Hírek

Akár 8x-os optikai zoom is jöhet a jövő telefonjaiban

Az elmúlt években a kamera rendszerek igen komoly átalakuláson mentek keresztül. Az első nagy újítás 3 éve a kétkamerás kiépítések voltak, amelyet 2018-ban a tripla-kamerás P20 Pro követett, majd idén a P30 Pro hozta el a ToF szenzort és az 5x-ös optikai zoomot.

Akár 8x-os optikai zoom is jöhet a jövő telefonjaiban

Elsősorban azért helyeznek a gyártók, így a Huawei is több kamera modult, mert ezzel nem csak jobb képminőséget adhatnak, hanem többféle kamera módot is kaphatnak a felhasználók, lehetőség van például széleslátószögű képekre, vagy jobb zoom képességekre, amely egyetlen kamera modullal elképzelhetetlen lenne.

A többkamerás rendszerek megemelik a telefonok árait, hiszen több fejlesztést és komponenst igényelnek, mellette pedig több helyet is elfoglalnak a készülékházban, nem egyszerű tehát a gyártók helyzete. Ezekre a problémákra próbál egy tajvani vállalat (Yaguang Electronics Co., Ltd) egy új megoldást kifejleszteni, egy olyan fő kamera modult, amely periszkópikus lencsével rendelkezik aszférikus üveggel, aminek segítségével akár 6x-os, vagy 8x-os optikai zoom is elérhető volna egyetlen kamerával.

Az optikai képességeinek köszönhetően egy ilyen kamera rendszerrel elérhető volna zoom és zoom nélküli fotózás is, amely lehetőséget adna arra a gyártóknak, hogy kevesebb komponenssel, könnyebb készüléket tudjanak készíteni. Sajnos egyelőre még nem érhető el a megoldás tömegtermelésre, azonban ha elkészül, kifejezetten érdekes megoldás lehet.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Akár a Huawei következő lépése is lehetne ez, a P30 Pro 5x-ös zoom tartományát tovább növelhetné egy ilyen megoldással a jövőben.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával