Hírek

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

Egy FullView kijelzős prémium készülék felsőkategóriás hardverrel és lenyűgöző üzemidővel.

A MateBook X Próval lépett be a Huawei a magyar notebook piacra és erősebb startot nem is vehetett volna. Leteszteltem a Huawei ultra-prémium notebookját.

A lehető legkevesebb kompromisszumot igényli a MateBook X Pro, ennek köszönhetően a Huawei az elérhető legerősebb hardverrel hozta el Magyarországra az eszközt azért, hogy a hazai vásárlók véletlenül se érezzék magukat fusztrálva a gépet használva.

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

Még a teszt legelején szeretném hangsúlyozni azt, hogy a MateBook X Pro egy olyan könnyű, vékony, de nagy teljesítményű notebook, amely konkurensei a piacon az Apple MacBook Pro (Touchbar), a Dell XPS 13, a HP Spectre 13, vagy éppen a Microsoft Surface Laptop. A Huawei közösség csoportban is többen próbálták 15,6”-os gamer notebookhoz, vagy éppen asztali PC-hez hasonlítani, azonban ez rossz következtetés, hiszen teljesen más felhasználási területre készülnek ezek.

A MateBook X Pro külsőre követi az előző, MateBook X notebook dizájnját, nagyon szépen megmunkált alumínium házba került, amely szélei a telefonokról ismert gyémánt csiszolású íveket kapott, illetve az galaktikus szűrke borítás homokfújt kialakítással készült. Ennek eredményeként a notebook ránézésre gyönyörű és sugallja azt, hogy ez egy drága és kiváló masina, ez az érzés pedig kézbevéve is megmarad.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

Ha centizzük a méreteket, akkor a legvékonyabb pontján 4,9 mm vastag a notebook, persze az embereket a legvastagabb pontja érdekli, de ezen téren is jól áll, 14,6 mm, azaz kevesebb mint 1,5 cm. Összehasonlításként a 2018-as 13”-os MacBook Pro 14,9 mm, szóval ha egy lehelletnyivel, de sikerült vékonyabbat alkotni. A vékony dizájn mellett a tömegre is figyeltek a Huawei mérnökei, a nagy kijelző és kiváló felszereltség ellenére is mindösszesen 1,33 kg lett a notebook, itt is egy hajszálnyival lett könnyebb az Apple konkurens készülékénél.

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

Árából és tudásából adódóan feltételezhető, hogy a MateBook X Prót felsővezetők, kreatív szakemberek is előnyben részesíthetik, akik számára rendkívül hasznos tud lenni a vékony, könnyű kialakítás, amivel egyszerűen hordozható a nap során az egyik megbeszélésről a következőre, sőt az is gond nélkül elképzelhető, hogy még csak tölteni sem szükséges majd napközben.

A MateBook X Pro kiállta a klasszikus nyitáspróbát, azaz az asztalra helyezett notebook kijelzője felnyitható egy ujjal, anélkül, hogy közben az alsó részt meg kellene fogni. Ez egy apróság mindösszesen, viszont pont olyan finomság, amely hiányát sajnálnánk egy prémium eszközben.

Felnyitva egy teljes méretű billentyűzetet kapunk, amely ráadásul cseppálló kialakítású. Amíg néhány konkurens gyártónál előfordul még a prémium szegmensben is, hogy nemzetközi billentyűzettel értékesítik, vagy ugyan magyar, de nem a szabványos kialakítású (pl. az í betű csak kombinációval érhető el), addig a Huawei biztosra ment, volt elég hely a hagyományos magyar kialakítással. Megvan az í betű a bal shift mellett, van nagyméretű enter billentyűnk és a 0 is jó helyen van, az 1-es előtt, nem a 9-es után. Ez egyébként egy alapvető dolog kellene hogy legyen, persze van, hogy a gyártók elfelejtik, de nem a Huawei.

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

A billentyűzet alulról megvilágított, az F3-as funkciógombbal szabályozható a fénye, három opció van, a teljesen kikapcsolt, félerős, illetve a teljes fényerőn történő megvilágítás. Ha továbbra is az Apple-höz szeretném hasonlítani a MateBook X Pro notebookot, akkor számomra pozitívum, hogy a gombok útja hosszabb, karaktereseb, mint az újabb MacBookok butterfly klaviatúrája, ezáltal számomra némileg kényelmesebben használható volt a gépelés közben. A gombok közötti közök is elég nagyok, volt hely bőven az amúgy nem nagy készülékházban.

A legfelső gombsornak multimédiás funkciói vannak elsősorban, itt van lehetőség fényerőt, billentyűzet világítást, hangerőt állítani, mellette van mikrofon és WiFi kikapcsoló gomb is. A MateBook X Pro egyik különlegessége, hogy az F6 és az F7 gomb között található meg a webkamera, amely ráadásul kémkedéstől tartók számára is ideális, nem szükséges leragasztani, hiszen amikor nem használjuk, nem is látszik. Ha megnyomjuk a gombot, akkor fog előugrani a klaviatúrából.

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

A klaviatúra alatt egy hatalmas touchpad található – a Huawei szerint a 14”-os notebookok közül a legnagyobb méretű. A Microsoft Precision Touchpad technológiáját használja a notebook arra, hogy az érintő felület megfelelően érzékeljen, amikor az ujjunkat végighúzzuk rajta, akkor azonban ne érzékeljen, amikor nem kell, de hozzáérünk, például gépelés közben. Egy dolog, amely számomra kevésbé tetszett, az a touchpad lenyomásakor hallható kattanás, ez hangosabb, mint a MacBookokon található ForceTouch touchpad, de nem zavaró mértékben.

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

A billentyűzet mindkét oldalán vékony, de hosszúkás hangszórórács található, ezek mögött pedig olyan hangrendszer található, amelyet nem igazán mondhat el más notebook Magyarországon. A Huawei összesen négy hangszórót tett a MateBook X Próba, oldalanként kettőt, ráadásul ezek Dolby Atmos támogatással szólnak. Zenehallgatás közben, sem 80%-on, sem 100%-on nem torzít, nem rezeg a hangszóró, még ekkor is tisztán szól. Zenehallgatás és filmezés közben is nagyszerű élményt nyújt a négyhangszórós rendszer, némi mélyhangot is biztosítva. Egy átlagos notebookkal össze sem hasonlítható a hangminőség.

Nem csak a hangszórókból szól elsőosztályú hang, hanem azt rögzíteni is prémium minőségben tud a MateBook X Pro. Összesen 4 darab mikrofon került a notebookra, amely segítségével akár egy társaságban ülve, videókonferencia közben is nagyon jó hang vihető át, ráadásul a sok hangrögzítő segítségével fejlett zajszűrésre is képes a notebook.

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

A klaviatúra felett, a jobb felső sarokban van a bekapcsoló gomb, amelyre egy rendkívül precíz ujjlenyomat olvasó került. Ez a biomechanikus azonosító nem a Windows 10 által vezérelt, hanem közvetlenül a hardveres titkosítással áll kapcsolatban, amely magasabb biztonsági szintet jelent, ennek ellenére természetesen használható a Windows Hello bejelentkezésre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kikapcsolt készüléket elég csak bekapcsolni és már ekkor felismeri az ujjlenyomatot ezen pillanat alatt és a betöltés során a Windows rögtön be is jelentkezik. Nincs szükség második ujjlenyomat olvasásra, vagy arra, hogy hosszabb ideig a gombon tartsuk az ujjunkat. A bekapcsolás és az azonosítás sebessége rendkívül jó. Alvó módból kb. 1,7 másodperc volt, de kikapcsolt állapotból is 7,9 másodperc alatt bejelentkezett a Windows 10-be, úgy hogy ebben már benne volt a biztonsági azonosítás is.

A MateBook X Pro az első igazi, FullView kijelzős notebook. Ha a szimpla számadatokat nézzük, 13,9”-os képátlóval rendelkezik, azonban nem a hagyományos szélesvásznú, 16:9-es, vagy 16:10-es képaránnyal, hanem 3:2-es kialakítású, ami magasabb kijelzőt eredményez. Ez filmezésnél nem ad előnyt, ellenben számos más felhasználás során igen, ilyen például a webböngészés, vagy éppen számos program használata.

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

A kijelző két oldalán és tetején a keret mindösszesen 4,4 mm vékony, ami azt eredményezte, hogy a megjelenítő a fedlap 91%-át fedi le, amely elég futurisztikusan hat (az előző, MateBook X esetén ez még csak 84% volt). Ezzel sikerült a Huawei-nek egy hagyományos 13”-os notebook házának méretébe egy 13,9”-os kijelzőt építenie. A megjelenítő LTPS technológiára épül és 100%-ban képes lefedni az sRGB színtartományt. Az 1500:1-es kontraszt arány mellé 450 nites fényerő jár, illetve a 3000×2000 pixeles felbontással 260 ppi képpontsűrűséget ért el a notebook.

A kijelző minden irányból gyönyörű képet mutat, oldalról is jól látható. Egyedül amit érdemes megemlíteni, hogy a Corning Gorilla Glass 3 üveggel borított érintőkijelző elég fényes, az kültéri használat esetén lehetne kicsit zavaró is. Amit itt csak félszóval említettem, hogy teljes érintőképernyőt kapunk, ami pontosan, intuitíven működik, egyszerre 10 ponton képes érzékelni.

Belekerült a notebookba a Huawei saját fejlesztésű ClariVu technológiája, amelynek a szemvédelem során van fontos szerepe. Segítségével a kék fények több mint 40%-a szűrhető meg, ez akkor fontos, ha az ember órákat ül a notebook előtt. A káros kék fény szűrésével kevesebb a stressz és a megerőltetés a szemnek. Mellette elérhető az Éjszakai fényre vonatkozó beállítások is, amely a kijelző színhőmérsékletével játszik, hogy éjszaka kellemesebb legyen a szemnek a kijelző.

Egyszerre kapunk sok és kevés csatlakozást a MateBook X Prótól. A jobb oldalt egy normál méretű, USB 3.0 port található, amire bármikor rádughatunk egy pendrive-ot, nyomtatót, vagy bármilyen USB-s kiegészítőt, ebből a szempontból tehát a vékonyság ellenére nem kell lemondanunk a széleskörben használt csatlakozóról.

A bal oldalt megtalálható még a régi 3,5 mm-es jack csatlakozó, mellette pedig két USB-C port. Ebből az egyik használható töltésre és adatátvitelre, a másik pedig teljes mértékben adatátvitelre van kialakítva, ráadásul az Intel Thunderbolt 3 technológiáját is kínálja, ez azért is izgi, mert akár külső videókártya is csatlakoztatóható rajta a notebookhoz, ezzel megdobható a teljesítmény. Amit nagyon hiányolok viszont, az a memóriakártya olvasó, akár SD, akár microSD méretben. Ha a jövőbe mutató technológiákat nézzük, azt mondom, hogy nem kell, azonban ha a saját, blogger világomra gondolok, reális az, hogy a fényképezőgéppel felvett videót a felhasználó rögtön áttolná a notebookra, amire a leggyorsabb az SD kártyát direktben használva, így viszont marad a kábeles, vagy adapteres megoldás erre a célra.

Fontos kiemelni, hogy a MateBook X Pro dobozában megtalálható a MateDock 2 adapter (ez egy 20 ezer forintos kiegészítő), amelyen van még egy USB 3.0 port, egy HDMI és egy D-SUB csatlakozó is, így digitális, valamint analóg monitor is csatlakoztatható vele a notebookra, illetve adott egy USB-C port, amin keresztül szintén tölthetővé válik a notebook.

A MateBook X Pro hardveres specifikációját tekintve elmondható az, hogy a Huawei igyekezett a legerősebb és leggyorsabb hardvert összerakni, ami ebbe a vékony készülékházba belekerült. Ahogyan fentebb említettem, egy asztali PC-hez, vagy vastag és nehéz gamer géphez hasonlítva ez a teljesítmény alacsonyabb lehet, azonban a prémium notebookokhoz hasonlítva igen csak jó felszereltséget kapunk.

A Huawei az Intel U-szériás notebookokba szánt processzorát használta, a Magyarországon elérhető konfigurációba az aktuálisan elérhető egyik legjobb processzor került a kategóriájában, a Core i7-8550U. A Kaby Lake R sorozatú Intel processzor négy fizikai magot kapott, ami 8 szálon képes feldolgozni az adatokat. Az alap frekvenciája 1,8 Ghz, de szükség esetén 4 GHz-ig emeli ezt a rendszer a maximális teljesítmény eléréséhez.

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

Ha a hagyományos benchmark teszteket nézzük, akkor a következő értékekkel szolgál számunkra a MateBook X Pro felsőkategóriás hardvere:

  • 3DMark Sky Diver: 8,549; Fire Strike: 2,546; Time Spy: 890
  • Cinebench CPU: 514; Graphics: 97 fps
  • Geekbench 4 Single-Core: 4,861; Multi-Core: 14,002
  • PCMark 8 Home: 2,926
  • PCMark 8 Battery Life: 6 óra and 7 perc

Bár a processzor rendelkezik egy Intel UHD Graphics 620-as integrált grafikus maggal, a MateBook X Pro kapott egy dedikált NVIDIA GeForce MX150-es videókártyát is. Ez a középkategóriás VGA jó arra, hogy akár egyes játékokkal is játszon a felhasználó, bár a mindennapok során inkább más irányú felhasználás során jön jól, például Photoshopban képszerkesztéskor, vagy éppen videóvágás után, a renderelés során.

Mivel a mai vékony notebookok korlátozott bővíthetőséggel rendelkeznek, rendkívül fontos az, hogy vásárláskor milyen konfigurációval rendelkezik a készülék. Ebből a szempontból sem fog csalódást okozni a MateBook X Pro. Ma még igen komolynak hangzó 16 GB RAM-ot találunk benne, ez LPDDR3-as modulokra épül 2133 MHz-es sebességgel, illetve a háttértár mérete 512 GB. Ez utóbbi a Lite-On által szállított PCIe NVMe tárhelyre épül, ami szupergyors sebességet biztosít.

Ez a sebesség egyébként fájlmérettől is függő, ha egy 50 GB-os film állományt másoltam át az SSD egyik szekciójából a másikba, akkor azért nem mindig hasított, volt, hogy vissza-vissza lassult a fájlátvitel.

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

Mit sem ér a csúcs hardver nagyszerű üzemidő nélkül, de ezt megkapta a MateBook X Pro is. Az 57,4 wattórás akkumulátor alapból nagyobb kapacitású, mint a közvetlen konkurenseké, ráadásul ezzel igen jól gazdálkodik a rendszer. A PCMark 8 akkumulátor tesztjén is több mint 6 órát ért el a notebook, ami lenyűgöző, ahhoz képest, hogy különböző tesztek alapján a konkurensek ennek a felénél elvéreznek.

Chrome böngészőt használva használva, elég sok különböző weboldalt párhuzamosan megnyitva használtam munkám során a gépet, egyszerre kb. 10 különböző Facebook oldalt tartottam nyitva – ezt szoktam tenni egy átlagos munkanapom során. Vonatozás közben amíg Budapestről 2 óra 40 perc alatt Debrecenbe értem, a MateBook X Pro nagyjából 35%-ot merült, amely egyáltalán nem rossz, a 2 éves MacBook Pro 13 (early 2015) notebookom ez idő alatt ugyan ezen munka során gyakorlatilag 75-80%-ot merül már.

Az üzemidő kapcsán nagyon fontos megjegyezni, hogy egy 65 wattos töltőt kapunk hozzá, ami mindösszesen 155 gramm tömegű. Az adapter kisméretű, kb, 1,5x nagyobb, mint a Mate 20 Pro 40 wattos SuperCharge adaptere, illetve kivehető USB-C – USB-C kábellel rendelkezik. A MateBook X Pro a gyorstöltés segítségével 30 perc alatt kb. 6 órányi használatra elegendő áramot képes felvenni.

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

Szoftveres téren nagyon nehéz egy Windows notebookról beszélni, hiszen a Windows 10 rendszert sokan használják, a gyártók pedig nem tudnak annyi módosítást tenni benne, mint például amit a Huawei megtesz az Androiddal az EMUI segítségével. Emiatt itt túl sok újdonságot nem is tapasztalunk. A gyárilag előre telepített, jogtiszta operációs rendszerhez gyárilag kétfelé van osztva az SSD. Adott egy 80 GB-os partíció az OS-nek (ebből kb. 44 GB szabad), illetve van egy második, 380 GB-os partíció üresen, amelyre az adatok elférnek.

A Windows 10-re egy saját szoftvert tett a Huawei, a PC Manager nevű alkalmazást. Ennek két funkciója van. Egyrészt képes a notebook hardverének és szoftverének felügyeletére, jelez ha esetleg valamelyik hardveres elem nem működik megfelelően, illetve jelzi az elavult drivereket, azokat szükség esetén frissíti is.

Huawei Matebook X Pro notebook teszt

A másik a telefonos kapcsolat, ugyanis segít összekötni vezeték nélkül a Huawei okostelefonokat a Matebook X Próval, ehhez a vállalat által használt Huawei Share szoftvert használja. Ez WiFi direkt segítségével működik. A telefon csatlakoztatásához elegendő leszkennelni a megjelenő QR kódot és utána engedélyt adni a csatlakozásra. Ezt követően látható a notebookon a telefon képei, videói és zenéi.

A Huawei Share adatátvitel kizárólag Huawei okostelefonnal és tablettel használható.

A teszt során háromféle módon teszteltem a vezeték nélküli átvitelt és a Mate 20 Pro okostelefont használtam rá. Először sok képet, majd 2 kisebb videót, végül egy nagyobb videót küldtem át a telefonomról a notebookra, lássuk az eredményeket:

  • 200 fotó  (510 MB): 2:50
  • 2 videó (752 MB): 2:35
  • 1 videó (1,58 GB): 5:12

Ahogy látható, ez a sebesség azért rendre elmarad a kábeles adatátviteli lehetőségektől még, azonban azt is hozzá kell tenni, hogy sokkal kényelmesebb, mint előkapni egy USB-C kábelt és a notebookba, valamint a telefonba dugdosni. Én leginkább úgy tekintenék rá, mint egy olyan kiegészítő funckióra, amely választási lehetőséget kínál a felhasználónak, pont ezért is prémium a notebook.

Röviden összefoglalva tehát a Matebook X Pro egy vékony és elég könnyű notebook ahhoz, hogy bárhova magunkkal vigyük. Saját korábbi tapasztalataim alapján bátran mondhatom, van akinek a MateBook X Pro notebook a legjobb választás. Korábban, amikor Las Vegasba, a CES kiállításra, vagy éppen Kínába, Huawei gyárlátogatásra mentem, akkor pont egy ilyen notebook jött volna nagyon jól, hiszen az üzemideje kiváló ahhoz, hogy végig dolgozzak rajta egy hosszú repülőutat, mellette pedig akár egy reptéren ülve is lehet videót vágni elfogadható teljesítény mellett.

A MateBook X Pro nem egy olcsó notebook, hiszen 629 999 forint, teljes magyar lokalizációval és 2 év Huawei gyártói garanciával. Ezt el kell fogadni, hiszen a többi prémium kategóriás notebook sem olcsóbb ennél, sőt, hasonló hardver mellett az Apple Macbook Pro notebookja sokkal drágább.

Személy szerint nagyon szívesen váltanék 2 éves MacBook Pro notebookomról MateBook X Pro eszközre, ha lehetőségem volna rá. Az, hogy a MacOS kényelmesebb-e, vagy a Windows 10, az hasonló ideológiai kérdés, mint az iOS vs Android. Számomra mindkettő jól használható. Nálam a MateBook X Pro felé billenti a mérleget a 3:2-es kijelző, a sokkal jobb akkumulátor üzemidő, illetve az, hogy alapból 16 GB RAM-ot és 512 GB SSD-t kapott.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával