Hírek

Huawei P30 – egy “kompakt” csúcsmodell

A Huawei P30 Pro mellett debütált a Huawei P30 is, amely rendkívül sok téren lépett előre a tavalyi P20-hoz képest.

Huawei P30 széria

Nagyon utálom a kompakt szót használni bármilyen 5” feletti telefon esetén, mert valljuk be, 3-4 éve még az 5,5”-os modelleket bőven phabletnek hívtuk, de 2019 tavaszára oda jutottunk, hogy a Huawei P30 a maga 6,1”-os kijelzőjével és rendkívül vékony kávájával bizony érezhetően kisebbnek hat, mintha valóban egy kompakt készülék lenne. Persze ha mellé tennénk a 4”-os Apple iPhone SE-t, vagy a 4,3”-os Sony Xperia Z1 Compact modellt, akkor valóban átértékelnénk ezt a kifejezést.

Visszatérve tehát az észérvek alapján nem kompakt, de mégis annak ható készülék kijelzőjére, a 6,1”-os képernyő kb. 0,3”-lal nagyobb, mint a P20 esetén volt, ellenben alul eltűnt az ujjlenyomat olvasós vastag káva és oldalt, valamint felül is kisebb lett ez, ráadásul a notch mérete is kb. felére csökkent. Jelentős előrelépés, hogy már a Huawei P30 is AMOLED kijelzővel rendelkezik IPS helyett és a 2340×1080 képpontos felbontással is kiváló képminőséget mutat. Mondhatni szintet ugrott a készülék azzal, hogy megkapta a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasót, hasonlóan a P30 Pro modellhez, így ezt nem külön gombként tartalmazza a dizájn. A Huawei P30 kijelzője nem ívelt, lapos, ezáltal viszont nagyon szeretni fogják azok, akik esetleg az ívelt megoldást kevésbé kedvelik.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az üveg hátlap már lágyan ívelt, amely a képzben tartást segíti. A tavalyi P20 szériához hasonlóan a P30 széria esetén is a hátlap fektetett dizájnt kapott, így helyezkednek el a feliratok és a kamerarendszer is. Elég széles színpallettával készül a Huawei, ráadásul nagyon szép színeket hozott a P30 hátlapjára is, amely azért is fontos, mert a Huawei a P20 szériát a divatot jobban követő felhasználói réteg számára is.

Immáron a Huawei P30 is belépett a triplakamerás modellek táborába, a Leicával közösen megalkotott kamerarendszer itt is kulcsfontosságú. A Huawei P30 megkapta a 40 megapixeles szenzort, amely már a P20 Pro okostelefonban is elérhető volt, mellé került egy 16 megapixeles ultra-széleslátószögű lencsével ellátott szenzor, míg a harmadik kamera egy 8 megapixeles telefotó egység. Sajnos a Huawei P30 nem kapott optikia képstabilizátort (OIS), helyette az egyébként nagyon jól működő mesterséges intelligencia alapú képstabilizáció (AIS) érhető el benne, amivel akár állvány nélkül is készíthető hosszabb záridős éjszakai fotó. Az előlapon találhatő Dewdrop notch-on egy 32 megapixeles szelfi kamera található meg.

A Kirin 980-at kapta meg a Huawei P30 is, ezzel kellően fel van vértezve teljesítménnyel, illetve komoly mesterséges intelligencia kapacitást is kapott, hiszen a 7 nm-es chip dupla NPU-val rendelkezik. A telefon 6 GB RAM-mal érkezik, amely minden felmerülő igényt kielégíthet, mellé pedig a szintén kényelmesen elégséges 128 GB háttértár került. Amit fontos kiemelni, hogy a Huawei NM Card memóriakártyával természetesen bővíthető a Huawei P30 is, igaz, a Dual SIM-es kiadás esetén le kell mondani a második SIM kártya helyéről ez esetben.

A 3650 mAh kapacitású akkumulátor összességében nem piacrobbantóan nagy, viszont elegendő lehet arra, hogy egy napig kényelmesen kibírja a készülék egy feltöltéssel, ha azonban szükség volna arra, hogy tele legyen az akkumulátor, a P30 a Huawei 22,5 wattos SuperCharge gyorstöltési technológiáját tartalmazza, így a gyári adapterrel gyorsan feltölthető USB-C-n keresztül. Ha már a csatlakozók, akkor meg kell említeni azt is, hogy visszakerült a jack csatlakozó! A Huawei P20-on tavaly nem volt megtalálható a 3,5 mm-es audio csatlakozás, viszont úgy döntött a Huawei, hogy a P30 modellen újra elérhetővé teszi ezt a portot, ezzel talán sokaknak okozva még most is örömet. Cserébe azonban sajnos nincs vízállóság, pontosabban csak IP53-as védettséggel rendelkezik a telefon.

A Huawei P30 természetesen a legfrissebb Android 9.0 Pie operációs rendszert kapta, amelyen az új EMUI 9.1-es felhasználói felület fut.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával