Hírek

Gondok a Google Play telepítéssel a Mate 30 szérián

Egy biztonsági szakértő megvizsgálta a Huawei Mate 30 Pro Google Play telepítési lehetőségét és biztonsági problémákra hívta fel a figyelmet.

Huawei Mate 30 Pro 5G

A Huawei Mate 30 széria Google licenc nélkül került piacra Kínában, ezzel együtt Google  Play Services sem érhető el a készülékre. Erre kínált megoldást az “LZ Play” weboldal, amely kapcsán merült fel néhány biztonsági kérdés John Wu biztonsági szakértőben.

Az LZ Play használata során az alkalmazás adminisztrátori szintű engedélyt kap és mivel ez egy zárt forrású, ismeretlen, harmadik féltől származó alkalmazás, bizony könnyen biztonsági rést jelenthet. Az LZ Play egy alapvetően könnyű megoldást jelent azoknak, akik a Play Áruházat szeretnék elérhetővé tenni a Mate 30 szérián. Hivatalos megoldás hiányában ez volt a legnépszerűbb megoldás az elmúlt napokban.

John Wu szerint a probléma az LZ Play-jel, hogy a készülék egy eddig dokumentálatlan és ismeretlen, rejtett API-t használ arra, hogy root jogosultságot kapjon a Play Services telepítéséhez. Egyelőre nincs információ arról, hogy a Mate 30 széria szoftverében lévő “hátsó ajtó” szándékosan azért került-e bele, hogy azon keresztül bootloader nyitás nélkül lehessen telepíteni a Google szolgáltatásait, vagy esetleg más ok van a háttérban – az viszont biztos, hogy mivel nincs dokumentálva és root jogosultság érhető el külső appok számára ezáltal, így láthatatlan biztonsági rést jelenthet.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

LZPlay.net

A hír felbukkanását követően az LZ Play weboldala meg is szűnt gyorsan, amelynek hivatalos oka szintén nincs. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nincs egyszerű, párkattintásos Google Play Services telepítési lehetőség a Huawei Mate 30 széria készülékeire.

Szerző
AndroidPolice
Forrás
Twitter

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával