Hírek

Ezért ne vedd az olcsóbb GSM-es okostelefonokat

A Huawei közösség csoportban gyakran felmerül a kérdés, hogy megéri-e bizonyos kevésbé ismert webshopokból Huawei telefont vásárolni, amely jóval olcsóbb, mint máshol. Most a NAV-on keresztül mutatunk egy választ, hogy miért nem.

Huawei P Smart Z

Bár hazánk szolgáltató központú ország, ami azt jelenti, hogy a telefonok nagy részét a mobilszolgáltatók értékesítik, a kártyafüggetlen kiskereskedelmi piac is egyre erősebb, azonban két részre szakadt az elmúlt 10 évben. Vannak azon szereplők, akik a törvényi kötelezettségeket betartva, hivatalos úton kínálják a készülékeiket, megfizetve a magyar adókat,  a másik típusa a szereplőknek, amelyek szürke importos, külföldről származó készülékeket kínálnak feltűnően olcsón. A NAV legújabb videója mutatja be, hogyan lesz olyan olcsó a készülék.

Ezért ne vedd az olcsóbb GSM-es okostelefonokat
Szürkeimportos, kétes eredetű telefonok ajánlatai az egyik árösszehasonlító oldalon
Ezért ne vedd az olcsóbb GSM-es okostelefonokat
Hivatalos viszonteladók ajánlatai az egyik árösszehasonlító oldalon

Amikor egy hivatalos viszonteladó és egy szürkeimportos cég közötti árról van szó, sokan azzal védekeznek, hogy a magyar kereskedők óriási árréssel dolgoznak, ezért olcsó a külföldről származó modell. Most azonban jól látható a NAV által lekapcsolt egyik mobiltelefon-kereskedelemmel foglalkozó céghálózat kapcsán, hogy egyáltalán nem erről van szó.

https://www.facebook.com/NAVprofil/videos/378597253021452/

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az adott bűnszervezett Ausztrián keresztül szerezte be az okostelefonokat, amelyeket különböző strómanokon és bukócégeken keresztül juttatott el végül a kereskedőkhöz és a vásárlókhoz. A folyamat során nem fizették meg a kötelező áfát (27%), majd ráadásul a később a különböző cégeken keresztül felmerült áthárított áfát (27%) is visszaigényelték. Ezzel a tisztességes kereskedők áraihoz képest jelentősen kedvezőbb árat tudtak kialakítani a készülékek esetén, mellé pedig rendkívül sok pénzt csaltak ki. A NAV egy nemzetközi nyomozást követően 4 milliárd forint elcsalt ÁFA összeget állapított meg és ezért 9 személyt állítottak elő. Tessék kiszámolni, hogy ha a 27%-os áfából 4 milliárd forintot csaltak el, vajon mennyi telefon került a piacra így?

Azok, akik az érintett szervezet által piacra vezetett telefonokat megvásárolták, valószínűleg rosszul járnak akkor, ha valamilyen jótállási igénnyel élnének, hiszen az ilyen, áfacsalt, szürke importos modellekre nem a gyártó és annak hivatalos szervezete vállalja a jótállást, hanem az eladó, illetve a forgalmazó, amely ez esetben valószínűleg jogutód nélkül szűnik majd meg.

Hol érdemes Huawei-t vásárolni? Katt!

Hogy vajon melyik céghálózat volt az, amely Pécsről, országosan terjesztette ezeket a készülékeket, azt nem tudni. Azt viszont a NAV-tól meg lehetett tudni, hogy amíg valaki pár ezer, esetleg pár tízezer forintot spórolt az áfacsalt telefonok megvásárlásával, addig a bűnszervezet üzemeltetői igen jól kerestek belőle, hiszen a lekapcsoláskor 2,3 milliárd forint értékű vagyont zároltak a hatóság szervei. Sajnos ez nem fedezi a teljes kárt, amelyet a költségvetésnek okoztak, amit a fogyasztóknak és a piacnak, azt mégkevésbé.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával