Hírek

Az okostelefonok kitolják az intimszféra határait

A Huawei tavasszal végzett egyfelmérést, amely során 5000 magyar okostelefon tulajdonost kérdezett meg a digitális intimszféra határairól.

Huawei P30 Lite

A Huawei élen jár az okostelefonok fejlesztésében, amely többek között a felhasználói visszajelzések figyelembevételének köszönhető. Ezúttal a hazai csapat azt vizsgálta, mit gondolnak a magyarok, hol van az a határ az online térben, amelyek szerintük már nem fél bele, azaz nem posztolnák – spoiler alert: leginkább a szexuális és erőszakos posztok azok, amelyek már a NoGo zónába esnek. A megkérdezettek több mint fele mondta azt, hogy nem posztolnának közösségi oldalaikon ilyen jellegű tartalmakat, elleben érdekes, hogy sokak számára a párjukkal való szakítás, vagy éppen egy temetés megosztása még beleférhet. Az intim helyzetek közül a szülőszabából való tartalommegosztás is mindösszesen a megkérdezettek 7%-a által kifogásolt.

Az okostelefonok kitolják az intimszféra határait

A cyberbullying köztünk jár

Az 5000 megkérdezett 14%-a esett már áldozatul a közösségi médiában terjedő agressziónak, megaláztatásnak. Főleg a nyilvános láthatósággal rendelkező sértő képek, bántó posztokról van szó. Érdekes, hogy a megkérdezettek 1%-a felelte azt az anonim kutatásban, hogy ő maga is volt már “online zaklató“, a nemek közötti megoszlás is 3:1 arányú a férfiak javára. A kitöltők több mint fele tiltott már le egy személyt azért, mert őt, vagy valaki mást zaklatott a közösségi médiában az illető.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az okostelefonok kitolják az intimszféra határait

Élőben közvetítjük a veszélyt

A felmérés rávilágított, hogy a magyar felhasználók előszeretettel készítenek képet, vagy videót akkor is, ha esetleg valamilyen veszélyes, vagy extrém helyzetben van, akár egy balesetet, erőszakos szituációt, vagy vekeredést is megörökítanak a telefonjukkal. A legtöbben (55%) csak a családjukkal, vagy közeli ismerőseikkel osztják meg ezeket a tartalmakat, privát kommunikációs csatornákon, azonban a megkérdezettek harmada nyilványos posztban, negyedük csoportban is megosztott már ilyen tartalmat.

Az okostelefonok kitolják az intimszféra határait

A Huawei megkérdezte Dr. Hevesi Kisztina szexuálpszichológust a felmérés eredményeivel kapcsolatban, hogy ő hogy látja ezeket a megosztásokat.

A magukról a social mediaban intim tartalmat megosztó felhasználókat a különlegesség érzése utáni vágy hajtja. „A születés csodáját örömmel osztjuk meg anagyvilággal, hiszen ez egy boldog pillanat, de például a gyászfolyamatban is segíthet, ha a közösségi oldalakon „társas támogatást” kapunk.” Krisztina szerint az okostelefonunk használatakor is vannak bizonyos erkölcsi normák, de néha hasznunkra is lehet, ha különleges helyzetekben posztolunk: „Az okoskütyünk állandóan nálunk van, ezért azonnal tudunk reagálni a körülöttünk zajló eseményekre. Egy baleset vagy verekedés rögzítése és a róla készült tartalom feltöltése a közösségi oldalakra – amellett, hogy a készítő szándéka ezzel az, hogy a bennfentességét fitogtassa – akár társadalmilag hasznos is lehet. Ezek az információk segítséget nyújthatnak a hatóságoknak akár katasztrófák idején is, mert a lakosság előbb értesül a bajról, ha ezek a hírek a Facebookon vagy az Instagramon is megjelennek. Az okostelefon akkor tud jó társa lenni az embernek, ha a használat során a mérték az érték” – mondta a szakember.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával