Hírek

Huawei MatePad T10 tablet teszt

A Huawei MatePad T10 egy újabb, alsó-középkategóriás tablet a gyártónál, az öregnek mondható MediaPad T3-as modellt hivatott leváltani, megnéztem, hogy mire lehet elég.

Az előlapot tekintve kicsit régimódinak tűnik a MatePad T10, hiszen viszonylag vastag káva öleli körbe a 9,6”-os kijelzőt, amelyek sarkai is 90 fokosak, nincs lekerekítés sem.

A hátlap hasonlít a kisebb, MatePad T8-as modellre, szürke fém borítást kapunk, felül egy műanyag csíkkal, itt található a hátlapi kamera meg.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az összeszerelés minőségével egyébként nincs gond, elég jó fogása van a készüléknek. Felül kézre esnek a gombok, jó helyen van a két mikrofon, bár oldalt a két hangszórót figyelni kell, hogy ne takarja le az ember a kezével.

Szerencsére már a T10 esetén is USB-C csatlakozás áll rendelkezésre, elengedte a MicroUSB-t a Huawei ezen a téren (bár van ahol még alkalmazza olcsóbb modelleknél sajnos). Alsó-középkategóriás készülékként jack csatlakozó is található a tableten, bár ennek más oka is van többek között.

A hozzám érkezett modell támogatja az LTE-t, így az oldalsó élből kiemelhető tálca nem csak microSD-t tud fogadni, hanem egy darab nanoSIM kártyát is. Érdekesség, hogy ez nem csak mobilnetezésre jó, hanem akár telefonálni is lehet a MatePad T10-zel.

A MatePad T10-es tablet 9,7”-os kijelzője 16:10-es képarányú, IPS paneles. Igazából ezen a méreten ez a felbontás egyáltalán nem kielégítően éles, ebből adódóan azért lehetnek recések egyes esetekben a vonalak. A kijelző megkapta a szokásos Huawei funkciókat, így van színhőmérséklet állítási lehetőség, kapcsolható Szemvédelem, illetve ebook olvasó mód is.

A két oldalra került hangszóró ebben az árkategóriában egészen jónak tűnik. Természetesen azért a MatePad Pro által biztosított kiváló hangminőségtől elmarad a MatePad T10 képessége, azonban így is kellően hangos, illetve tiszta hangzású ahhoz, hogy egy filmet megnézzen rajta valaki, vagy éppen videóchateljen.

Zenehallgatásra talán kevésbé javasolnám a sok magas hang miatt. Ami érdekesség, hogy rendelkezik FM rádióval is a MatePad T10, ehhez viszont csatlakoztatni kell egy vezetékes jackes headsetet, amely antennául szolgál.

Huawei MatePad T10 tablet teszt

Került ugyan kamera előre és hátra is a MatePad T10-re, ennek ellenére sok mindenre nem jó. Hátul 5 megapixeles a felbontás, elől 2 megapixeles, viszont a szenzor nagyon rosszul viseli ha kicsit is mozog az eszköz, vagy a fotózandó tárgy, valamint a gyenge fényeket is.

Az EMUI 10.1-es szoftver alapjait az Android 10 adja és már a T10 is kizárólag HMS rendszerre épül, így nincs Google Play Áruház, helyette a Huawei AppGallery szolgál appletöltésre, valamint azokra, amelyek nem találhatók meg benne, a Petal Search lesz segítségre.

A Facebook, a Messenger, Viber, Netflix gond nélkül ment rajta, azaz nem okozott gondot ezek futtatása, úgy működött, ahogyan szükség volt rá.

A rendszersebesség azért nem annyira acélos, egy csúcsmodellhez képest érezhető a kicsit komótosabb működése a T10-nek, ez köszönhető a hardveres alapjának, viszont akár tanulásra, akár csak netezésre elfogadható tanulást produkál az eszköz.

A T10-be is az új HiSilicon Kirin 710A került, amely elsősorban nevében és forrásában új, egyébként összességében egy régebbi technológián alapszik, de ebben a kategóriában igazából elfogadható. A 2 GB RAM-mal a böngészés esetén nincs gond, viszont komolyabb grafikával ellátott játékok esetén a látványvilág nem lesz a legmagasabb, illetve a játékok betöltése sem lesz olyan erőteljes.

Amit kifejezetten sajnálok, hogy a T8-hoz hasonlóan a T10-et is mindösszesen 16 GB háttértárral szerelve hozta be az országba a Huawei. Sajnos ki kell mondani, hogy ez 2020 végén, 2021 elején nagyon kevés. A médiafájlok tárolására microSD bővíthetőség áll rendelkezésre.

Ami pozitívum, hogy bár egy olcsó, belépőszintű készülékről van szó, ennek ellenére támogatott a 802.11a/b/g/n/ac WiFi 2,4 és 5 GHz-es tartományokat kezelve, mellette van Bluetooth 5.0 és Bluetooth LE támogatás, illetve az LTE-vel kezelt verziónál a gyors mobilinternet használatára is van lehetőség.

A beépített akkumulátor 5100 mAh kapacitású, ami elég nagy egy ilyen belépőszintű hardverhez, így tényleg hosszú órákon keresztül használható, viszont az is igaz, hogy az 10 wattos töltési rendszerrel kell neki kn. 2 óra, mire feltölt.

A gyerekekre koncentrált a Huawei, ezért került a MatePad T10-re is egy olyan Gyereksarok app, amely nagyon jól beállítható mindenféle védelmi megoldással, amivel a szülők kontrollálhatják a használatot.

Beállítható az időkezelés, aminek a célja a használat korlátozása, kiválaszthatók az alkalmazások, amelyeket elérhet a gyermek, van számára rajzoló felület, kamerát használat, tud videót lejátszani (amikhez hozzáférést adunk).

Hasznos a szemvédelem funkció, vagy hogy éppen a testtartásra figyelmeztet, ha nem megfelelő az (ne fekve használja az eszközt), illetve képes jelezni rázós úton, pl. autóban, hogy ne használja a tabletet, ezzel egy rosszullétet lehet elkerülni. Szintén tetszetős az, hogy a kilépéshez a szülői jelszó megadásához nem sorba szerepelnek a számok, hanem mindig változó módon összekeverve, ezzel elkerülhető az, hogy a gyerek a számok ismerete nélkül, csak a mintázatot megjegyezve ki tudjon lépni a felületről.

A MatePad T8 tablet egy szolid frissítése a régebbi MediaPad T3-nak. Kifejezetten sajnálom, hogy az 50 ezer forint körüli WiFi-s modell csak 16 GB háttértárral vásárolható meg, mert ez hosszú távon csak az alkalmazások nélküli, online használatra lesz elég.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával