Hírek

Észak-Koreával üzletelhetett a Huawei

Az amerikai-kínai kereskedelmi háború egyik középpontjában álló vállalat a Huawei, amely ellen most újabb vádak merültek fel.

Huawei logó egy épületen
Tavaly decemberben azzal vádolták a vállalatot, hogy leányvállalatain keresztül olyan termékeket értékesítettek Irán felé, amelyek amerikai technológiát tartalmaznak. Ez azért volt gond, mert az USA kormánya tiltja a kereskedést Iránnal és szankcionálja azon vállalatokat, amelyek ennek ellenére kereskednek amerikai technológiákkal az adott országgal.

Most a The Washington Post közölt egy cikket arról, hogy egy másik, USA által kereskedelmi tiltólistán lévő országgal üzletelhetett a kínai Huawei, ez pedig Észak-Korea.

A médium korábbi Huawei alkalmazottak és más források által megosztott fájlokra hivatkozva állítja, hogy a Huawei együttműködött egy másik kínai vállalattal, a Panda International Information Technology-val, amely Észak-Koreában épített ki kommunikációs hálózatot.

Egy 2008-as dokumentumban a Panda megjelenítette a Huawei-t, úgy feltüntetve a vállalatot, mint hivatalos beszállítója, illetve mint partnere az észak-koreai Koryolink szolgáltatónak. A két vállalat korábban megállapodott 3G (UMTS) hálózatépítésben, a szerződés értéke fél millió euró lehetett. Más dokumentumok szerint a Panda 2016-ig folytatott kereskedelmi tevékenységet a Koryolinkkel.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Post beszámolója szerint az amerikai Kereskedelmi Minisztérium 2016-ban kezdte el vizsgálni a Huawei észak-koreai ügyleteit, azonban a elutasították a dokumentummal kapcsolatos kommunikációt.

Donald Trump

A Huawei tagadja azt, hogy jelenleg kereskedne Észak-Koreával. A vállalat szóvivője a nemzetközi média kérdéseire nem kommentálta, hogy a múltban volt-e kereskedelmi tevékenységük Észak-Koreával, illetve sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarták a kiszivárgott dokumentumok hitelességét. A Panda Group, a Panda International anyavállalata nem nyilatkozott.

Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi történhetett a múltban, a Huawei valóban részt vehetett-e a kereskedelmi tevékenységben. A jövőben valószínűleg több dolog derülhet ki az esettel kapcsolatban.

A Huawei Magyarország hozzánk eljuttatott közleménye a hírekkel kapcsolatban:

A Huawei Technologies nem rendelkezik semmilyen üzleti jelenléttel a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban. A vállalat teljes mértékben elkötelezett az összes vonatkozó törvény és szabályozás betartása mellett a világ minden országában és régiójában, ahol tényleges tevékenységet folytat, beleértve az ENSZ, az Egyesült Államok, valamint az EU exportra vonatkozó rendelkezéseit és korlátozásait egyaránt.

Forrás
The Washington Post

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával