Hírek

Huawei Mate 10 Lite teszt

A Huawei Mate 10 Lite talán a legjobb 2017-es középkategóriás telefon nagy képernyővel. Leteszteltük.

Fehér dobozban érkezett a Huawei Mate 10 Lite, amely a hazai boltok polcain is visszaközön.

A telefon fekete, arany és kék árnyalatban vásárolható meg Magyarországon, a Huaweibloghoz tesztre a fekete színű modell érkezett. A Mate 10 Lite-ot elsőnek kézbe fogva az az értése támad az embernek, mintha a Mate 10 Pro lenne, mert az előlappt tekintve rendkívül hasonló hozzá.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az előlap jelentős részét az 5,9”-os FullView képernyő fedi le. Ennek érdekessége, hogy 18:9-es képaránnyal rendelkezik, azaz kézben fogva hosszúkásabb, mint a többi általános modell. Ez azért nagy előny, mert így az 5,9”-os képernyővel a Huawei Mate 10 Lite alig nagyobb, mint egy átlagos 5,5”-os okostelefon.

Alulra csak a Huawei logó került, míg felül a vékony káva a hangszórón kívül tartalmaz fény- és közelségérzékelő szenzort, de ami izgalmasabb, a dupla kamera rendszer. Az egyik érzékelő 13 megapixel felbontású, ez készíti majd a szelfik javát. A második kamera csak 2 megapixeles, azonban a képpontok rajta 1,75 um méretűek, azaz nagyon sok fényt képesek befogadni. Ennek a kamerának a szerepe elsősorban a mélységéllesség kontrollálása, így a szelfik esetében is szép bokeh effektet tud csinálni a Mate 10 Lite.

A teljes előlapot fedő üvegburkolat a széleken lekerekített, ezzel megfelelve a mai dizájn trendeknek.  Oldalról nézve 7,5 mm vékony a ház, amely leginkább a Huawei P10-hez hasonló ívben kerekedik le. A jobb oldalra a megszokott bekapcsológomb és hangerőszabályzó gomb került, míg a bal oldalra a SIM tálca került. Az alsó élen microUSB csatlakozást kapunk (továbbra sincs a középkategóriában USB-C a Huawei-től), nagy furatokkal operáló hangószórórács, jack csatlakozó és mikorofon van még itt.

A matt fekete hátlap nagyon jól néz ki, ezt a színt prímán elkapta ezúttal a Huawei. A teljesen szimmetrikus kialakítású Huawei Mate 10 Lite felső részén található a kamera lencse, amely kiemelkedik egy kisebb szigettel az alumínium kerettel – hasonló a kialakítása, mint amit a Mate 9-en láthattunk korábban. Felé került a vaku, illetve alá a kerek ujjlenyomat olvasó. Alul, valamint felül sötétszürke színt kaptak az antenna csíkok.

A Huawei Mate 10 Lite dobozában kevés tartozékot találunk, hagyományos 10 wattos (5 V 2 A) töltő adapter és microUSB kábel mellé egy belépőszintű, olcsó hatást keltő headset került. A tartozékok mindegyike fehér színű, függetlenül attól, hogy valaki fekete, arany, vagy kék telefont választ-e. Ezen kívül csak a garancialapot és a gyors üzembehelyezési útmutatót, valamint a SIM tálca kiemelő tűt tartalmazza a csomagolás. Nincs tok, vagy más kiegészítő a csomagban, valószínűleg erre azért is volt szükség, hogy ezzel is alacsonyabb áron tarthassa a Huawei a telefon árát.

Bekapcsolát követően egy gyönyörűszép kijelző tárul elénk. Az 5,9”-ra leosztott 2160×1080 képpont egyáltalán nem tűnik kevésnek, nem látszanak a pixelek, a kép szép sima, egyenletes a kijelzőn. Ehhez kellemesen magas fényerő és kiváló betekintési szöget társulnak, jól sikerült tehát az IPS panel ami a Mate 10 Lite-ban elérhető.

A Mate 10 Lite gyárilag Android 7.0-val és EMUI 5.1-gyel került piacra. Bár várható, hogy a jövőben frissül Android Oreóra és EMUI 8.0-ra, a tesztünkben egyelőre a kiadáskori szoftvert vettük górcső alá.

Az EMUI felhasználóinak már megszokott lehet az, hogy gyárilag három főképernyő érhető el és ezeken belül helyezkedik el az összes alkalmazás, nincs külön menü. Alulra öt ikon került rögzítésre, ennyi a maximum ami elfér. Van lehetőség azonban alkalmazáslista kapcsolására, ekkor megjelenik a menü gomb és ezen belül függőleges irányba görgethetők az alkalmazások, itt kereső is segíti az appok megtalálását.

Huawei Mate 10 Lite teszt

A mappákba rendezett alkalmazások között fellelhet a Legjobb alkalmazások nevű, amely egy intelligens mappa. Ez azt jelenti, hogy itt a Huawei új alkalmazásokat ajánlhat a jövőben a felhasználüknak. Ha ezt nem szeretnénk, lehetőség van letiltani is.

Huawei Mate 10 Lite teszt

A Kamera alkalmazásban automata módban van lehetőség bekapcsolni a bokéh effektust és portré módot is kapcsolni, mellette pedig a Mozgókép funkció is engedélyezhető. A módok között van Pro fotó és Pro videó, éjjeli felvétel, illetve olyan népszerű funkciók is hozzáférhetők, mint a fénnyel festés, lassított mozgás, illetve a HDR.

Huawei Mate 10 Lite teszt

A hátlapi 16 megapixeles kamera maximálisan 4608×3456 képpontos fotók készíthetük. A mellékelt 2 megapixeles kamerát a bokéh mód esetén használja ki elsősorban a rendszer. Sajnos azért a háttér elmosás nem lett olyan erős, összetettebb tárgyak esetén sok a hiba a helyes mélységérzékelésben, ezáltal pedig a háttér elmosásban.

Az előlapon is két kamerás rendszer helyezkedik el, ez is a portré módot és a bokéh effektust szolgálja. A fő kamera 13 megapixel felbontású, amelyet szintén egy 2 megapixeles szenzor egészít ki. A háttér elmosást egészen jól tudja a készülék, azonban a portré mód nincs olyan jó, mint például a Mate 10 Pro esetében. Ami hasznos lehet, az az előlapi vaku, ez lágy megvilágítást tud adni az arcnak a kép elkészítése alatt.

Multimédiás szempontból egy hangszórót kapunk a telefon alsó élén. Sajnos ez nem hozza azt az élményt, amivel igazán ütős lenne. Maximális hangerőnél már-már fülbántóan magas a hangszín, nagyon kevés a mélyhang ahhoz, hogy mondjuk zenelejátszáshoz élvezetes legyen. Sajnos a kijelző feletti hangszórót nem lehet használni zenelejátszásra, tehát a sztereó hangzás kiesik. Megfelelő headset használata esetén a Huawei Histen hangeffektek nyújtanak némileg jobb minőséget.

Huawei Mate 10 Lite teszt

A gyári zenelejátszó kellemes felületű, tetszetős dizájnt kapott. Tud elalvás időzítést és dalszöveg megjelenítést is. Van beépített FM rádió is, amely csak vezetékes headset csatlakoztatása esetén működik.

A telefon működése összességében teljesen gyors. Erről elsősorban a Kirin 659-es SoC felel. Ennek a Cortex-A53-as magjai 1,7, illetve 2,36 GHz-es órajelen ketyegnek. A benchmark tesztek alapján nagyjából 4%-kal gyorsabban megy ezáltal, mint a korábbi Kirin 658-as SoC. Az energiahatékonyságról többek között a 16 nm-es FinFET gyártástechnológia gondoskodik. A beépített Mali-T830 MP2-es grafikus gyorsító 900 Mhz-es órajelen üzemel. Ez nem számít egy gyors GPU-nak, azonban ennek ellenére a Mate 10 Lite megfelelő lehet játékokhoz is.

A középkategóriás Huawei Mate 10 Lite különlegessége, hogy 4 GB RAM-mal rendelkezik, ami mellé 64 GB háttértár érhető el. Ez utóbbiból kb. 48 GB érhető el az első bekapcsolás után. MicroSD-vel bővíthető ez a háttértár, azonban erre alkalmazások nem telepíthetők. Az átlagos memróia használata a telefonnak bekapcsolás és extra alkalmazások nélkül 43%-os, azaz nagyjából 2 GB áll rendelkezésre a többi alkalmazás futtatására, ez elegendő lehet még egy ideig.

Huawei Mate 10 Lite teszt

Hozzánk tesztre az RNA-L21-es típusszámú Mate 10 Lite érkezett, ez a Dual SIM-es kialakítás. Jó tudni azt, hogy 2 nano SIM-et lehet behelyezni, ekkor viszont nem bővíthető memóriakártyával. Ha microSD-t is helyeznénk bele, csak egy SIM kártyát használhatunk. Az elsőszámú SIM kártya nyílással akár LTE Cat. 6. mobilinternet is elérhető, míg a második kártyával csak GSM és 2G hálózat érhető el.

WiFi-ből csak a 802.11b/g/n támogatott, nincs sem ac-s szabvány, sem 5 Ghz-es sáv támogatás, amely talán a negatívumok közé sorolható, bár érthető a Huawei részéről, hiszen így tudott jó ár/érték arányt tartani. Amit viszont nagyon sajnálunk, hogy nincs NFC sem a Mate 10 Lite-ban. Ez főleg az itthon is egyre inkább támogatott mobilfizetési szolgáltatás miatt kár, hiszen így ez a funkció nem lesz használható.

Huawei Mate 10 Lite teszt

A 3340 mAh kapacitású akkumulátorral az 1 napos üzemidő kényelmesen kihozható – felhasználástól függően, azonban a nagytestvét, Mate 10 Pro üzemidejét nem tudja hozni a szolidabb hardver ellenére sem, ennek ellenére panaszra nincs okunk.

Huawei Mate 10 Lite teszt

A végére kiemelnénk még a Mate 10 Lite hátlapi ujjlenyomat olvasóját, amely viszont a Mate 10 Pro szintjét hozza, rendkívül gyorsan oldható fel vele a kijelzőzár. A szenzor használható gesztusvezérléssel is. Megérintve fotó/videó készítésére, hívás fogadására, vagy riasztás leállítására is szolgál, míg lapozó mozdulattal az értesítési panelt húzhatjuk le, illetve a galériában a fotók között tudunk váltogatni.

Huawei Mate 10 Lite teszt

A Huawei Mate 10 Lite talán az egyik legjobb középkategóriás modell, amit eddig a Huawei kiadott. A FullView kijelző a vékony kijelzővel nagyszerű, a rendszer gyors. Bár vannak bosszantó hiányosságai, mint az USB-C, az NFC, vagy éppen a dual Band WiFi, azonban árával a legjobb ajánlat, ha nagyképernyős telefont keres valaki.

A Huawei Mate 10 Lite-ot a FirstPhone-tól kaptuk tesztre. 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával