Funkciók

Mennyire vízállóak valójában a Huawei telefonjai?

2019 nyarára két Huawei csúcsmodell rendelkezik a legmagasabb por- és vízállósági szinttel, a Mate 20 Pro és a P30 Pro. De mennyire vízállóak ezek valójában?

Huawei P30 Pro vízálló

A Mate 20 Pro és a P30 Pro egyaránt az IP68-as por- és vízállósági tanúsítvánnyal rendelkezik. Ennek ellenére egyiket sem ajánlott mondjuk tengervízbe meríteni, azonban attól nem feltétlenül kell aggódni, ha a készülék egy medencébe pottyan.

Mind a két csúcsmodell bizonyos körülmények között vízállók, azonban ezek képességei korlátozottak. Nem ezek voltak a Huawei első, IP tanúsítvánnyal rendelkező modelljei, 2017-ben a Mate 10 Pro, majd 2018-ban a P20 Pro jelent meg IP67-es por- és vízállósági tanúsítvánnyal.

Valóban vízálló a Mate 20 Pro és a P30 Pro?

A legmagasabb por- és vízállósági szint, amelyet okostelefon kaphat az IP68-as. Ebből a szempontból a legmagasabb szintet képvisel a P30 Pro és a Mate 20 Pro védettsége.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Ahhoz, hogy pontos választ adjunk a fentebb lévő kérdésre, először meg kell érteni a vízállóságot. Sajnos a magyar nyelvben egyféle kifejezés van erre, azonban az angol megkülönbözteti a “waterproof” és a “water resistant” kifejezéseket, mi pedig csak vízállónak hívjuk mindkettőt, holott különbség van közöttük. Az előbbi, azaz a “waterproof” azt sugallja, hogy a készülék tökéletesen védett a vízzel szemben, bármilyen külső eszköz nélkül. Ez nem íg van. Az IP tanúsítvánnyal rendelkező okostelefonok valójában a “water resistant” kategóriába esnek és nem igaz rájuk a “waterproof” kifejezés és ez a nagy különbség. A magyar nem választja ketté a két angol kifejezést, ez okozhat kavarodást sokaknál az IP védettségek értelmezése során is.

A Huawei Mate 20 Pro és a P30 Pro a magyart tekintve vízálló, de ha az angol nyelvet nézzük, akkor “water resistant” és nem “waterproof”. Mind a két készülék az IP68-as por- és vízállósági besorolással rendelkezik, amivel elméletben 1,5 méter mélységig merülhetnek, akár 30 percig.

Mit jelent valójában az IP68-as védettség?

Az IP az Ingress Protection (behatolásvédelem) angol kifejezés rövidítése és egy olyan mérés, amely az általánosan elfogadott a különböző por- és vízállósági szintekhez. Ha egy eszköz IP68-as besorolással rendelkezik, az azt jelenti, hogy por, szennyeződés és homok bejutása ellen is védett. Ezek az eszközök akár 1,5 méter ély friss vízbe is meríthetők maximum 30 percig.

A hivatalos osztályozásban kifejezetten a friss víz szerepel és nem víz. A fogyasztói eszközökre vonatkozó minősítések megállapításához a vizsgálatok laboratórimi körülmények között történnek. Az okostelefonok édesvízbe merülnek, nem az úszómedence vizébe, vagy természetes édesvízbe, amelyek különböző vegyszereket, szennyeződéseket tartalmazhatnak.

Tehát a legjobb az, ha nem viszed magaddal az IP68-as besorolású telefonodat sem úszómedencébe, strandra, a Dunába, a Balatonba, vagy bármilyen más természetes és nem természetes vízbe. A sós tengervizet pedig kifejezetten kerülni kell.

Az úszómedencék vizét különböző vegyi anyagok segítségével tisztítják, ezek pedig károsíthatják a telefont. Akár a csapvíz klórtartalma is képes volna károkat okozni. A tengervíz pedig sót tartalmaz, amely egy olyan ásvány, amely nem igazán jó semmilyen elektronikai eszköz számára.

Huawei Mate 20 Pro vízálló

Mi ellen véd akkor?

Az IP68-as besorolás lényegében nyugalmat ad neked, hogy ha leöntöd, lespricceled a telefont, vagy véletlenül beleejted a medencébe, akkor nem kell keresztet vetni a készülékre. Azt követően, hogy vízbe esett, vagy valamilyen folyadék került a készülékre, le kell azt öblíteni folyó csapvízzel (ha van kéznél, akkor a desztilált víz még jobb) azért, hogy a különböző vegyi anyagok lekerüljenek a telefonról és ne okozzanak olyanláthatatlan károkat, amelyek a következő folyadékkal történő találkozásnál okozhatnak meghibásodást.

Rendkívül fontos, hogy ha nedvesség érte a telefont, akkor semmiképpen se töltsük addig az eszközt, amíg az biztosan ki nem szárad. Ezzel megakadályozható a zárlat, vagy más elektronikai károsodás, amit a folyadék okozhat.

A Huawei megjegyzi azt is, hogy a  víz- és porállóság nem tart örökké, és idővel az ellenállóképesség normál használat mellett is csökkenhet.

Hogyan készítsek akkor vízalatti felvételeket?

A Huawei gyárt kifejezetten olyan tokot, amely búvárkodáshoz készült. Ezzel lehetőség van édesvíz mellett akár sósvízbe, így tengerbe és óceánba is vinni. A búvártok akár 10 méter mélységben, maximum 60 percig ellenáll a víz káros beszivárgásának. Ezt a tokot a Huawei Mate 20 Pro telefonhoz és a Huawei P30 Pro telefonhoz kínálja a gyártó.

A vízalatti videófelvétel a Huawei P30 Pro Snorkeling Case-t használva készült! 

Konklúzió

A Huawei Mate 20 Pro és a P30 Pro is vízállóak (angolul: “water resistant“) az elérhető legmagasabb minősítéssel, az IP68-as értékkel. Ez a minősítés azonban nem garantálja azt, hogy a készülék víz alatti fotózás, videózás, vagy egyéb víz alatti használatot követően nem fog meghibásodni. Kerüld ezeket a helyzeteket a készüléked érdekében.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával