Hírek

A Huawei Mate 20 Pro 2018 csúcsa lett

A Huawei bemutatta a Mate 20 szériát, amelynek leginkább várt darabja a csúcsmodell, a Huawei Mate 20 Pro, amely nem egy egyszerű frissítése az elődnek.

Ha valaki azt várta, hogy a tavaszi P20 Pro után a Huawei a Mate 20 Próval hoz egy Kirin 980-nal frissített csúcsmodellt, mondhatni olyan lazán veszi a Mate széria 2018-as frissítéseit, mint a konkurensek tették azt a saját bejelentéseikkel, akkor tévedtek. A Mate 20 Pro újításait látva elégedetten csettinthet szinte bárki, gyakorlatilag annyi mindent hozott benne a Huawei, hogy azt nehéz is lesz egy cikkben leközölni, így további Mate 20 Pro tartalmakkal érkezek még a jövőben a blogon. De nézzük, hogy mit tud a készülék “röviden”.

Ha az előlapot megnézzük, látható az, hogy a kijelző méretes, egészen pontosan 6,39”-os méretű lett az AMOLED panel. Itt máris egy újdonság, QHD+-ra lépett a Mate 20 Pro, a felbontás 3120×1440 képpont lett, illetve nem csak az üveg borítás, hanem maga a kijelző is le lett kerekítve a két oldalt. Ez rendkívül vékony oldalsó keretet és lenyűgöző látványt jelent. Alul a kerekített kijelző alatt minimális keret található, felül viszont egy nagyobbacska notch található, amelyet a Huawei egyszerűen magyarzáz: a 24 megapixeles előlapi kamera nem önmagában végzi már az arcfelismerést, a szenzorsziget tele lett pakolva technikával, infra érzékelővel és hasonlókkal, ezáltal sokkal komolyabb biztonsági lehetőséget kínál a Huawei.

Nem csak arcfelismerés van a Mate 20 Pro esetén, hanem ujjlenyomat olvasó is, itt viszont nem a hátlapon, vagy a kijelző alatt kell ezt keresni, hanem a kijelzőben. Igen, a csúcsmodell a képernyőbe integrált biometrikus szenzort kapott, amely így letisztultabb dizájnt eredményezett, illetve meglepően jól működik ebben a formában is.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A hátlap is lekerekített, ezáltal nagyon kézbe simul a Mate 20 Pro még úgy is, hogy a kijelző nem aprócska. Az üveg borításból kiemelkedik a kamera rendszer, ami sokat változott a P20 Pro megoldásához képest is. A bal alsó kamera egy 40 megapixeles Leica szenzort tartalmaz, f/1.8-as aperatúrával, ez már ismerős lehet a tavaszi P-szériás csúcsmodellból. Ezen kívül azonban van még változás. A jobb felső kamera egy 8 megapixeles szenzor OIS-sal (optikai képstabilizátorral), f/2.4-es aperatúrával, ez felel a telefotókét. A harmadik kamera 20 megapixeles, f/2.2 fényértékkel, azonban ez már nem monokróm, ez a széles látószögért felel.

Ha a kamera újításokat megpróbálnám összefoglalni, olyan dolgokat mondhatnék, mint hogy a makrót tekintve ütni fog a készülék, hiszen 2,5 cm-es távolságból is képes képet alkotni. Még nagyobb lett a látószög, a Huawei állítása szerint nagyobb, mint a konkurenseké, illetve már 5x-os optikai zoomra képes a három kamera segítségével az eszköz. Az új FusionMind technológiával a 40 megapixeles szenzoron négy képpont alkotja a végső képen egy képpont kialakítását, így ígér a Huawei ég jobb felvételeket nappal, valamint éjjel egyaránt.

Videós tekintetben érdekesség a 21:9-es képarány, a cinematic felvételi mód, amely a Sin City filmhez hasonló megoldást jelent, ezt úgy kell elképzelni, hogy a felvétel során a videó feketefehér és csak egy színt jelenít meg mellette a felvételen a rendszer, mindezt a Kirin 980 dupla NPU-jával képes valós időben megtenni.

További okosságokra is használja a két NPU-t a rendszer, ilyen a témafelismerés, amely tovább fejlődött. Eddig közel két tucat különböző témát voltak képesek felismerni az előző, Kirin 970-es eszközök. Ezzel szemben a Mate 20 Pro egy fotón belül nem egy, hanem rögtön 10 különböző témát tud azonosítani és ahhoz állítani a képen a beállításokat. Ez azt jelenti, hogy ha készítünk egy olyan képet, amelyen van kék ég, zöld fák, virágok, kutya, cica, de még ember is, akkor ezt a hat témát mindet felismeri és egyenként állítja külön a mesterséges intelligencia hozzá a beállításokat. Sőt, ahogy írtam fentebb, 10 különböző témáig bővülhet az egy képen belüli témafelismerés.

Ha már Kirin 980, akkor ennek az alkalmazása nem volt újdonság, hiszen a Huawei előzetesen jelezte, hogy a Mate 20 Pro telefonban fog debütálni ez az új SoC. A Kirin 980 képességeiről itt írtunk némileg bővebben. A chip 2,6 GHz-es órajelen fog üzemelni, illetve a megduplázott mesterséges intelligencia kapacitásnak köszönhetően nagyon gyors működést várhatunk a csúcsmodelltől.

A Huawei Mate 20 Pro alap kiadása 6 GB RAM-ot tartalmaz, de lesz olyan verzió, amelybe 8 GB kerül. A háttértárat tekintve 128 GB lesz a legkisebb opció, azonban egyes piacokon 256 és 512 GB-os verziókat is forgalmaz majd a gyártó. Bővíthetőség! Igen, a Mate 10 Pro és a P20 Pro esetében a Huawei kihagyta a memóriakártyás bővíthetőséget, azonban a Mate 20 Pro esetében hallgatott a felhasználók nemtetszésére a Huawei és a csúcsmodellt is lehet bővíteni memóriakártyával. Fontos azonban, hogy nem microSD kártyával, hanem egy új szabványú nanoSD memóriakártyával, amelyet a Huawei jelentett be és egyelőre csak ebben a készülékben lesz elérhető, más gyártók várhatóan csak a jövőben kaphatnak nanoSD-t.

Az akkumulátor technológiát is sikerült tovább fejleszteni, ezért az elődhöz képest 5%-kal nagyobb lett a kapacitás, már 4200 mAh található meg a hátlap alatt. Két fontos változás is beállt ezen felül a töltési lehetőségek közöt. Egyrészt új, még gyorsabb SuperCharge technológiát jelentett be a Huawei, amely képes 40 wattos teljesítménnyel gyorstölteni a telefont (az előd 22,5 wattos volt). A SuperCharge (Max 40W) is megkapta a TÜV Rheinland certifikációt, azaz egy hivatalosan is biztonságos gyorstöltési megoldást kínál a Huawei. Az új 40 wattos szupergyors töltéssel 0%-ról 70%-ra mindösszesen 30 perc alatt tölthető fel a Mate 20 Pro, amelyhez hasonlót nem igazán tudnak felmutatni a konkurensek.

Megérkezett a vezeték nélküli töltés is. A Mate 20 Pro hátlapjában található Qi modul segítségével 15 wattos vezeték nélküli gyorstöltés érhető el. Ez arányaiban véve jóval lassabb, mint a SuperCharge (Max 40W), azonban általa kábelek nélkül is tölthető a telefon, ehhez új gyári vezeték nélküli töltőt is kínál majd a Huawei, amit külön lehet megvásárolni. Egy igen innovatív újdonságot is tud a Huawei Mate 20 Pro, méghozzá a fordított gyorstöltést. Hogy ez mit jelent? Nem csak a telefont lehet feltölteni vezeték nélkül hanem a Mate 20 Pro hátlapjára helyezve más Qi töltésre képes eszközöket, a telefon 4200 mAh-s akkumulátoráról vezeték nélkül feltölthető az! Ezt a funckiót elsősorban az új FreeBuds 2 headset vezeték nélküli töltésére ajánlja a Huawei, de akár más készülékek töltésére is lehetőség van, igaz a sebesség ezen esetben nem lesz olyan gyors, hogy azt feltétlenül gyakran akarjuk használni.

A Kirin 980-nak köszönhetően 1,4 Gbps-os 4G LTE sebességre is lehetőség van a kompatibilis hálózatok esetén, mellette természetesen elérhető a Dual SIM a Mate 20 Pro esetén. Már a 802.11ac-s (Wi-Fi 5) hálózatot használva is képes gigabites adatsebességre a Mate 20 Pro, tehát megfelelő WiFi routerrel ezen a téren is nagyon gyors letöltési sebességet tud mutatni. Megérkezett a Bluetooth 5.0 támogatás is, ezen kívül természetesen adott az NFC is, amely mobilfizetésre is használható.

Az új chip és vezeték nélküli adatkapcsolatoknak köszönhetően bővítették a mérnökök a PC módot. A Mate 20 Pro esetében már vezeték nélkül, azaz USB-C-s adapter nélkül is elérhető a funkció, szinte bármelyik modern okostévéhez kapcsolódhat a készülék a PC módot használ. Ráadásul lehetőség van úgy használni, hogy kivetítve használatban van a számítógépes mód, miközben a készüléken akár telefonálni is lehet, a kettőt párhuzamosan is kiválóan kezeli az eszköz.

Az USB-C csatlakozó nem csak töltésre szolgál, hanem hangzásra is! Elsőre nagyon hülyén hangzik, de a Huawei azt találta ki, hogy az USB-C csatlakozó házába építi az alsó hangszórót. Nem alatta, nem mellette, nem körülötte, benne. A notch-on lévő hangszóróval közösen sztereóban tud szólni ilyen módon a Mate 20 Pro. Felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha be van dugva egy USB-C kábel, például töltésre. Nos, ilyenkor nincs sztereó hangzás, csak a kijelző feletti hangszóró szól ez esetben.

A Mate 10 Pro okostelefonban debütált a vízállóság a Huawei-ek esetén, a 2017-es csúcsmodell még IP67-es védettséggel rendelkezett. A Mate 20 Pro esetén ezen tovább javít a vállalat és IP68-as por- és vízállóságot kapott. Ehhez ráadásul egy Vízalatti felvétel opciót is helyezett a kamera szoftverbe a Huawei, ennek kiválasztásával lehetőség van víz alá merülve fotózni, vagy videózni úgy, hogy ekkor deaktiválja a képernyő érzékelését a készülék és az oldalsó gombokkal vezérelhet a felvétel.

A kamerákat és a mesterséges intelligenciát a Hi Vision nevű új funckióra is használhatjuk, ezt a gyári kamera appba integrálva találjuk meg. Ez egy sokoldaló tárgyfelismerő megoldás. Egyrészt ez szolgál a QR kód olvasóként, mellette képes a tárgyakat kép alapján felismerni. Ez két okból lehet érdekes. Az egyik, hogy a felismert tárgyakat rögtön megkeresi az Amazonon és ott megvásárolható (ez nekünk, magyaroknak kevésbé lesz érdekes valójában). Mellette felismerheti például az ételeket, így ha lefotózunk vele mondjuk egy almát, akkor a Mate 20 Pro nem csak azt tudja, hogy milyen gyümölcs az, hanem azt is, hogy hány kalóriát tartalmaz nagyjából.

A Mate 20 Pro friss szoftverrel érkezik, ezen debütál a Huawei új EMUI 9-es rendszere, amely más Android 9.0 Pie operációs rendszerre épül. A felület tartalmaz több új androidos újítást és a felhasználói felületet tekintve is vannak benne változások.

A készülék fekete, kék és zöld szín mellett megjelenik a P20 Pro esetén bevált duppla szín opcióban, amely ez esetben felül kék, alul sötétlila lesz, ráadásul az oldalsó keret színe is a hátlappal együtt változik. A Huawei Mate 20 Pro Magyarországon is piacra fog kerülni.

Kíváncsi vagy a Mate 20 Pro, vagy a Mate 20 telefonra? Az új okoskiegészítőkre? Itt megtalálsz mindent a Mate 20 széria londoni bemutatójáról!

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával