Hírek

Az ujjlenyomat olvasó a legnépszerűbb biztonsági megoldás

Az okostelefonok képernyőfeloldási-móddal kapcsolatos szokásaira kereste a választ a Huawei magyarországi felmérésében, 7000 felhasználó válaszai alapján derült ki, hogy az ujjlenyomat-olvasó a legnépszerűbb.

Arcfelismeréses feloldást kap a Huawei Mate 10 Lite

2018 nyarán egy hét alatt összesen 7068 felhasználó adott válaszokat a Huawei Magyarország felmérésére, amely arra a kérdésre kereste a választ, hogy a hazai okostelefon felhasználók szerint mi a legbiztonságosabb képernyőzár megoldás.

A 2010-es évek elején még sokan egyáltalán nem védték a telefonjukat, azonban 8 év alatt ez jelentősen megváltozott, köszönhetően annak, hogy a legújabb okostelefonokkal nem csak a közösségi profiljainkhoz férünk hozzá, hanem akár banki adatainkhoz, sőt mobilfizethetünk is, szóval 2018-ra komoly jelentősége van a biztonságnak.

Az első képernyővédelmi módok a PIN kódok, jelszavak, illetve feloldó minták voltak, ezeket azonban kiszorították szépen lassan az újabb megoldások. A megkérdezettek mintegy 60%-a jelezte, hogy elsődlegesen az ujjlenyomat olvasós feloldást használja. Ezt a “hagyományos” jelszavas védelem követi, a felhasználók 41%-a használja ezt elsődlegesen.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A legmodernebbnek tartott arcfelismeréses feloldási lehetőséget 11,6% használja, ami annak is köszönhető, hogy ez a megoldás nem olyan régen kezdett elterjedni, viszont a felhasználók nyitottak felé, többen kipróbálnák ezt a jövőben. A 7000 ember 16%-a egyáltalán nem védi az okostelefonját semmilyen biztonsági megoldással, azonban 24%-uk az összes ismertebb megoldást használta már korábban.

Az ujjlenyomat olvasó a legnépszerűbb biztonsági megoldás

A magyar felhasználók számára fontos a biztonság a válaszok alapján. a válaszadók közül 68%-an tartják úgy, hogy az ujjlenyomat olvasó a legbiztonságosabb, a jelszavas védelmet csak minden tizedik válaszadó tartja kellően biztonságosnak.

Nagy Ivett, a Huawei Technologies Hungary Kft. marketingvezetője a felmérés kapcsán elmondta, hogy a Huawei folyamatosan kutatja a felhasználók szokásait, azok érdeklődési körét és azok alapján folyik a készülékek fejlesztése is. A Huawei-nél emiatt már a legolcsóbb okostelefonok esetében is elérhető az ujjlenyomatos, vagy arcfelismerővel ellátott feloldási mód.

Az ujjlenyomat olvasó a legnépszerűbb biztonsági megoldás

Erre szükség is van, a felmérés rávilágított ugyanis arra, hogy a válaszadók 36%-a elvárja már az ujjlenyomat olvasót a legolcsóbb készülékek esetében is, míg a 75%-uk úgy gondolja, hogy a prémiu modellekben van csak arcfelismerés. Ennek ellenére azért a helyzet másabb a valóságban, hiszen a Huawei-nél jelenleg a középkategória aljától felfelé érhető el az összes új modellben az ujjlenyomat olvasó, míg az arcfelismerés a legolcsóbb idei modellben, a Huawei Y5 2018-ban is elérhető, ezzel kínálva megfelelő védelmet a felhasználók számára.

Történelmi kitekintés

Az első ujjlenyomat olvasós okostelefont még 2004-ben mutatták be, ez a Pantech G1100 volt, amely viszont nem került kereskedelmi forgalomba. Ezt követően a 2010-es évek elején bukkant fel a technológia újból az okostelefonokban. Az első ujjlenyomat olvasós Huawei telefon, amit a vásárlók elérhettek Magyarországon az Ascend Mate7 és Ascend G7 volt. Ezt a két modellt még az IFA 2014-en jelentette be a Huawei, immáron tehát közel 4 éve vannak velünk az ujjlenyomat olvasós Huawei telefonok

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával