Hírek

Huawei Mate 20 Lite teszt

Elsőre kézben fogva a Mate 20 Lite-ot, van egyfajta WOW érzés, mivel a korábbi Lite szériás modellekhez képest súlyra, fogásra végre tényleg sokkal inkább hasonlít a készülék a csúcsmodellekhez, mint sem a középkategóriás eszközökhöz.

Huawei Mate 20 Lite teszt

Fogásra masszív érzetű, minimálisan fényes oldalsó keret, amely ívei szinte megegyeznek a P20 Pro oldalával, de még a minőség is hasonlónak tűnik. Az előlapon hatalmas, 6,3”-os kijelző, amit 2.5D ívelt üveg borít, míg a hátlapi üveg borítás két modellre is emlékeztethet minket. A kamera elrendezés és az azt körülvevő függőleges irányú csík leginkább a luxusmodellre, a PORSCHE DESIGN Huawei Mate 10-re hasonlít, míg az üveg hátlap fényvisszaverése hasonló, mint amit a Honor 9 tulajdonosai kaptak. Egyébként a hátlapi üveg is 2.5D ívelt, fogásra minőségibb, mint mondjuk a P20 Lite üveg hátlapja.

A 6,3”-os kijelzőt körbe ölelő keret a középkategóriában ritkaságszámba menő vékonysággal rendelkezik, bár azért az újabb csúcsmodellekhez képest nem kiemelkedő, fontos azonban itt megjegyezni azt, hogy ez továbbra is egy középkategóriás modell, ebben a kategóriában pedig ez valóban igen jó eredmény.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Huawei Mate 20 Lite teszt

Ha már kijelző, ennek felbontása 2340×1080 képpont és aránya 19,5:9, egyszerűbb azonban egyszerűen FullView 2.0-ként említeni. A felső kereten belóg egy szenzorsziget, amit notch-ként is hívhatunk. Erre középkre hangszóró, két oldalára pedig egy-egy kamera került. Ezen kívül visszajelző LED és további érzékelők is megtalálhatók. Ez a notch sokkal szélesebb, mint ami a Huawei P20 szérián megtalálható, ennek oka pedig az, hogy itt dupla kamera van az előlapon is, nem is akármilyen.

Huawei Mate 20 Lite teszt

Az előlapi 24 megapixel felbontású fő kamerát kiegészíti egy 2 megapixeles másodlagos szenzor. A Huawei kiterjesztette az AI fotózás képességeit az előlapi kamerára, így ezzel 8 témát (Kék ég, tengerpart, virág, növényzet, havas táj, szoba, éjszaka, színpad) képes felismerni szelfi készítés közben.

Huawei Mate 20 Lite teszt

Az előlapi kamera egyik kiemelkedően jó tulajdonsága az AI mellett a HDR Pro mód, amely tényleg működik, nagyon jól. Amikor úgy készítünk önarcképet, hogy a háttérben nagyobb a fényerősség, akkor a képek hajlamosak lehetnének beégni és semmi sem látszódna a háttérből. Azonban ha bekapcsoljuk a HDR Pro módot, akkor az arcunk és a hátterünk egyaránt megfelelő megvilágítást kap, ráadásul úgy, hogy ezt nem csak a kép elkészítését követően látjuk, hanem már a készítés előtt is élőben láthatjuk a HDR működését. Érdekesség, hogy ezt a funkciót a P20 Pro telefonnal összehasonlítva teszteltem és ebben a tekintetben a Mate 20 Lite köröket ver a csúcsmodellre.

A Huawei a nyáron készített egy felmérést a hazai szelfi készítési szokásokról és ezeket tekintve kiderült, hogy a felhasználók saját és barátaik szórakoztatásáért csinálnak elsősorban szelfiket. Ebben a Huawei Mate 20 Lite nagyon jó társ lehet a fiatal felhasználóknál, ugyanis látványos, vicces, szórakoztató AR lencsék segítségével lehet feldobni a képeket. A 3D Qmoji nevű funkciót használva 8 különböző animált karakterré alakíthatjuk arcunkat, amely a kamera segítségével követi az arcmozgásunk. Fotó mellett lehetőség van videót, de akár GIF-et is készíteni vele, illetve a hozzá tartozó háttér lehet fehér, ahol csak az animált arc látszik, vagy a saját környezetünk is megjelenhet.

A többi AR lencse között van egészen látványos zenés videós megoldás, illetve háttereket módosító lehetőség is, összességében elmondható, hogy a Mate 20 Lite szoftvere szélesebb palettát nyújt, mint például a Messenger beépített kamera szoftvere, illetve a képminőség is jobb lehet általa.

Nem csak a kijelző feletti kamerák teljesítenek azonban jól, a hátlapra került két szenzor is jól teljesít. A Mate 20 Lite hátoldalán egy 20 megapixeles és egy 2 megapixeles szenzor van. Ebből a szempontból talán nem is annyira kiemelkedő a kamera rendszere, van viszont itt is AI, amely összesen 22 különböző jelenetet képes felismerni. A Kirin 710-es SoC rendszerchipet 100 ezer fotó felhasználásával tanították be arra, hogy felismerjék a fotózandó témát és a beállításokat annak megfelelően állítsa be a készülék.

A 20 megapixeles maximális felbontással készült képek rendkívül szépek. A hátlapi kamera esetén is egészen jól működik a HDR Pro funkció. Elérhető a Mozgókép mód, amely segítségével a kép készítésének pillanata előtti másodpercet mozgóképként megörökíti a kamera. Van egy úgynevezett Művészi mód, ezzel különböző hatásokat tehetünk a képre azonnal, mintha az egy ceruzarajz, vagy éppen festmény volna.

A videós képességek terén van is előrelépés, meg nem is. Például 4K videófelvétel továbbra sincs az új generációs hardveres elemekkel sem, azonban FullHD felbontásban már lehetőség van 60 fps-es képkockaszám mellett is rögzíteni, ami simább felvételt biztosít. A felvételre H.264 és H.265 kodek is elérhető, ezen a felhasználó maga állíthat és lehetőség van vele a tárhelyen elfoglalt méretet állítani a videó fájl esetén.

Hasznos újítás azonban a lassított felvétel. A felsőkategória 960 fps-es képkockaszáma azért nem érhető el a Mate 20 Lite esetén, azonban 720p felbontás esetén van 480 képkockás sebesség, amely még így is igazán jó ebben a kategóriában. Itt már az új metódus alapján van lehetőség rögzíteni, azaz beállítható az automata indítás, akkor fog startolni a rögzítés, amikor a képernyő közepén lévő kis négyzetben mozgás történik és a pillanat rövid részét örökíti meg ilyenkor a telefon.

Hangzásban teljesen vállalható az, amit a Mate 20 Lite tud, azt viszont nem mondhatjuk, hogy a konkurens készülékek közül érdemben kiemelkedik, vagy kilógna. A beépített hangszórók tisztán, érthetően szólnak, kellően nagy hangerővel. A gyárilag mellékelt headset hangminősége nem kiemelkedő, ezt célszerű cserélni egy jobb minőségre azoknak, akik szeretik a jobb minőségű hangzást. Ami fontos, hogy van 3,5 mm-es jack csatlakozó a headsetnek, emellett pedig ha USB-C-s headsetet csatlakoztatunk, azt is tudja kezelni a telefon. A Bluetooth 4.2-n keresztül csatlakoztatott audio eszközökkel is jól bánik a Mate 20 Lite, van aptX és aptX HD, HWA támogatás egyaránt.

A nyáron bemutatott Kirin 710-es SoC dolgozik a Mate 20 Lite belsejében. Ez egy új, 12 nm-es gyártástechnológiával rendelkező chip, amelyben van négy darab nagy teljesítményű Cortex-A73-as 2,2 GHz-es mag, illetve négy darab, energiatakarékos Cortex-A53-as, 1,7 GHz-es mag, ezzel pedig az elődhöz, a Kirin 659-hez képest akár 68-75%-kal jobb eredményre képes. Grafikus feldolgozás tekintetében a Mali-G52-es grafikus gyorsító is sokat gyorsult, plusz megkapjuk gyárilag a GPU Turbo funkciót, ami segít abban, hogy még simábban menjenek a támogatott játékok.

A Mate 20 Lite-ot gyárilag 64 GB-os tárhellyel lehet megvásárolni, ebből hozzávetőleg olyan 48 GB érhető el szabadon az első bekapcsolást követően. A RAM mérete 4 GB, nálam a teszt során átlagosan 61-85% között volt a kihasználtsága.

A készülék a Dual SIM mellett a dual 4G LTE funkciót is támogatja, illetve kapott egy Lift módot. Ez nem egy külön bekapcsolható beállítás, inkább egy olyan fejlesztés, amely segít a telefonnak, hogy amikor liftben használja azt a tulajdonosa, akkor gyorsabban, simábban kezelje a hálózatváltást, vagy az esetleges gyengébb hálózatot, ezzel pedig segítve, hogy ne szakadjon meg egy esetleges telefonhívás.

A WiFi vétele megfelelő sebességű, ami egy fontos dolog, hogy ez is támogatja már a Wi-Fi 5-öt (korábbi nevén a 802.11 ac szabványt), illetve képes a 2,4 GHz-es mellett az 5 GHz-es csatornát is használni. Ha megosztásra kerül a sor, akkor sincs probléma, hotspotként is használható 5 GHz-en a telefon. Sőt, Tudja a Wi-Fi híd (Wi-Fi Bridge) funkciót. Ez arra jó, hogy ha a telefon csatlakozik egy routerre, a WiFi hálózatot tovább tudja osztani, ezzel kiterjeszteni annak a hatótávolságát más eszközök számára. Ezt ma még relatív kevés eszköz tudja, azonban hasznos funkció lehet akkor, amikor tényleg szükség van hasonlóra.

Huawei Mate 20 Lite teszt

A hátlap alatt 3750 mAh kapacitású akkumulátor van. Erre mindenképpen szükség van, hiszen már 6,3”-os kijelzőt kell kiszolgálni (többek között). Ez felhasználástól függően 1-1,5 napot kényelmesen kibír, nyilván ez ténylegesen nagyban függ attól, hogy a felhasználó milyen funkciókat használ és azt hogyan. Ha viszont merül a telefon, akkor gyorstöltéssel hamar felpumpálható újra a telep, a Huawei gyorstöltőjével 18 wattos teljesítménnyel (9 V feszültség mellett 2 A áramerősség) látja el a telefont az adapter, ehhez egyébként természetesen már USB-C csatlakozást használ a Mate 20 Lite.

A Mate 20 Lite egy csalóka készülék, mert nevét tekintve egy “Lite” modell, a teljesítményét és képességét tekintve azonban sokkal inkább a felsőkategóriás modellek felé mutat, a 2 évvel ezelőtti csúcsmodelleket gond nélkül beéri, vagy akár le is pipálja a képességeit tekintve.

 

Ha a Huawei Mate 20 Lite mellé védőtokot is választanál, itt találod a gyári kiegészítők felhozatalát. 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával