Hírek

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

A Huawei P Smart 2019 azok számára készült, akik kedvező ár mellett szeretnének egy prémium stílust hordozó okostelefont, tesztünkből pedig kiderül, mint tud a rendkívül látványos középkategóriás készülék.

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

A P Smart 2019 szinte minden, 2018-as húzó funkcióból tartalmaz valamicskék, az számos olyan funkciót tud, amelyet a csúcsmodellek hoztak el korábban. Ilyen a FullView kijelző apró kamera szigettel és lekerekített sarkokkal, a legújabb Android 9.0 és EMUI 9, valamint a látványos hátlap, amely egyszerre tündököl világos és sötétkék színben.

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

Az első, ami említésre méltó a dizájn területén, az mindenképpen a hátlap – annak ellenére, hogy a felhasználó legtöbbször úgyis a kijelző oldalát látja majd. A P Smart 2019 hátoldala kerámiaszerű dizájnt kapott, olyan, mintha egy csúcsmodellt látnánk, nagyon szépen ívelt oldalsó vonalakkal, a hátlap síkja átível az oldalsó élekre is. Mindezt a Huawei megfűszerezte egy látványos színnel, hiszen az auróra kék árnyalat, amelyet tesztre kaptunk felül világoskék, alul sötétkék, ráadásul az oldalakon is pont ugyan úgy váltogatja a színét. A lekerekített élekkel a készülék mérete ellenére is kompakt hatású, kényelmesen ül a tenyérben, azonban nem csúszik.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Azt azért hozzá kell tenni, hogy ez a nagyon látványos hátlap biztosan nem edzett üveg, vagy valamilyen üvegszálas anyag, vagy esetleg tartósabb műanyag. Erre utal az, hogy sajnos elég könnyen karcolódik hátlap nélkül, emiatt célszerű tokot használni rajta, vagy esetleg egy ClearPlex hátlapi védőfólia kiváló védelem lehet rá, megóvja a karcolásoktól, közben megmarad a látványos színvilág. Másik hátránya a fényes borításnak az ujjlenyomat gyűjtés, mivel ezek hamar meglátszódnak a borításon.

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

A hátoldalra került az ujjlenyomat olvasó, amely belemélyed a hátlap síkjába, színezete kicsit sötétebb, mint a körülötte lévő borítás. Hasonlóan a P20 szériához, a P Smart 2019 is fektetett dizájnt kapott, azaz a hosszbbik éllel párhuzamosan helyezkedik el a kamera, illetve a hozzá tartozó feliratok is. A dupla hátlapi kamera lencséje kiemelkedik ugyan a készülékházból, de csak nagyon picit, egy fél millimétert. Mellette külön helyezkedik el a vaku.

Ha egy pillantást vetünk a telefon aljára, akkor láthatjuk, hogy nem maradt el a régi, hagyományos 3,5 mm-es jack csatlakozó, amely már a felsőkategóriában eltűnőben van – itt azonban jól észlelhető, hogy a középkategóriában a Huawei nem tünteti még el azt a készülékekről. Vezetékes headsetet használva egyébként a telefon támogatja az FM rádiót is.

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

Ami viszont meglepő lehet talán kicsit, hogy bár egy új, 2019-es modellről van szó, ennek ellenére a rendszercsatlakozó nem USB-C, hanem a régebbi microUSB. Ez azért fura, mert 2018-ban már a P20 Lite és Mate 20 Lite is az új reverzibilis csatlakozót kapta, így joggal várhatnánk ezt a P Smart 2019-től is, helyette azonban még a régebbi megoldás került rá.

A 2018-as év egyik fontos pontja volt a kijelző. A P Smart 2019 is igyekezett minél többet adaptálni az új trendekből. A 6,21”-os IPS LCD kijelző a telefonban 19,5:9 arányú, azaz elég hosszúkás, de ez nem annyira újdonság, hiszen már az előd egyik újdonsága is a 18:9 arányú FullView kijelző volt, amely az elsők között volt a középkategóriában.

A FullView megjelenítő legújabb megjelenési formája az úgynevezett Dewdrop notch, azaz a vízcsepp formájú kamerasziget. Egy aprócska félkör alakú benyúlás a kijelző tetején, amely biztosítja azt, hogy a keret felül is nagyon vékony legyen. A kamera felett az előlap legfelső részén helyezkedik el a hangszóró.

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

A notch elég kicsi ahhoz, hogy ne feltétlenül legyen zavaró a felhasználók számára, azonban ha esetleg mégsem tetszene, az EMUI 9 lehetőséget nyújt arra, hogy a kamera szigetet szoftveresen eltüntessük. Ez a trükk nem más, mint hogy a kamera bevágás melletti két oldal sávját a rendszer fekete hátterűre állítja. Továbbra is megjelennek rajta a rendszerikonok, azonban nem használják ezt a területet az alkalmazások.

Ami a kijelző minőségét illeti, a FullHD+ (1080×2340 képpont) felbontású panel az NTSC színksála 85%-át fedi le. A valóságban a színek kellemesek, jónak néznek ki. Azt hozzá kell tenni, hogy alapértelmezetten a rendszerben Élénk színmódra van állítva a kijelző, a normál beállítás mellett fakóbban az árnyalatok. Lehetőség van viszont a színhőmérséklet állítására, így bármikor személyre szabhatóan a felhasználónak legjobb árnyalat jelenhet meg.

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

A kijelző kontraszjaiból hiányzik valami, az IPS panelen a fekete maximális fényerő mellett inkább kicsit szürkés, ez oldalról nézve még élesebben látszik. A betekintési szögek elmaradnak a csúcsmodellektől, oldalról nézve kicsit halványodik a kép, de látható, viszont ha szemből nézzük a P Smart 2019 előlapját, nem lesz probléma a vizuális élménnyel.

A kijelző színárnyalatának általános testreszabhatósága mellett a készülék megkapta a Szemvédelem módot, amellyel a színhőmérséklet melegebbre áll, illetve kevesebb lesz a szem számára bántó kékfény kibocsátás. A funkció manuálisan is kapcsolható, azonban beállítható automata aktiválódás is, az ütemezés időpontja szabadon állítható. Ez egyébként nem csak egy “kamu” funkció, a Szemvédelem működését a TÜV Rheinland által kiadott certifikáció biztosítja.

A P Smart ugyan azzal a rendszerchippel lett ellátva, mint a Huawei Mate 20 Lite, azonban a két készülék ára között van azért egy érezhető különbség. Ez esetben rendszermemóriából 3 GB került a szép hátlap alá, amely elsőre kevésnek tűnhet (a csúcsmodellek 6 és 8 GB RAM-nál járnak már), azonban középkategóriában még mindig elegendő ez a mindennapi használat során.

Ráadásul elérhető a Huawei által kifejlesztett rendszeroptimalizációt kínáló GPU Turbo 2.0, amely a P Smart 2019-ben jobb játékélményt nyújt a támogatott játékos esetében, miközben kevésbé merül az eszköz és kisebb mértékű a melegedés is.

Az elődhöz képest fejlődött a 2019-es modell az adatkapcsolat terén is, hiszen már 802.11ac WiFi támogatást kapott, a 2,4 Ghz-es sáv mellett az 5 GHz-et is támogatja, így kisebb akkumulátor terhelés mellett lehet gond nélkül netezni rajta. A WiFi tökéletes arra, hogy a telefon kijelzőjének képét vezeték nélkül okostévére küldjük, 3 méterről gyorsan csatlakozik a tévéhez, a kép folyamatosan jelenik meg és YouTube videó lejátszása során is kiválóan élvezhető a kép és a hang, nincs szagatás, akadozás, a pillanatnyi képtorzulás rendkívül minimális.

A háttértár mérete 64 GB-ra nőtt a P Smart 2019-ben, ami duplája az elődhöz képest, ebből hozzávetőlegesen 52 GB érhető el az első bekapcsolást követően. Ekkora háttér elég arra, hogy a telefon tulajdonosa készítsen 5000 szelfit, elhelyezzen 2500 zeneszámot a telefonon és még ezt követően is lenne nagyjából 10 GB szabad hely a telefonon.

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

Általános használat esetén nem merülnek fel gondok a teljesítménnyel. A telefon gyorsan reagál, ha a kezdőképernyőn elindít a felhasználó egy appot, vagy esetleg a háttérben futó alkalmazások között vált. Apróbb megröccenések akkor érzékelhetők, amikor mondjuk osztott képernyős módban két alkalmazás megy párhuzamosan, vagy éppen kép-a-képben fut egy YouTube videó, miközben másik alkalmazás van használatban – összességében viszont ezek nem olyan mértékű akadások, amelyek ténylegesen gátolnál a normális használatot, nem neveznénk igazi problémának ebben a kategóriában.

Lehet játszani is a telefonnal, a Kirin 710 nem vérzik el közben, például a Crash or Cars is kiválóan futott rajta, de azt azért hozzá kell tenni, hogy mivel egy középkategóriás telefonról van szó, a P Smart 2019-ben is előfordulhat, hogy az adott játékok kicsit lassabban töltenek be, mint egy felsőkategóriás készülék esetében, vagy esetleg a grafikai részletesség alacsonyabb.

A P Smart 2019 hívások közötti hangminőségét a Huawei Mate 20 Pro telefonnal közösen bonyolítottuk le. A P Smart 2019-en beszélő személy hangja a Mate 20 Pro telefonon tökéletesen hallható volt, tiszta volt a vonal, illetve összességében érződöt kis mértékben a zajszűrés is. Ami kicsit fura, az a felső kereten elhelyezkedő hangszóró, hiszen a hangminőség itt is megfelelő, azonban a felső keretre helyezett hangszóró miatt kicsit olyan hatása van a hangnak, mintha az a hátlap felől érkeznek és nem közvetlenül a fül felé továbbítaná azt a telefon.

Abszolút megszokható és a minőséget tekintve nem rosszabb élmény, azonban elsőre nagyon fura, főleg azért, mert maximálisra hangosítva jó esély van arra, hogy a telefonáló körül állók is hallhatják a telefonhívást akár.

Bár csak egy középkategóriás készülékről beszélünk, a Huawei ennek ellenére az aktuálisan elérhető legfrissebb rendszerrel látta el a készülékét, azaz Android 9.0 Pie fut rajta, kiegészítve az EMUI felhasználói felülettel, ami a Huawei hivatalos adatai szerint az EMUI 9.0 Lite rendszer, míg a telefonon megjelenő adatok alapján a 9.0.1-es verziószámú.

A felhasználófelület egyszerű, felhasználóbarát, tele érdekes funkciókkal – a stock Android felületétől azért jelentősen eltérő. Az EMUI a főképernyő beállításai között lehetőséget nyújt az oldalváltások animációjának módosítására, az ikonok rácsszerkezetének bővítésére.

A Mate 20 Pro okostelefonban debütált a HiVision szolgáltatás, amely bekerült az új P Smart 2019-be is. Ez négyféle funkciót támogat. A QR kód olvasó hasznos lehet bármikor, ezt nagyon nem is kell magyarázni. Van ezen kívül valós idejű, offline fordító, aminek segítségével a kamerával lefotózott feliratot lehet számos nyelven tolmácsolni. A Shopping fül hazánkban talán kevésbé hasznos jelenleg még, ez képes megkeresni a netes áruházakban termékeket – elsősorban az Amazont használja erre. A műszaki cikkeket egészen jól felismeri, csak sajnos magyar vásárlási lehetőséget egyelőre még nem kínál. A legérdekesebb a tárgyfelismerés, hiszen képes például gyümölcsöket, zöldségeket, ételeket felismerni a készülék, megtippelni azok tömegét és a bennük lévő kalóriát. Működése nem tökéletes, azonbna még a Mate 20 Pro modellen sem az, viszont felettébb szórakoztató.

A Digitális egyenleg a Huawei és az Android 9.0 Pie új szolgáltatása, amely segít megállítani azt, hogy a telefonunkba belemerülve elmenjen az egész nap. Korlátozhatjuk bizonyos alkalmazások használatát, illetve beállíthatunk napi maximális limitet a telefon használatra és jelzi a telefon, ha túl sokat nyomkodjuk azt, ezt követően pedid korlátozza a hozzáférést.

Van egy Alvásidő funkciója is a Digitális egyenlegnek, beállíthatjuk azt az időintervallumot, amikor aludnunk kellene, ekkor fekete-fehérre vált a képernyő, illetve ha beállítjuk, akkor akár lekorlátozásra is kerülnek az alkalmazások használatai. Ezzel segít a telefon, hogy mikor kell végre abbahagyni a telefon nyomkodását és alduni.

Elsőnek furcsának tűnhet, hogy egy okostelefon olyan funkciót tartalmaz, amely csökkentené annak használatát, azonban napjainkban, amikor csúcsokra hág a készülékek használata és függőséget is okozhat, egy ilyen funkció segít az egészségtudatosságban, segítségével csökkkenthető a túlzott használat, ez pont a fiatalok körében kiemelten hasznos, akiknek a P Smart 2019-et szánta a Huawei.

A hátoldalon két kamera van, ebből az elsődleges szenzor 13 megapixeles, a másodlagos pedig 2 megapixeles, ez utóbbi a mélységélességért felel a fotózás során. Az előlapra 8 megapixeles kamera került, amelynek a szelfik mellett fontos funkciója van, az arcfelismeréses feloldást, amely még gyenge fényviszonyok mellett is jól működik.

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

A Huawei mesterséges intelligenciával kínálja még a P Smart 2019-et is, amely a Kirin 710-nek köszönhető. A kamera az MI-vel képes 500 egyedi jelenetet 22 kategóriában megkülönböztetni fotózás során.

A mesterséges intelligencia működése látható a kamerán, hiszen amikor felismer egy jelenetet, akkor azt jelzi a kijelzőn egy kis ikonnal azt. Ilyenkor a kép színeit úgy állítja be a telefon, hogy az adott jelenethez képest a lehető legtöbbet hozza ki. Ha kikapcsoljuk az MI-t, akkor jelentősen fakóbb képet kapunk.

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

Természetes fényben a P Smart 2019 kamerái tisztességes képeket tudnak alkotni, szép színekkel, jó kontraszttal és részletességgel. Természetesen ha belenagyítunk a képbe, akkor a finomabb részletek már homályosabbak lesznek, azonban ennél többet nem is igazán várhatunk el ebben a kategóriában. Arra, hogy a fényképeket Instagramon, Facebookon megosszuk, tökéletes a kamera által elkészített végeredmény.

A kamera támogatja az AIS-t, azaz a mesterséges intelligencia alapú képstabilizálást, ez lehetőséget nyújt arra, hogy éjszakai körülmények között fotózzunk állvány nélkül néhány másodpercez záridővel, ezzel készítve fényesebb, jobb képeket.

Az előlapi kamera önmagában is egészen jó háttér elmosást tud produkálni a portré módban és szép képeket készít, azonban kavény fénynél sajnos már kevés a 8 megapixeles szenzor, így nappal tudunk elsősorban jó képet készíteni.

A Mate 20 Lite-ból átörökítésre került a P Smart 2019-be is az AR effekt mód, itt lehetőség van az arcra különböző figurákat alkotni, vagy a hátteret átalakítani. Mindezekből lehet képet, videót, vagy akár GIF-et is létrehozni.

A 12 nm-es csíkszélességnek köszönhetően a Kirin 710 egészen jól bánik az energiafelhasználással. Mellé a P Smart 2019 akkumulátora 3400 mAh kapacitású, ezzel a középmezőnyben helyezkedik el méretet tekinve. Nálam ezzel átlagos használattal bő egy napot bírt, ebben benne van a Facebookozás, telefonálás, fotózás is, ez összeadva hozzávetőleg olyan 6-6,5 óra képernyőidőt jelent, amely egyáltalán nem rossz ebben a kategóriában.

Fél óra játék nagyjából 10%-ot csökkentett az akkumulátor töltöttségén, míg egy óra YouTube videózás WiFi-n keresztül 11%-ot vitt el (automata fényerő mellett).

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

Bár a Huawei jóval a konkurensek előtt jár a gyorstöltési technológiák terén, sajnos a P Smart 2019 mellőzi ezt. Nem támogatja a gyorstöltést, csak 10 wattos töltőt kapunk mellé, ezt kicsit sajnáljuk is, kb. 2 óra, mire teljesen feltudja tölteni a telefont.

A Huawei jó munkát végzett a P Smart 2019 okostelefonnal. Vannak hiányosságai, mint bármelyik készüléknek. Ezek közé az USB-C csatlakozó, a gyorstöltés és az ablakos tok támogatásának hiányát tudjuk említeni, illetve a könnyen karcolódó hátlapot. Ennek ellenére ki kell emelni, hogy a formaterv nagyon szép, jól néz ki a készülék, mellette a ház méretéhez képest nagy lett a kijelző, a hardver kielégítő, illetve az üzemidő is korrektnek nevezhető.

Huawei P Smart 2019 okostelefon teszt

A Huawei P Smart 2019 egy középkategóriás telefonhoz képest nagyszerű okostelefon-élményt kínál, látványos külsővel, mindezt pedig megfizethető áron kínálja.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával