Hírek

A HMS lehet a Huawei jövője

A Huawei jövője a HMS és annak szolgáltatás kínálata, tudtuk meg a vállalat budapesti sajtótájékoztatóján.

Lyon Shen, a Huawei Fogyasztói üzletágának magyarországi vezetője
Lyon Shen, a Huawei Fogyasztói üzletágának magyarországi vezetője

A november 12-én megtartott sajtóreggelin Lyon Shen, a Huawei Fogyasztói Üzletágának vezetője először is köszönetet mondott az USA-nak, azért a reklámért, amelyet csináltak a vállalat számára, ennek köszönhetően a felmérések szerint a magyar lakosság 95%-a ismeri a Huawei márkanevét és 51%-uk úgy gondolja, hogy következő okostelefon vásárlásakor opció lehet a Huawei termékének választása.

Ez egy rendkívül erős információ annak fényében, hogy május közepén az amerikai kormányzat megtiltotta az ország vállalatainak a Huawei-jel való kereskedést. November 19-én jár le a második 90 napos átmeneti licenc időszak, arról pedig egyelőre nincs információ, hogy ezt követően ez meghosszabbodik-e, esetleg megkapják az amerikai vállalatok a kereskedelmi licencet. Egyszerűen nem tudni, hogy pontosan mi fog történni.

Itt vagyunk és itt is maradunk – Lyon Shen

A Huawei vezetője hangsúlyozta, hogy a Huawei nem megy sehova. 2019-ben folyamatosan növekszik, az amerikai emargó elmúlt fél éve folyamán is. Továbbra is igyekeznek a legjobb termékeket és szolgáltatásokat biztosítani a fogyasztók számára. Ennek fontos eleme a Huawei Mobile Services, amelyet sokan már régóta használnak, anélkül, hogy észrevették volna ezt, a jövőben azonban még komolyabb lesz ennek jelenléte a vállalat életében, a hazai vezető elmondása szerint ez a Huawei jövője.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

HMS-sel jön a Huawei P40

Lyon Shentől Krecsmár Csaba vette át a szót, aki a Huawei Mobile Servicesről beszélt kicsit bővebben. Maga a HMS még 2010-ben indult el, Kínában, egyféle tesztként. Ott, a széles felhasználói közönségen jól muzsikált, ezért 2017-ben kezdték el szélesebbkörben kiépíteni, ennek részeként 2018 márciusától a Huawei P20 szériával került előretelepítve a készülékekre a Huawei AppGallery is.

Krecsmár Csaba beszélt a HMS-ről
Krecsmár Csaba beszélt a HMS-ről

A HMS az Android alapjaira épül, azaz továbbra sem tervez a Harmony-val okostelefonon a Huawei, helyette szükség esetén Google Mobile Services (GMS) helyett HMS-sel jönnek az új modellek, így jövőre a Huawei P40 szériát is ezzel tervezi bevezetni a vállalat, tudtuk meg.

Ahhoz, hogy a Google szolgáltatásai nélkül használható legyen egy Huawei készülék, az elmúlt hónapokban már egy óriási csapat dolgozott. Ennek része volt az, hogy a háttérben a saját alkalmazásboltot is elkezdték feltölteni alkalmazásokkal, Magyarországon is. Az Index, a KFC, az Ingatlan.com, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt, a 6×6 taxi, a Jófogás és sok más hazai szereplő alkalmazása már most is letölthető az AppGallery-ből és tovább dolgoznak azon, hogy ezt bővítsék. 2020 Q1-re szeretnék a legtöbb alkalmazást elérhetővé tenni a saját store-ben.

A HMS azonban nem áll meg az alkalmazásboltnál. Jelenleg az AppGallery-be felkerülő appok GMS keretrendszerrel működnek, azonban a Huawei szorgalmazza a HMS-re történő adaptálást, amelyhez minden támogatást meg is ad a gyártó, rendkívül sok dokumentáció érhető el, illetve akár személyes segítséget is tudnak adni.  A vállalat rendkívül gyors, 3 munkanapos jóváhagyát ígért a HMS SDK adaptációja során, a regisztrációt követően 10 perccel már hozzá is férhet a fejlesztő a dokumentációkhoz, szükséges eszközökhöz, a harmadik munkanapra pedig ha minden rendben van az alkalmazással, az meg is jelenhet az AppGallery-ben.

A rövidtávú cél az, hogy ha GMS nélkül kell megjelennie a Huawei P40-nek, akkor az teljeskörűen használható is legyen majd jövőre, immáron HMS-sel. A hosszabtávú terv sokkal grandiózusabb, a Huawei nem másra vállalkozik, hogy a Google és az Apple mellett a harmadik fő platform legyen az okostelefon piacon. Ebbe az elmúlt években beletört a Samsung (Bada, Tizen), a RIM (BlackBerry), a Microsoft (Windows Phone / Windows 10 Mobile), a Firefox (Firefox OS) is, egyiküknek sem sikerült. Viszont az előbb felsoroltak közül mindre igaz az, hogy az adott platformot nulláról akarták felépíteni. Ezzel szemben a Huawei-nek ott van több százmillió okostelefon, amit a felhasználók most is használnak világszerte, ráadásul az ökoszisztémájuk alapját évek óta használják is a felhasználók. Hogy sikerülhet-e ezzel fellépni, mint harmadikszámú platform, egyelőre nehéz megmondani.

Az biztos, hogy az elmúlt fél év eredményei azt mutatják, hogy a Huawei túl nagy ahhoz, hogy az USA eltörölje a kereskedelmi tiltással. Május óta Kínában kirobbantak a Huawei értékesítések. Európában visszaestek, azonban azért továbbra is keresettek, sokan vásárolnak, vagy vásárolnának Huawei-t.

Budapesten is megrendezésre kerül a Huawei Developer Day
Budapesten is megrendezésre kerül a Huawei Developer Day

Huawei Developer Day Magyarországon is

November 27-én, Budapesten kerül megrendezésre a Huawei Developer Day, amely keretein belül a fejlesztőket várja a cég és annak több alkalmazottja, amely során segítenek bemutatni a HMS előnyeit, annak lehetőségeit.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával