Hírek

A statisztikák azt mutatják, a HDD-k hajlamosabbak a hibára, mint az SSD-k

Emlékszem a 2010-es évek elejére, amikor megjelentek a fogyasztói piacon az első, kisebb méretű SSD meghajtók, amelyek akkor még rendkívül magas áron futottak, szemben a nagyobb kapacitású HDD-kel. Ekkor volt még sokakban egy erős félelem, hogy ezek a meghajtók hamarabb is fognak meghibásodni a merevlemezekhez képest.

A 2020-as évekre az SSD-k szépen átvették a HDD-k helyét, hiszen ma már a legtöbb notebookban SSD van HDD helyett, illetve számos desktop számítógépben is megtalálható vagy a HDD mellett, vagy önállóan az SSD. És ha őszinték akarunk lenni, nem igazán akartak ezek az SSD-k meghibásodni akkor sem, ha elvileg egy idő után elöregednek a tároló celláik.

A statisztikák azt mutatják, a HDD-k hajlamosabbak a hibára, mint az SSD-k
Kevesen tudják, de a HUAWEI is gyárt SSD meghajtókat, elsősorban szerverekhez és ipari felhasználásra

A Blackbaze nevű cloud tárhelyszolgáltató 2018 óta készít évente egy összehasonlítást arról, hogy milyen meghibásodási arányt tapasztalnak az HDD-k és SSD-k között. Négy éve kezdték el a HDD-ket SSD-re váltani, immáron 2558 darab SSD vizsgálati adatait tartalmazza a statisztika.

Az első évükben a HDD-k 0,66%-a hibásodik meg náluk, míg a statisztika szerint egy SSD sem (legalábbis 0,00%-os értéket sikerült produkálni). A második évben jelenik meg először a hibás SSD-k jelenléte, 0,84%-kal, ekkor a HDD-k 1,54%-a már meghibásodott.

A statisztikák azt mutatják, a HDD-k hajlamosabbak a hibára, mint az SSD-k

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A 4. évben már a HDD-k 1,83%-a adja meg magát, míg az SSD-k ekkor érik csak el az 1,05%-os arányt. Az ötödik éves HDD-k már 3,55%-os hibaarányt produkálnak (8. évre ez már 6,93%), míg az azonos időt futó SSD-k 0,92%-a hibásodott csak meg – itt tehát konkrétan csökkent a meghibásodási arány. 

HUAWEI Matebook D16 notebook bemutató
A HUAWEI Matebookjai szinte kivétel nélkül SSD-vel szereltek HDD helyett.

Természetesen az ilyen szolgáltatónál a működésük jellegéből adódóan csúcsra vannak járatva a meghajtók, illetve nem consumer piacra szánt meghajtókat használnak. A gyártók azonban gyakran vetnek be consumer piacon is ipari meghajtókat kisebb, olcsósított módosításokkal.

A HUAWEI Matebook notebookok is kizárólag SSD-vel vásárolhatók meg, valamint a MateStation D PC-ben sincs HDD (az itthon elérhető konfigurációban). Ez jó jel lehet a felhasználóknak hosszú távra, hogy a korábbi SSD-s félelmek valótlanok voltak és kellően megbízhatók a szilárdtest meghajtók. 

Forrás
Blackbaze

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával