Hírek

Huawei P Smart teszt

Leteszteltem a Huawei P Smartot, azt a középkategóriás modellt, amely alapjában véve tök jó telefon lenne, mégis van egy sor külső tényező, amely hátráltatja a gyors sikert.

Huawei P Smart teszt

A Huawei P Smart egy jó telefon, nem rossz áron. Azonban a megjelenésének sikerét erősen megpecsételte az, hogy a Huawei Mate 10 Lite ára éppen egy brutál akcióban van, így olcsóbb. Ennek ellenére biztos vagyok benne, hogy idővel ez rendbe fog jönni, megtartja a két modell az árkülönbséget és a P Smart is sokak kezében landolhat.

Egy újabb FullView kijelzős telefonról van szó, ez 18:9-es képarányt jelent a hagyományos 16:9-es megoldásokkal szemben, de ami ennél is fontosabb, hogy a 2018-ra olyan fancy vékonyított keretet kapta meg. Mivel középkategóriáról van szó, ezért ugye nem várhatunk tökéletesen vékonyított kávát. Ez azt jelenti, hogy a Mate 10 Pro mellé téve azért érződik, hogy a P Smart kerete vastagabb, azonban ha helyén kezeljük a dolgot, azaz megnézzük árkategóriájában a konkurenseket, akkor egészen jók vagyunk.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Huawei P Smart teszt

A fém hátlap amolyan biztonsági játék, mondhatni semmi extra. A Huawei P10 dizájnjához hasonlóan van lekerekítve a ház, ami ezúttal kék színű. Ezúttal üzenem a Huawei-nek, hogy ez a szín baromi jól néz ki, szóval használhatják más telefonokban is bátran (helló, mikor jön a kék Mate 10 Pro?).

Dupla kamerát kaptunk, de ez sok újdonságot nem tartalmaz, az egyik 13 megapixeles, ez végzi a munka javát, míg a második az 2 megapixeles és a mélységélességért felel. A lecsék egyébként különállóak és kiemelkednek a fém testből. Ennek okán ha leteszem egy asztalra, nagyon minimális mértékben lötyög is a sarkokon, amelyet annyira nem kedvelek. Aminek viszont örülök, hogy az ujjlenyomat olvasó továbbra is a hátlapra került és piszok gyors.

Huawei P Smart teszt

A napi trendeknek megfelelően elég kecses és vékony a Huawei P Smart. Számszerűen ez 7,45 mm-t jelent. Hogy emiatt, vagy másért, de csak 3000 mAh kapacitású az akkumulátor mérete benne, bár ez sem teljesít annyira rosszul, igaz a Mate 10 Pro giga üzemidejétől messze van. Bár 2018-at írunk, sajnos ebben a pillanatban, a P Smart tervezésekor még nem akartak USB-C-re váltani a Huawei mérnökei. Ez már a Mate 10 Lite esetében is fájó volt, főleg azért, mert a hasonló hardveres felépítéssel rendelkező Nova 2 megkapta a friss, reverzibilis portot, de ez a két, hazánkban elérhető modell még microUSB-vel száguldott ki a kínai gyárból.

Hardvert tekintva a Huawei P Smart gyakorlatilag egy megfaragott Huawei Mate 10 Lite – de komolyan. Mind a két telefon IPS kijelzője 2160×1080 képpont felbontású, csak a méretet tekintve van különbség, tesztem alanya csak 5,65”-os képátlóval rendelkezik. Érdekes, hogy ezzel is elég kompakt tud lenni (már ha használható ez a szó ebben a párhuzamban), hiszen nagyjából az 5,2”-os modellek készülékház méretét kapta meg.

Mélyebbre tekintve azt láthatjuk, hogy ez már a sokadik modell, amelyben a Huawei felhasználja a 16 nm-es Kirin 659-es processzort. A négy darab 2,36 GHz-es és négy darab 1,7 GHz-es Cortex-A53-as maggal és Mali-T830-MP2-vel ellátott SoC 2017 tavaszán lett bejelentve és azóta több Huawei modell is megkapta ezt a P Smarton kívül (Huawei Mate 10 Lite, Huawei Nova 2, Honor 7X, Honor 9 Lite).

Kényesen igyekezett a Huawei arra, hogy jól elkülönítse a Mate 10 Lite-tól a P Smartot és ne kelljen a két modell között vacilálni, sokkal inkább a P10 Lite-ot hivatott lecserélni az új modell. Ezért került 3 GB RAM és 32 GB háttértár a telefonba. Ez pont elég arra, hogy ma még a középkategóriában azt mondjuk, hogy igen, ez alá nem megyek, ez kell legalább, cserébe viszont nem zavarja a több RAM-mal és háttértárral futó Mate 10 Lite-ot – ezt azok választják, akik még többre vágynak. Van viszont egy nagy különbség még, ami egyébként a P Smart javára szól, ez pedig nem más, mint az NFC, hiszen ez megkapta, míg a Mate 10 Lite-nak ez nagy hiányossága – azóta sem tudom, hogy miért maradt ki.

A telefon szoftveres szempontból a leginkább stílusosan érkezett, ami azt jelenti, hogy kibontáskor már az Android 8.0, az EMUI 8.0 és a 2018 januári biztonsági frissítés fogadja a felhasználókat.

A P Smart megjelenése pillanatában házon belül egyedül a Mate 10 Pro volt még elérhető hasonló szoftveres rendszerrel a dobozból kivéve és a konkurens márkákat, készülékeket megnézve is érdekességnek számít a nagyon friss rendszer.

Huawei P Smart teszt

Számos olyan extra jelent meg a P Smartban, amely több más Huawei-ben sem volt benne korábban. Ilyen például az arcfelismerés. Bár az ujjlenyomat olvasó nagyszerűen működik, azonban a Huawei bővítette a repertoárt és ez az első készülék, amelyben elérhető volt házon belül az arcfelismerésre épülő feloldás.

Huawei P Smart teszt

Amikor elsőre kipróbáltam, erősen szkeptikus voltam, hiszen csak egy kamera érhető el a kijelző felett (az iPhone X-ben egy egész komplex rendszer végzi ugyan ezt a Face ID-hoz). Ennek ellenére meglepően jól működik a rendszer. Egyszer sem volt, hogy más arcra feloldotta volna tévesen a telefon a képernyőzárat. Ennél is nagyobb meglepetés volt az, hogy amikor felvettem egy szemüveget, azt vártam nem ismer fel bennem. Azonban meglepődtem, így is tudta, hogy én vagyok az. Egy dolgot lehet negatívumként felvetni, a sebességet. Amíg ujjlenyomat olvasóval egy pillanat sem kell a feloldáshoz, az arcfelismeréssel kell neki 1 másodperc, ha nem több – viszont vegyük figyelembe, hogy egy középkategóriás készülékről beszélünk, szóval ahhoz képest jó a teljesítmény.

Nagyon sokan hiányolják a dupla koppintásos feloldást a Huawei telefonokból. Ezeket eddig nem is támogatták az elérhető modellek, azonban a P Smart EMUI 8.0 rendszerébe belekerült a kijelző felélesztése a dupla koppintással. A lezárás azonban csak akkor megy, ha a képernyőzár aktív. Ennek a funkciónak a bevezetése minden bizonnyal az arcfelismeréshez köthető.

Huawei P Smart teszt

Érdekesség, hogy korábban a képernyőn dupla koppintással képernyőképet lehetett készíteni, azonban mivel ezt a mozdulatot új funkcióhoz társította a vállalat, így megváltozott a képernyőkép készítési metódusa is, immáron három ujjal kell függőlegesen végighúzni az ujjunkat hozzá.

Huawei P Smart teszt

Megjelent a Game Suite, amelyet a játékosok számára kínál a Huawei. Ebben az alkalmazásban hozzáadhatjuk, hogy mely játékok esetén működjön ez a funkció, amelynek célja a játékélmény javítása. Egyrészt a hozzáadott játékokhoz háromféle teljesítmény profilt választhatunk: Intelligens, energiatakarékos és játék mód. Ezekben különböző módon skálázzal az erőforrásokat. Mellette bekapcsolható egy ne zavarj mód is, ha ezt aktiváljuk, akkor az értesítések nem szakítják meg a játékokat amíg azok futnak (kivéve a telefonálást).

Huawei P Smart teszt

A hátlapi kamera rendszer nagyjából ugyan úgy működik, mint a Huawei Mate 10 Lite-ban, alig venni észre változást a minőségében, holott a P Smartban kisebb felbontású az egyik szenzor. Funkcionalitásban ugyan azt kapjuk, mint a felsőkategóriás modellek esetében, tehát szinte minden extra kamera mód elérhető a középkategóriás modell esetében is.

Huawei P Smart teszt

Bár a két kamera a bokéhra, azaz a háttér elmosására szolgálna, ezen a téren korlátozottan gurít csak a P Smart, úgy tűnik, hogy középkategóriában továbbra is csak az egyszerűbb objetumoknál használható jól ez a funkció, ha már bonyolultabb, akkor a mélységélesség érzékelése felületesebb lesz.

Mobilfotós oktatás Rézműves Zsolttal

A zenelejtászó jó szolgálatot tesz, széles funkcionalitással szerelte fel azt a Huawei, mint például a dalszöveg kezelés, vagy éppen a kikapcsolás időzítés. Kapunk FM rádiót is a felhozatalban, ennek használatához azonban csatlakoztatott vezetékes headset szükséges. A hangszórón keresztül elérhető hangzás messze van a prémiumtól, de a középkategóriához mérten elfogadhatóan szól. A mi demó csomagunban volt egy headset is, de ha információink nem csalnak, az itthon piacra került darabok mellé nem került a dobozba ez a kiegészítő. Ez egyébként nem is kár, mert egy kiritikán aluli minősőségű, olcsó hatású és elég gyengén szóló headsetet kaptunk, amelyet ajánlani nehezen tudnánk és csak rontaná a telefonról kialakult, amúgy pozitív összképet.

Huawei P Smart tesztHuawei P Smart teszt

A teszt előtt még nem tudtam, hogy mit fogok írni, miért ezt vegye meg valaki a Mate 10 Lite helyett. Bár most, a teszt végére is azt mondom, hogy a Mate 10 Lite a plusz RAM és háttértár miatt jobb választás, azonban látom kiknek lehet jó a P Smart. Azoknak, akik amúgy a P10 Lite-ot választanák. A hardver gyakorlatilag megegyezik, azonban közel ugyan akkora házban egy sokkal nagyobb és szebb kijelző kapott helyett a P Smartban.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával