Frissítés

Fontos változás a Huawei biztonsági frissítéseiben

A Huawei telefonjainak biztonsági frissítéseiben egy fontos változás tűnt fel, bár nem az, amire elsőre gondolnának a felhasználók.

Biztonsági frissítés a Huawei P30 Pro modellekre
A P30 Pro 2021 februári biztonsági frissítése

A Huawei P30 és P30 Pro is kapott újabb biztonsági frissítést. A Módosítások listájában a következő összefoglaló olvasható: Jelen frissítés a rendszer biztonságát javítja biztonsági frissítéseivel.

Ha megnézzük azonban a P30 Pro 2020. októberi biztonsági frissítését (ez 2020. novemberében vált elérhetővé a készülékre), ez a módosítási lista összefoglaló így nézett még ki: Jelen frissítés a rendszer biztonságát javítja az Android biztonsági frissítéseivel.

A Huawei P30 Pro is frissült
A P30 Pro 2020. októberi biztonsági frissítése

Ha megnézzük a két összefoglalót, feltűnhet, hogy az újabb kiadásból hiányzik az Android szó, ami még a tavalyi frissítésben ott volt. A módosítási lista kifejtett részében is hasonlóan eltűnt az Android szó.

Elsőre gondolhatnánk azt, hogy az esetnek köze van az amerikai tiltásokhoz, hogy a Google nem működik együtt már a Huawei-jel. Vagy éppen építhetnénk arra a fals feltevésre, hogy “nem Android fut a Huawei telefonokon” – ami nyilván nem valós jelenleg, még a HMS-es modellek esetében is.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Miért tűnt el az Android a frissítésekből?

Ha biztonsági frissítés érkezik a Huawei készülékeire, akkor abban feltűnik a Huawei weboldalára mutató link, ahol ezekről a biztonsági frissítésekről további információk találhatók.

Ha megnézzük ezt az oldalt, már magyarázatot találhatunk a változásra:

”A jelen biztonsági frissítés Android- és Huawei-hibajavításokat tartalmaz.”

Amíg korábban ezek a biztonsági csomagok csak a Google által, az Androidhoz kiadott javításokat tartalmazták, mostmár ezt és mellette a Huawei saját javításait is megkapják.

A csomagokban továbbra is benne van tehát a Google által készített adott hónapra vonatkozó Android biztonsági frissítés.

A Huawei által kiadott biztonsági frissítések a saját felületben felbukkanó biztonsági réseket igyekeznek befoltozni, azokat minden hónapban pontosan jegyzi a Huawei, hogy pontosan mit tartalmaz az adott csomag. Ez a változás még 2020. decemberében lépett életbe, azóta tartalmaz Android és Huawei biztonsági javításokat is párhuzamosan a frissítés.

A Huawei 2021. januári biztonsági frissítés tartalma

A Huawei 2021. februári biztonsági frissítés tartalma

A Huawei 2021. márciusi biztonsági frissítés tartalma

A Huawei 2021. áprilisi biztonsági frissítés tartalma

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával