Hírek

Huawei MatePad 11 tablet teszt

Magyarországon is lehetőség nyílt a Huawei MatePad 11 megvásárlására, amely gyárilag HarmonyOS rendszerrel érkezik, bár használat során a felhasználói felület változásain kívül sok különbséget nem fog érezni a felhasználó.

Bár nem “Pro” modell, ennek ellenére már fogásra is elég jó a MatePad 11, a 7,25 mm vékony készülékház igazából meg is lepi az embert elsőre. A ház műanyag, nem fém, de az anyagminőség ennek ellenére nagyon rendben van.

Huawei MatePad 11 tablet teszt

Az előlapot a 10,95”-os képátlóra beméretezett kijelző foglalja el, amely a modern tabletek szinte minden apróságát magában foglalja. Vékony keret veszi körül és a sarkok nagyon precízen vannak lekerekítve, az IPS panel felbontása 2560×1600 képpont, amely kellően nagy, a képfrissítés már nem 60 Hz-en, hanem 120 Hz-en történik, illetve az 500 nites fényerő kellően erős ahhoz, hogy szabadban is használható legyen. A Huawei M-Pencil támogatása csak ráadás.

A vékony oldalakon két-két hangszórót találunk, hiszen a sztereó hangzást összesen négy egység biztosítja, baromi jó hangminőségben. Nagyon hangos, nagyon telt és kiegyensúlyozott. A bal felső sarokba került bekapcsoló gomb megkapta a korábbi Huawei flagshipekre jellemző piros betétet. A hangerőszabályzó gomb hozzá közel, a felső él bal szélén található. Felül három mikrofon is van, a jobb szélen egy USB-C port, alul pedig a microSD tálca.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A hátlap egyszínű, sötétszürke, középen fénylő Huawei logóval, illetve a jobb felső sarokban egy jelentős mértékben kiemelkedő kamera szigettel, amelyen a kamerán kívül egy negyedik mikrofon és egy vaku is megtalálható.

Huawei MatePad 11 tablet teszt

A dobozban megtalálható egy Huawei SuperCharge 22,5W SE töltőadapter, egy adatkábel, illetve egy USB-C – 3,5 mm jack átalakító adapter is.

Külön megvásárolható tartozék (2020. augusztus 2-15. között vásárlóknak ráadás ajándék) a MatePad 11-hez szánt mágnesesen csatlakozó okosbillentyűzetes tok, valamint az M-Pencil 2 ceruza.

Huawei MatePad 11 tablet teszt

Ha a hardveres oldalt nézzük, visszatért a Qualcomm processzorokhoz a Huawei, a 2019 végén megjelent felsőkategóriás Snapdragon 865 került bele. A Huawei táblagépeinél korábban is jellemző volt hogy nem az aktuális flagship SoC-t használják, hanem eggyel korábbi kiadást, így nem meglepő hogy erre esett a választás. A teszt során nem is okozott csalódást a teljesítményben. Nagyobb melegedés nem volt tapasztalható, ellenben rendkívül gyorsan, akadásmentesen biztosította a HarmonyOS futását.

Háttértárból 128 GB-ot kapunk beépítve, ami összességében elég lehet. Bővítésre ott a microSD-s kártyahely, ahova akár 1 TB-os kártya is helyezhető, illetve van természetesen Huawei Cloud bővítési opció is. Rendszermemóriában 6 GB került a tabletbe.

A hátlap alá 7250 mAh-s akkumulátor került, amely meglepően jól bírja a strapát egy feltöltéssel. Pontos kijelzőidőt nem jelez ki a rendszer egy feltöltéssel, de érzésre szerintem 8-10 óra gond nélkül összejön. Tölteni a 22,5 wattos SuperCharge második generációjával lehet kábelen. Nincs vezeték nélküli töltésre lehetőség.

HARMONYOS 2.0

Oké-oké, tudom, a kutyát nem érdekli, hogy a kijelző az előlapon, a hátlap meg a hátoldalon van, amikor az első HarmonyOS-es tabletről van szó, úgyhogy nézzük csak működés közben.

Hozzám a HarmonyOS 2.0.0 verzióval érkezett a MatePad 11, azon belül is a 2.0.0.137(C900E136R1P5) build számú szoftverrel. Így legalább azt is tudhatjuk, hogy nem csak a felület hasonlít sok helyen az Android 10 alapú EMUI 11-re, hanem még a szoftveres verziószámok is. Jelentsen is ez bármit a háttérben. 

Huawei MatePad 11 tablet teszt

Az első bekapcsoláskor számomra rögtön egy kellemes meglepetés volt, hogy a nyelvválasztónál az unalmas lista nézetet egy frissebb, látványosabb buborékos felület váltotta fel.

Az első beállítást követően alig észrevenni a funkcionális újdonságokat egy tavalyi androidos MatePad Pro modellhez képest, de azért persze akad. A főoldal alján van egy két részre osztott dokkoló felületünk. A bal oldali szekcióba szabadon variálhatjuk, hogy milyen alkalmazás ikonok kerüljenek, míg a jobb oldaliba az utoljára futott appok kerülnek be.

Az ikonokból ugyan úgy csinálhatunk mappákat, mint Android alatt, egymásra kell húzni két elemet. Ha egy mappát fontosabbnak vélünk, abból csinálhatunk egy nyitott, nagyobb kiadást is.

Huawei MatePad 11 tablet teszt

Ezen kívül bár vannak az androidból ismert widgetek, azaz minialkalmazások, kifejezetten kevés. Helyette a támogatott alkalmazások esetén hosszan megnyomva az ikont, a felugró menüben a nem túl magyarosra sikeredett “Snipetek”.  Gyarkolatileg vehetjük widgetnek ezt is. Különböző méretű és tartalmú kártyák érhetők el ennek köszönhetően, amelyeket kitehetünk a főoldalra. Azt, hogy mely alkalmazásokhoz tudunk snipetet létrehozni, onnan tudhatjuk előre hogy az alkalmazás ikon alatt megjelenik egy halvány, vékony vonal (ha ezt nem kapcsoltuk ki).

Ha a kijelző tetejéről húzzuk lefelé az ujjunkat a bal oldalon, akkor az értesítési sáv bújuk elő. Ha jobbról, akkor a vezérlőpultnak nevezett felület.

Az értesítési sáv gyakorlatilag megegyezik az androidossal, itt nincsenek különösebb újdonságok. A vezérlőpult viszont sokkal inkább emlékeztet az iOS-es megoldásra, van kihelyezett zenelejátszó, külön elemként jelenik meg a wifi és a Bluetooth. Ide került a Szuper készülék vezérlője is.

Amit egyébként hiányolok, hogy az értesítési felületet lehetett volna még némileg optimalizálni, kicsit jobban tablet kijelzőre szabni, hogy több információt jelenítsen meg, több tartalom jelenjen meg, ha már elég nagy felület áll erre rendelkezésre.

A beállítások felülete gyakorlatilag szintén az EMUI 11-ből megörökölt, minimális UX felfrissítéssel. A modern kornak megfelelő lekerekített elemekkel, funkciók szerinti külön színmegjelenésekkel.

Huawei MatePad 11 tablet teszt

Az alkalmazások beszerzésére az AppGallery áll itt is rendelkezésre. Egyelőre HarmonyOS-es alkalmazásokról nem sokat hallani, gyakorlatilag androidos appokkal van tele a Huawei alkalmazásboltja, ezek pedig megfelelően futottak is. Azonban természetesen azon appok, amelyek Google Mobile Servicest igényelnének a működéshez, nem fognak menni, ugyan úgy, mint egy HMS-es androidos készüléken.

A Huawei AppGallery kínálata amúgy tényleg sokat fejlődött az elmúlt 1-2 évben, nagyon sok hasznos és jó app megtalálható már benne. Amelyek nem érhetők el közvetlenül, azokra pedig igyekszik letöltési lehetőséget kínálni és APK formátumból telepíttetni azokat.

A külső fejlesztők alkalmazásai közül megkapjuk például a FilmoraGO HD verzióját az alkalmazásban, amely egy videószerkesztő program, ráadásul 3 hónapos előfizetést ad a Huawei hozzá (ezt az AppGallery-ben lehet igényelni). Így teljes funkcionalitással érhető el a videószerkesztő, erre ráadásul ideális is a Snapdragon 865 hardveres ereje.

A hétköznapi használat során a legtöbb app amit használtam gond nélkül futott. A Duolingo nyelvtanuló app, a Facebook, a Messenger és a Netflix sem jelentett problémát, mindegyik megy probléma nélkül, aminek köszönhetően a tablet tényleg egészen jól használható a hétköznapi életben.

Van több app arra az esetre is, ha kisgyerekek kezébe kerülne a tablet. Az egyik ilyen a Gyereksarok app, amely nagyon jól beállítható mindenféle védelmi megoldással, amivel a szülők kontrollálhatják a használatot.

Beállítható az időkezelés, aminek a célja a használat korlátozása, kiválaszthatók az alkalmazások, amelyeket elérhet a gyermek, van számára rajzoló felület, kamerát használat, tud videót lejátszani (amikhez hozzáférést adunk).

Hasznos a szemvédelem funkció, vagy hogy éppen a testtartásra figyelmeztet, ha nem megfelelő az (ne fekve használja az eszközt), illetve képes jelezni rázós úton, pl. autóban, hogy ne használja a tabletet, ezzel egy rosszullétet lehet elkerülni. Szintén tetszetős az, hogy a kilépéshez a szülői jelszó megadásához nem sorba szerepelnek a számok, hanem mindig változó módon összekeverve, ezzel elkerülhető az, hogy a gyerek a számok ismerete nélkül, csak a mintázatot megjegyezve ki tudjon lépni a felületről.

Ennél nálam sokkal érdekesebbnek tűnt az előre telepített Azoomee nevű alkalmazás, amely 1 éves előfizetést is tartalmaz a MatePad 11 vásárlóinak. Ez is egy gyerekeknek szánt app, vannak benne beépített játékok, oktató és szórakoztató videók, ráadásul magyar nyelvű szinkronnal is és sok hasonló, amivel a gyerekek eljátszhatnak.

A MatePad 11-hez készült egy M-Pencil 2 nevű kiegészítő. Ez a ceruza kívülről gyakorlatilag ugyan úgy néz ki, mint az előző generációs modell, viszont a MatePad 11-gyel és annak 120 Hz-es kijelzőjének köszönhetően 2 ms idejű, rendkívül rövid késleltetéssel működik. Az ezüst színű ceruza hegye 4096 nyomásponttal rendelkezik, ami ideális digitális grafikai munkákhoz. A ceruzához nincs külön töltő, a MatePad 11 tetejére kell felrakni és mágnesesen rögzül és töltődik.

Huawei MatePad 11 tablet teszt

Ceruzás apppok közül a Nebo for Huawei képes kézírást rögzíteni, illetve azt átalakítani írott szöveggé, gesztusokkal pedig tovább korrigálható akár a szöveg is. Mellette a MyScript Calculator 2 érhető el, a tollal a kijelzőre írhatunk matematikai feladatokat és azokat kiszámolja az app. Rajzoláshoz a Huawei saját Jegyzettömb alkalmazása érhető el.

A hozzá való billentyűzetes tok is igazán jó. Egyrészt egy flip tok, amely megvédi a tablet elő- és hátlapján. Másrészt kinyitva megtámasztja a tabletet, ami ideális pl. videózásra, viszont ugyan így használható a billentyűzetnek köszönhetően hasonlóan, mint egy notebook. A billentyűzet nyilván nem olyan nagy, mint egy hagyományos notebook klaviatúrája, de ennek ellenére megszokást követően jól használható gépelésre.

Huawei MatePad 11 tablet teszt

A gombok kiosztása nemzetközi, azonban gépeléskor támogatja a magyar kiosztást, így nem kell mellőzni használatkor az ékezetes karaktereket. A tablet hátlapja mágnesesen tapad a tokhoz, így nem esik ki belőle, szükség esetén mégis gyorsan kivehető. Nincs szükség külön tölteni a billentyűzetet, az áramot a tabletből nyeri, akárcsak a ceruza. A billentyűzet jobb oldali Shift gombja alatt van egy NFC is, amivel a Huawei telefonokat lehet csatlakoztatni.

Akinek a MatePad 11 mellett van Huawei notebookja, vagy telefonja, az szélesebb ökoszisztémában tudja használni az eszközöket. A Huawei telefont a jobb oldali shifthez érintve lehet csatlakoztatni a tablethez, ezt követően a MatePad 11 kijelzőjén megjelenik a telefon tartalma, lehet onnan vezérelni és az adatok is húzhatók a két eszköz között. Ha csatlakoztatva van, akkor a hívásokat is lebonyolíthatjuk róla, vagy éppen használhatjuk a ceruzát is vezérlésre.

Huawei MatePad 11 tablet teszt

Ha valakinek MateBook notebookja van, az akár digitális grafikus táblaként, vagy kiterjesztett monitorként is használhatja a MatePad 11-et. A PC Manager programban csatlakoztatva a két eszközt, három mód érhető el: a MatePad 11-en lehet tükrözve a PC kijelzője, lehet kiterjesztve, vagy lehet együttműködés módban.

Ennek köszönhetően kihasználhatók a grafikus programok a notebookon úgy, hogy a tableten ceruzával rajzol a felhasználó, így kiváltva egy jobb digitális rajztáblát.

A Huawei MatePad 11 nagyon bejött nekem a teszt során. Egyrészt azért, mert kifejezetten jó lett a kijelzője, nagy a fényerő és szép a kép. A sebességet tekintve nem lehet panasz, gyors, nem akadozik. Az iPad OS-ből megörökölt tabletes felület is kifejezetten jó, hasznos funkciók kerültek bele.

Hogy most ez a HarmonyOS hogy lesz a jövőben, az persze továbbra is kérdéses még sokak számára. A tablet célirányosan HarmonyOS-re hivatkozik az operációs rendszert tekintve. Azonban, megnyitva a Huawei termék-adatlapján a Tulajdonságok fület, nagyon sok hasznos információ szerepel, azonban egy alkalommal sem szerepel a HarmonyOS szó, vagy annak logója (egyedül az apróbetűs részben két ponton, jelezve hogy HarmonyOS 2 esetén érhető el az adott funkció). 

Huawei MatePad 11 tablet teszt

Aztán bejelentkezek a Netflixbe, az erről érkező emailben pedig a szolgáltató jelzi is az új bejelentkezést, amit úgy érzékel, hogy az egy androidos tabletről történt. Persze ezt is érzékelhetné azért, mert a Huawei elmondása szerint részleteket használt az Androidból, hogy fussanak az appok.

Ha ez egy saját fejlesztésű OS, akkor nagyon jó lett az első kiadás és így tovább. Ha azonban egy Android egy új felhasználói felülettel, hogy őszinte legyek akkor sincs különösebb probléma, hiszen a felhasználónak tök mindegy, hogy HMS-es Android tabletnek hívom az eszközt, vagy HarmonyOS-nek, amíg úgy működik, ahogy elvárja.

A Huawei MatePad 11 Magyarországon kb. 165 ezer forintos áron startolt. A Snapdragon 865-tel és a 120 Hz-es szuper kijelzővel önmagában szerintem ez nem egy rossz ajánlat. Ha figyelembe vesszük, hogy 2021. augusztus 15-ig jár mellé az M-Pencil 2 és a billentyűzetes tok is, az én meglátásom szerint teljesen jó ajánlat, már most sokkal kiforrottabbnak és jobbnak tűnik, mint az amúgy drágább, 1 éves MatePad Pro.

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával