Hírek

A Qualcomm a szabadalmi díjakról tárgyal a Huawei-jel

A világ legnagyobb mobil chip gyártója, a Qualcomm megbeszéléseket kezdett a Huawei-jel, hogy rendezzék a szabadalmi joggal kapcsolatos kérdéseiket.

A Huawei Technologies állítólag komolyabb összegű szabadalmi kifizetést tart vissza a Qualcomm elől, ennek az ügynek a megoldása miatt kezdtek tárgyalni a vállalatok.

A források szerint a szabadalmi jogdíj vitájának rendezése hamar megtörténhet és az elkövetkező hetekben bejelenthetik a megállapodást. A Huawei volt a második Qualcomm-licenceket használó vállalat, amely leállította a jogdíjak kifizetését azt követően, hogy az Apple megtiltotta gyártóinak a jogdíjfizetést az amerikai chipgyártó felé. A Qualcomm célja most, hogy megállapodjon a gyártókkal, ez ugyanis több milliárd dolláros jogdíj bevételt jelentene.

Richard Yu - Huawei Consumer Business Group CEO

A Qualcomm a chipek értékesítése mellett jogdíjakat szed a szabadalmai felhasználása miatt is számos, a mobilok esetén kulcsfontosságú technológiák esetében. Ez azt jelenti, hogy a vállalat gyakorlatilag minden eladott okostelefonon keres, függetlenül attól, hogy abban Qualcomm processzor van-e, vagy sem. A Qualcomm szabadalmi licencelésének üzleti modelljét azonban az Apple és a Huawei, valamint több ország szabályozó testülete is megtámadta.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Qualcomm a közelmúltban 774 millió dolláros büntetést kapott a tajvani hatóságoktól miatta, de Dél-Koreában is 854 millió dolláros, Kínában pedig 975 millió dolláros büntetést kapott. Ezen kívül az Apple és az amerikai FTC hatóság is pereskedést kezdett. A perek alapja az, hogy a Qualcomm tisztességtelen árak kiszabásával használja ki a piaci erőfölényét.

A Qualcomm és a Huawei közötti tárgyalásokra pont akkor derült fény, amikor az előbbi visszautasította a Broadcom 117 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát.

Szerző
GizmoChina
Forrás
WSJ.com

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával