Hírek

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

A Huawei első 5G-képes középkategóriás készüléke érkezett meg hozzám, a P40 Lite 5G, amely friss hardverrel és rendszerrel próbál helyet találni magának a piacon.

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

A különböző Huawei P és Mate szériái között a Lite modellek is kifejezetten kelendőek voltak, köszönhetően a megfizethető árfekvésnek és hozzá a sok esetben jól eltalált képességeknek. A Huawei P40 Lite 5G az eddigi legdrágább modell a gyártónál, amely “Lite” néven érkezik, ennek viszont több oka is van. Viszont az is elmondható róla, hogy az egyik legolcsóbb 5G hálózatot támogató telefonról van szó.

Tavasszal már megjelent egy Huawei P40 Lite, ahhoz képest az új modell nem csak az 5G-ben különbözik, bár azt hozzá kell tenni, hogy a két készülék közötti különbség nem feltétlenül nagy, ha az összképet nézzük.

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az előlapot a 6,5”-os kijelző uralja. Az LTPS LCD panel 2400×1080 képpont felbontással rendelkezik és az NTSC színskála 96%-át tudja lefedni. Ha a 4G képes elődjéhez hasonlítom, akkor egyszerre tűnik nagyobbnak és kisebbnek is a megjelenítő, ez az eltérő képaránynak köszönhető, az 5G-s újdonság magasabb lett, azaz “hosszúkásabb” a kijelzője. Ennek egyébként kézzel fogható előnye, hogy 75 mm a készülék két oldala közötti távolság, ezzel, 1,3 mm-rel keskenyebb, mint a 4G-s verzió, azaz könnyebb kézben fogni. A kijelző zárt térben, szépek a színei szemből, oldalról minimális fátyolosodás tapasztalható csak. A nyári napsugarakban azonban a szabadban már nehezen látható, ehhez nagyobb fényerőre volna szükség, de hasonlót tapasztaltam a P40 Lite 4G-nél is tavasszal.

Az előlap tetejére kicsit felfelé helyezkedve található meg középen a hangszóró, míg a baloldalt a lassan már klasszikusnak nevezhető “punch hole” van, azaz a kijelzőbe vágva foglal helyett a 16 megapixeles szenzor.

A megjelenítőt körbeölelő keret átlaosnak mondható ebben az árkategóriában, oldalt vékonyabb, alul némileg vastagabb.

Ha oldalról nézem a P40 Lite 5G-t, akkor itt is méretcsökkenés tapasztalható a 4G-s modellhez képest, csak 8,58 mm. A műanyag tapintású oldalsó kereten a jobb szélen középen ujjlenyomat olvasós bekapcsológomb, felette hangerőszabályzó található. A SIM-eket és a memóriakártyát a bal felső sarokban lévő tálca tárolja. Egyszerre két nano SIM-et, vagy egy nano SIM-et és egy NM Cardot lehet belehelyezni.

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

Amíg felül csak egy zajszűrő mikrofon van, addig alul USB-C csatlakozó, 3,5 mm-es jack, mikrofon és hangszóró is helyet kapott.

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

A hátoldal üveghatást keltő, fényes felületű, oldalra ívelt, valóban azonban műanyag, pont úgy, mint a 4G-s kiadás esetén. Hozzám a zöld árnyalatú modell érkezett tesztre, bár a hazai piacra kerüléskor kizárólag az ezüst verzió volt megvehető a Vodafone-nál (ami részben ezüst, részben rózsaszínes a képek alapján).

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

A bal felső sarokba egy magas, de nagyon keskeny kamerasziget került, négy kamerával, amely egyébként nagyjából 1 mm-t kiemelkedik a hátlap síkjából. A kameraszigettől jobbra található a vaku.

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

A hozzám érkezett Huawei P40 Lite 5G dobozában egy SIM tálca kiemelő tű, egy 40 wattos Huawei SuperCharge adapter, hozzá való USB-C-s adatkábel és egy alacsony minőségű jack csatlakozós headset volt megtalálható, tok sajnos nem került a csomagba.

A beépített 4000 mAh-t akkumulátor kisebb mint a 4G-s kiadásban (amely 4200 mAh-s). Ennek ellenére ahhoz hasonló üzemidőre volt képes. A használat függvényében nem okozott gondot neki a 6 órás képernyőidő elérése, amely egy IPS kijelzős modell esetén korrekt. Természetesen, ha elindítok egy játékot, vagy mondjuk kifejezetten sok videót rögzítenék a kamerával, az értelemszerűen rövidíti az üzemidőt.

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

Az kifejezetten pozitívum, hogy ez a modell is megkapta a 40 wattos SuperCharge töltést (ehhez a szükséges töltőadapter és kábel a dobozban van), amivel képes kb. egy óra alatt feltölteni az akkumulátor 0-ról 100%-ra.

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

A Huawei P40 Lite 5G az egyik első modell, amibe az új Kirin 820-as SoC került. Ez a Huawei sokadik 7 nm-es gyártástechnológiára épülő SoC-je. A processzor magokat tekintve egy 2,36 GHz-es Cortex-A76-os, három 2,22 GHz-es A76-os és négy 1,84 GHz-es Cortex-A55-ös egység állt össze, mellé pedig a hatmagos Mali-G57 GPU a Kirin Gaming+ 2.0 támogatással. Fontos, hogy a Kirin 820 kapott egy Da Vinci architektúrás Ascend D110 Lite dedikált NPU-t a HiAI2.0 támogatással, valamint szintén integrálásra került az a modell, amely egyben támogatja a 2/3/4/5G hálózatokat, utóbbiak közül ráadásul az SA (Standalone) és az NSA (Non-Standalone) 5G hálózatokat is.

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

Ha a natív teljesítményt nézzük, akkor egészen jól áll a Kriin 820, hiszen az AnTutu teszt gond nélkül hoz több mint 350 ezer pontot (ez kb. 15%-kal több, mint a P40 Lite 4G-ben lévő Kirin 810 eredénye), illeve az AiTutu eredményei is azt mutatják, hogy a dedikált NPU chip segítségével jól áll a mesterséges intelligencia felhasználása során a készülék.

Az átlagosnak is nevezhető 6 GB RAM és 128 GB háttértár felépítést kapjuk a P40 Lite 5G esetén, utóbbi a Huawei NM Card memóriakártyájával 64, 128, vagy 256 GB-tal növelhető utólagosan, viszont ha ezt választjuk, akkor elveszítjük a Dual SIM funkcionalitást.

A Huawei P40 Lite 5G adatkapcsolati téren nem panaszkodhat. Az elsődleges kártyán keresztül 6 különböző 5G sávot támogat, megannyi 4G sáv mellett. A második kártya slot esetén 4G a maximum. WiFi esetén a 802.11a/g/n/ac hálózatokat támogatja 2,4 és 5 GHz-es sávban. A Bluetooth 5.1 mellé BLE, SBC és AAC támogatás is került, a Freebuds 3i headset tökéletesen együttműködött vele. A helymeghatározásnál a legfontosabb a GPS ugyan, de van mellette AGPS, Glonass, BeiDou, Galileo, QZSS is. Van NFC is, bár ez jelenleg csak kiegészítő csatlakoztatásához használható érdemben, mobilfizetésre akkor lesz használható, ha elérhető lesz a régiónkban a Huawei Pay, vagy valamelyik bank rámegy végre az applikációjának teljeskörű HMS támogatására, hogy ez is elérhető legyen benne.

Ha a szoftveres oldalát nézzük a P40 Lite 5G-nek, amely legalább annyira fontos, mint a hardveres, akkor már felemás a kép.

A mindennapi használat során kifejezetten gyors az EMUI 10.1-es rendszerrel a telefon, gyorsan vált az appok között, nem akar megakadni, az új multi-ablak funkcióval is kényelmesen együttműködik. Ez azért fontos, mert nyilván fontos az, hogy gördülékenyen és élvezetesen működjön egy telefon, főleg ha annak az ára 100 ezer felett startol.

Az Android 10 operációs mellé a P40 Lite 5G-n sincs már Google Play és hozzá a GMS csomag, helyette teljes egészében az AppGallery és a Huawei Mobile Services látja el a feladatokat.

A Huawei Assistant felülete a főképernyő -1. oldalán lassan, de funkciókban bővül, alakul. A híreket már a Microsoft News szolgáltatja hazánkban, mellette a StockMarkets részvényárfolyamokat, az eSky repülőjáratokkal kapcsolatos információkat kínál, illetve már sporteredményeket is láthatunk, igaz például a magyar NB I. nem választható még ki, illetve a labdarúgás mellett az amerikai jégkorongbajnokság (NHL) és az amerikaifutball bajnokság (NFL) eredményeire lehet feliratkozni az Enetscore Livescore közreműködésében, további sportok egyelőre nem választhatók.

Ha új alkalmazásokat töltenénk le, arra az AppGallery áll rendelkezésre, amely kétségkívül fejlődik, ez szemmel is jól látható. Azzal azonban továbbra is vannak alkalmazások, amelyeket vagy külső forrásból, pl. a Petal Search segítségével, vagy egyéb módon kell letölteni (pl. Facebook, Messenger), vagy esetleg nem működnek megfelelően a Google Mobile Services hiányában. Ez utóbbiak esetében igazából várakozni lehet csak, hogy a fejlesztők elérhetővé tegyék a HMS-es verziót.

A P40 Lite 5G kétféle biometrikus védelemmel is rendelkezik. Az előlapi kamera önmagában is kifejezetten jól működik arcfelismerésre, egyedül akkor vannak problémái ezen a téren, ha a felismerendő arc mögött erős a háttérvilágítás, pl. süt a nap. Általánosságban azonban gyorsan érzékel és felold egy pillanat alatt. Hasonlóan jól működik oldalt, a bekapcsológombbal kombinált ujjlenyomat olvasó is, aminek pozíciója jó, kézre esik akár a jobb hüvelykujjal, akár a bal mutatóujjal, így mindkét kézben tartva használható.

A kamerát tekintve egy ponton történt előrelépés a P40 Lite 5G-ben a 4G-s modellhez képest, hiszen annak 48 megapixeles főkamerája helyett már 64 megapixeles a szenzor, mellette pedig van egy 8 megapixeles nagylátószögű lencsével ellátott kamera, illetve két 2 megapixeles szenzor, egyik a mélységélességet segíti rögzíteni, a másik pedig a szupermakró felvételek elkészítését szolgálja.

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

Ha a kamera alkalmazást nézzük, annak felülete szinte megegyezik a P40 Pro modellen is megtalálható alkalmazással.  Ennek megfelelően az alap beállítások mellett a főkamera 16 megapixeles képeket csinál, a pixel-binning eljárást használja, azaz a 64 megapixeles szenzor által készített képen minden negyedik képet kombinálja, ezzel hoz össze jobb képélességet és részletességet. Amennyiben valaki mégis a teljes felbontást szeretné, ezt a Nagy felbontás, vagy a Pro módban lehet elérni.

A főkamerával készült fotók minősége egészen jó 16 megapixel mellett. A mozgó tárgyak megfelelő méréséhez fázis és kontraszt fókusz is rendelkezésre áll, gyorsan leköveti a tárgyak mozgását és az AI segítségével próbálja a mozgás alapján előre meghatározni, hogy hol lesz a “jövőben”, azaz az exponálásra a fókuszpont.

Huawei P40 Lite 5G kamera tesztfotók

Ha a zoom tartomány csúszkáját lefelé, a 0,6x-os érték felé húzzuk, akkor átválthatunk a széleslátószögű képekre, ennek segítségével több minden fél bele a képbe azonos távolságból. A képek szélén minimális görbület felfedezhető, amit próbál kijavítani a rendszer, de nem sikerül rendesen, a képminőség megegyezik a P40 Lite-tal.

Huawei P40 Lite 5G nagylátószögű tesztfotók

Van egy két megapixeles makro kamera, amely esetén sajnáljuk, hogy bekapcsolt AI mellett sem ismeri fel a telefon, hogy mikor kellene átváltania erre. Ez azt jelenti, hogy sima fotó módban hiába próbálunk meg közelre fotózni, 10 cm-en belül már nem fog megfelelő fókuszt találni. Ha a további kamera módok között manuálisan kiválasztjuk a Szuper makró módot, akkor viszont már kifejezetten jó képek születnek, kb. 4 cm az optimális tárgytávolság. Két hátrány lesz ezen esetben, nyilván a kép csak 2 megapixel felbontású lesz (bár ez általában elég), illetve nem lesz beállítási lehetőség a képhez.

Huawei P40 Lite 5G makrófotók

Már 4K felvételt is tud a P40 Lite 5G, igaz csak 30 fps-sel (ahogyan FullHD-t is). A lent látható felvételen megtekinthető ennek minősége.

Szupergyors, 960 képkockás lassított videót is kínál a P40 Lite 5G. Ez a funkció még a P20 Pro modellben debütált 2018 tavaszán a Huawei-nél, bő 2 év kellett tehát, hogy a középkategóriába is eljusson. A működési mechanizmust nézve a szuperlassítás esetén kb. 1 másodpercnyi felvétel rögzítésére van lehetőség, amelyet utána 32x-esen lelassít a telefon. Ez esetben sajnos a 960 fps-es lassítás valószínűleg szoftveres megoldás csak, erre utal az, hogy a lassított felvételen előfordul darabos mozgás, illetve a mozgó tárgy esetén két pont között kimaradó elemek, így minőségben azért messze van attól, mint amit mondjuk a P20 Pro tudott már korábban is.

A kijelzőbe vágott előlapi kamera 16 megapixeles, egyedül próbálja megalkotni a szelfiket, itt nincs kisegítő kamera. Ami pozitívum, hogy van autofókusz, ami 2020-ban még mindig nem magától értetődő, ráadásul arckövető fókusz is elérhető. A HDR külön nem kapcsolható, bár minimálisan érezhető a működése, emiatt ha a háttérben a fényerősség nagyobb, akkor bár az arc jól látszódik, a háttér gyakran kiégett, túlexponált.

Huawei P40 Lite 5G szelfik

A telefon aljára került hangszóró elég hangos, bár az tény, hogy leghangosabb állapotában kicsit fület bántó a magas hangok aránya., elég éles ilyenkor a hangzás. Zenét hallgatni kevésbé komfortos a hangszórója, de pl. egy YouTube videót, vagy Netflix sorozatot megnézni tökéletes, valamint telefon kihangosításra is alkalmas. A telefon kijelző feletti hangszórója csak telefonbeszélgetésre használható, ez azonban összességében teljesen jól szól, tisztán érthető a hívás rajta.

Huawei P40 Lite 5G okostelefon teszt

A Huawei P40 Lite 5G több szempontból is érdekes készülék. Az 5G-s modellek első fecskéje, főleg a középkategóriában. Kifejezetten kellemes külsővel rendelkezik, gyors, illetve jó képeket lehet vele készíteni. Hátrány az elérhetőség, hiszen csak a Vodafone-nál vásárolható meg tesztünk időpontjában (2020. július vége), ahol kártyás csomagban elég magas az ára. Ha elérhetővé válik a többi szolgáltatónál és a kiskereskedelmi partnereknél is a P40 Lite 5G és az ára megzuhan 120 ezer forint környékére, akkor egy egészen jó ajánlat lesz belőle. Most még kifejezetten az 5G miatt nem érdemes telefont választani, ebben az esetben pedig egy Huawei P30-as ugyan már egy évvel idősebb, mégis jobb választás lehet összességében. Van viszont remény a P40 Lite 5G-re, hogy jó vétel legyen, ehhez csak a fent említett elérhetőségbeli változásoknak kell megtörténnie.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával