellett APK állományban is el kell készítenie az alkalmazástelepítőt.

A HarmonyOS kernel kódja jelenleg csak az APK formátumot támogatja, az AAB-t nem. Kérdéses, hogy ennek az új formátumnak a támogatottsága beintegrálható-e az új rendszerbe, a Google hagyott-e erre valamilyen lehetőséget.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával