Hírek

A tetőtéri tűzeseteket akadályozza meg a Huawei új napelemes fejlesztése

A Huawei Technologies új napelemes fejlesztése intelligens érzékelőkkel és gyorsleállítási technológiával segít a jellemzően kivitelezési hibákból előforduló tetőtéri tüzek megelőzésében.

A tetőtéri tűzeseteket akadályozza meg a Huawei új napelemes fejlesztése
Kisebb napelemes rendszer családi ház tetején

Főleg a különböző támogatások miatt Magyarországon is terjed a napenergia hasznosítása, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai alapján 2019-ben már 14448 napeles háztartási méretű kiserőművet telepítettek, amelyek 93 megawatt teljesítményt termelnek. A vállalkozások, önkormányzatok és intézmények ugyan ebben az évben 2458 napelemes rendszert kapcsoltak be a hálózatra, ezek 33,5 MW teljesítménnyel rendelkeznek. 2018-ban Magyarországon kb. 800 MW volt a napenergiát használva megtermelt áram , 2022-re pedig a kitűzött cél 3000 MW.

Nem csak Magyarországon, hanem világszerte fordulnak a napenergia felé az energiaszektorban, ezért van a Huawei Technologiesnak is ezzel foglalkozó üzletága. A hazai napelemes rendszerekben is egyre gyakrabban találkozni Huawei termékkel, népszerű ugyanis a vállalat inverteres megoldása.

A tetőtéri tűzeseteket akadályozza meg a Huawei új napelemes fejlesztése
Huawei inverter egy napelemes rendszerben

A Huawei most jelentette be az AI BOOST AFCI intelligens ívérzékelő megoldást, amely segít megakadályozni a napelemes rendszerekben fellépő tűzeseteket. A nemzetközi kutatások alapján ugyan viszonylag ritka, hogy tüzet okozzon a napelemes rendszer, amikor viszont ez megtörténik, a vizsgálatok általában arra jutnak, hogy nem a rendszerben bekövetkezett rövidzárlat volt az okozó, hanem kivitelezési hibára visszavezethető a tűz forrása. Emiatt is fontos az, hogy egy épülő napelemes rendszer elemei megfelelő minőségűek legyenek és a beépítés is megfelelő szakértelemmel történjen, hiszen egy családi hát tetőszerkezetében kialakuló tűz óriási anyagi kárt okozhat és rosszabb esetben emberi életet is követelhet.

A tetőtéri tűzeseteket akadályozza meg a Huawei új napelemes fejlesztése
Nagyobb napelemes rendszer családi ház tetején

A Huawei megvizsgálva az eseteket, arra jutott, hogy az ívzárlati hibák okozzák ezket az elektromos tüzeket, mert a napelemes rendszerben az íveket laza csatlakozások, gyenge érintkezés, megszakadt kábelek, öregedő, vagy sérült szigetelőanyagok, vagy hibás vezetékek alkothatják. Vannak olyan gyártók, ahol a rendszer  működésének beállítása főként emberi tapasztalaton alapul, azaz ezeket az ívkisüléseket nem tudja a rendszer hatékonyan azonosítani.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Huawei AI BOOST AFCI megoldása ívérzékelőt és gyors leállítási technlógiát kínál, amely segíthet megakadályozni a tetőtéri rendszerekben az elektromos tüzet. A technológia akár 200 méteres kábelhossz esetében is képes nagy pontosságú érzékelésre.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával