Hírek

Huawei Watch 3 Pro okosóra teszt

A Huawei Watch sorozat harmadik generációjának csúcsmodellje érkezett hozzám, ez a Watch 3 Pro. Hosszú volt az út, mire ez ideért.

Huawei Watch 3 Pro okosóra teszt

Emlékszem, még 2015. februárjának legvégén debütált Barcelonában a Huawei Watch (W1 kódnév mellett). Gyönyörű külső, prémium anyagok, WearOS (leánykori nevén Android Wear), illetve combos árazás. Ha ez az óra 2021-ben jelenne meg ezzel a külsővel és anyaghasználattal, még most is megállná a helyét.

2017-ben érkezet a Huawei Watch 2, amely az elegancia helyett inkább a sportosságra ment, emiatt az anyagok is módosultak, bár jó minőségű volt kevésbé hatott prémiumnak. Volt SIM kártyát fogadó kiadása is. 2018-ban jött egy nagyobbnak nevezhető frissítés belőle, amely már eSIM támogatású volt, ekkor a Huawei segítségével tesztelte a Magyar Telekom az eSIM használatát a hazai hálózaton.

2018 második felében, a Mate 20 Pro mellett debütált a Huawei Watch GT , amelyet már nem hívott okosórának a gyártó, helyette sportóra volt. 2 hetes üzemidővel, viszont alkalmazások és WearOS nélkül, helyette a korlátozott képességű, de gyors LiteOS-szel. A Watch GT, majd az azt követő modellek nagy sikert arattak a piacon és keresettek a mai napig.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Most pedig itt a Huawei Watch 3 és a Watch 3 Pro. Ezek a 2018-as Huawei Watch 2 utódjai, bár nincs kimondva, de valószínűleg a jövőben a Huawei jön majd Watch GT 3 szériás órákkal. A Watch sorozat folytatja okosóraként, a Watch GT sorozat pedig sportóraként – legalábbis ez az én feltételezésem, vagy inkább reményem, hiszen kár volna lemondani a GT szériáról.

Elsőnek a Huawei Watch 3 Pro óra érkezett hozzám tesztelni, HarmonyOS 2.0 operációs rendszerrel. 

Huawei Watch 3 Pro okosóra teszt

Nézzük először a külsőt. A 2020 őszén megjelent Watch GT 2 Pro órához hasonló anyaghasználatot kapott a Huawei Watch 3 Pro. A dizájn hasonló, bár van azért némi újdonság.

Ha felülről – a számlap felül indulunk, itt egy zafírkristály üveggel borított kijelzőt találunk. Az üveg széle 45 fokos szögben lecsiszolt, viszont ívelés, hajlítás nincs. A kijelző körül a fekete keret 24 órás számformátummal lett ellátva – ennek egyes watchface-ek esetén van érdemi lényege. A tok 49,6 mm magas és 48 mm széles, így tehát egészen nagynak tekinthető, nagyobb, mint a 46 mm-es Watch GT 2 Pro. Szíj nélkül 63 grammot nyom, ami azért szintén tekintélyes.

Huawei Watch 3 Pro okosóra teszt

Az üveglap alá 1,43”-os kijelző került, amely AMOLED panelre épül és 446×446 képpont felbontással rendelkezik. Erre különösebb panasz nem lehet, a színei szépek, a fényereje jó.

A tokozásra titán ötvözetet használt a Huawei, amely elvileg jól bírja a fizikai behatásokat, bár nálam két hét után néhány ide-oda koppintás után már megjelent egy apró karc rajta.  Az óra teste 14 mm, elég vastag, ennek oka valószínűleg a nagy akkumulátor.

Huawei Watch 3 Pro okosóra teszt

Az jobb oldalára felülre egy recés felületű gomb került, amely koronaként körbe is tekerhető. Használat közben haptikus visszajelzést ad – magyarul rezgéssel jelez vissza a tekerés során, ennél nagyon lágy a visszajelzés. Alul pedig egy lapos gomb van, ez beállítható, hogy milyen funkciót lát el, alapértelmezetten a sport programokat indítja. A két gomb alatt, szinte láthatatlanul található meg a hangszóró négy furata, a túloldalon pedig a mikrofon.

Huawei Watch 3 Pro okosóra teszt

Az óra feneke sötét színű, kerámia borítású. Nincs rajta csatlakozó. Középen az optikai szenzorok, amelyek többek között a pulzust mérik, de már bőr hőmérséklet mérést tartalmazó szenzort is tartalmaz. A kerámia alatt található meg a töltéshez szükséges tekercs, hiszen vezeték nélküli, Qi töltésre képes a Watch 3 Pro.

Huawei Watch 3 Pro okosóra teszt

Az órát egyféle szíjjal szállítja a Huawei. Ez kívülről sötétbarna, fehér színű varrással. Belül világosbarna. A szíjak gyorszárasak, így egy mozdulattal, könnyedén levehetők és más, 22 mm-es szíj helyezhető fel. Ezt a szíjat hétköznapi viseletnek lehet ajánlani, sportolásra viszont talán kevésbé, hiszen ahhoz túl merev, ráadásul az izzadtságtól károsodhat, elszíneződhet egy idő után.

 

Hogy a készülékházon belül pontosan milyen hardver van, arról nem sok hivatalos információ áll rendelkezésre. Kizárólag nem hivatalos információként tekintendő az, hogy egyes információk alapján a Kirin 710L SoC került bele HiSilicon Hi1132a chippel. A korábbi középkategóriás telefonokba szánt processzor módosított, alacsony fogyasztású kiadása lehet a Kirin 710L, de hogy valóban ez van-e benne, nem tudni, hiszen a Huawei ezt nem erősítette meg. Amit viszont tudunk, hogy elvileg 2 GB RAM és 16 GB háttértár található benne. A RAM a rendszer futtatását teszi lehetővé. A 16 GB háttértárat többféle dologra lehetne használni, jelenleg azonban még erősen korlátolt ennek lehetősége, az sem ismert, hogy pontosan mennyi hely érhető el szabadon és mennyit foglal el a HarmonyOS.

Érzékelőkből, szenzorokból hosszú a lista:

  • Gyorsulásérzékelő
  • Giroszkóp
  • Geomágneses érzékelő
  • Optikai pulzusérzékelő
  • Környezeti fényérzékelő
  • Barometrikus nyomásérzékelő
  • Hőmérséklet szenzor

Ezen kívül, kapunk Bluetooth 5.2, Bluetooth BR és Bluetooth BLE támogatást, van 2,4 GHz-es WiFi és NFC is. A Watch 3 Pro helymeghatározási képességei nagyon jók, ehhez hozzájárul a GPS mellett a GLONASS, a Galileo, a Beidou és a QZSS rendszerek támogatása is.

Azt már tudható a fentiek alapján, hogy a Watch 3 Pro egy jól összerakott, minőségi óra, sokféle beépített dologgal. De a legnagyobb kérdés, hogy milyen rajta a HarmonyOS, illetve mit tud.

Nos, ha röviden akarnám összefoglalni, tudásában nem sokkal több még jelenleg, mint a Watch GT 2 Pro, kiegészítve eSIM-mel. Persze vannak plusz dolgok, de a potenciál inkább abban van, amit a jövőben kihozhat belőle a Huawei – számos szoftverfrissítéssel.

A felhasználói felület számos ponton változatlan a Watch GT szériához képest. Kapunk számos óra számlapot. A már telepített számlapokat az órán is be lehet állítani, illetve egyes esetekben személyre szabható, hogy mi jelenjen meg az adott képen. Telefonon, a Huawei Health alkalmazásban további számlapok közül böngészhetünk, ingyenes és fizetős is elérhető, ráadásul már saját készítésű számlapot is feltölthetünk. Számomra hiányosság azonban, hogy azon számlapok, amelyek személyre szabhatók, csak az órán variálhatók, telefonon nincs erre lehetőség.

A Watch 3 Pro órán is megmaradt a saját fotós számlap lehetősége. A telefonon megnyitom a galériában a képet, amit szeretnék használni, bekapcsolt NFC mellett közel érintem a telefont az órához és már megy is át a fotó az órára és beállítja azt számlapnak. Amit hiányolok, hogy ez esetben sincs lehetőség arra, hogy a kép felett megjelenő órát személyre szabjam. Egyetlen egy elrendezés, digitális órával, nem változtatható se a szín, se a méret, de az elhelyezés sem.

Jobb oldalra lapozva háromféle információ érhető el, a Tevékenységi bejegyzések, a pulzusszám, az SpO2 és a Bőrhőmérséklet. Érdekesség, hogy a negyedik oldalon egy hozzáadási lehetőség van, azonban jelenleg csak ezt a három adatot lehet hozzáadni (sorrendet választani lehet), egyelőre nincs más szolgáltatás, amit így meg lehetne jeleníteni.

Balra lapozva az időjárás információk találhatók, bár gyakran jártam úgy, hogy nem frissítette ezt a háttérben az óra és amikor megnéztem volna, sajnos pont nem volt friss és várhattam mire lefrissíti magát, amely egyébként volt, hogy 2-3 másodperc volt és akadt, amikor 2-3 perc…

A menübe bekerült az Apple Watch-tól átvett buborékos megjelenítés, ahol rácsszerkezetbe sorakozva várják az app ikonok, hogy kiválasszam valamelyiket. A korona tekerésével lehet állítani a méreten. Az ikonokat hosszú megérintéssel lehet is cserélni egymással, bár ennél érdekesebb volna, ha használati gyakoriság alapján módosítani a középre kerülő appokat a HarmonyOS. A beállításokban egyébként lehetőség van a hagyományos listás nézetet is beállítani, ekkor fel-le lehet navigálni a koronával. Számomra ez egyébként egy némileg kényelmesebb megoldás volt

Huawei Watch 3 Pro okosóra teszt

Ha a sport funkciókat nézzük, itt különösebben nagy előrelépés nincs a Watch GT 2 Pro modellhez viszonyítva. Rendkívül sok előre definiált sport módot kapunk, ebből én a hegyi túrázást és futást tudtam élesben kipróbálni. A GPS-es helymeghatározás nagyon pontosra sikerült, időben, akkurátusan követett futás és túrázás közben is az óra. Futás során van egy AI futótárs, akivel versenyezni lehet, folyamatosan jelzi az óra, hogy a mesterséges intelligencia által generált ellenfél hány méterrel jár előttünk, vagy mögöttünk. A pulzusmérés is nagyon jól sikerült, mellkaspántos Polar szenzorhoz viszonyítva sem volt volt jelentős eltérés a csuklón mérték értékeknél, nagyon jól tudta követni ezt a Huawei.

A sport módok esetében kiválaszthatók futóedzések is, amely esetén az óra mindig jelez, hogy az adott programnak megfelelően hogyan kellene éppen futni.

A sport módok közül viszont nagyon hiányzik az, hogy nincs előre feltölthető útvonal az órára – például túra útvonal. Ezt külső alkalmazás oldhatná meg, de jelenleg nincs még rá megoldás. Szintén hiányzik az, hogy esetleg különböző külső szenzorokat lehessen csatlakoztatni hozzá, legyen az akár mellkasi pulzuspánt, esetleg kerékpározáshoz pedálfordulat számoló.

Az óra napközben is képes egész nap mérni a pulzust, a stressz szintet, az SpO2-t, illetve mostmár a bőrhőmérsékletet is. Igaz, azt hozzá kell tennem, nem igazán tudom, hogy ez utóbbi funkció, a bőrhőmérséklet mérés mikor jöhet jól pontosan, hiszen lázmérésre nem feltétlenül alkalmas. 

Vannak alkalmazások is, amelyek kifejezetten az órára készültek. Ennek megfelelően a Watch 3 Pro órán van AppGallery is, amiből lehet válogatni. Ez jelen pillanatban nehezen használható, hiszen az app adatai nem férnek ki a képernyőn, nem jól kivehetők, így alig lehet tudni, hogy mit telepítenénk pontosan. Van pár kiemelt alkalmazás, viszont teljes lista nincs, csak kereső a pici billentyűzettel. Amikor elkezdtem tesztelni az órát, panaszoltam is a Huawei-nek, hogy ez így nem az igazi, miért vették ki a Huawei Health-ből az app kezelést. A válasz az volt, hogy ezzel is erősíti azt az érzést a cég, hogy ez egy telefontól is különálló, külön használható termék. Valószínűleg Kínában ezt hamar átgondolták, mert két héttel később frissült az Egészség app és végre visszakerült ismételten az alkalmazáskezelés, így végre telefonról is kezelhető. Sokkal életszerűbb és jól használható.

Az alkalmazások között van éppen olyan, ami jónak tűnik, a SofaScore segít megjeleníteni a sporteredményeket, a Stocard a különböző hűségkártyákat képes kezelni és tárolni,  de van online rádió és sport edzést kínáló alkalmazás is. A teszt során 32 különböző alkalmazás volt elérhető a HarmonyOS-es órára, itt bizony minden új app jól jön.

A Watch 3 Pro használható telefon kihangosításra – használható viszont önálló telefonos eszközként is az óra. Ehhez hozzá lehet csatolni eSIM-et, igaz ennek lehetőségei olyan szinten korlátozottak, hogy az már szenvedés. Vegyük az elején. A teszt idején a szolgáltatók közül kizárólag a Telekom támogatja az eSIM-et, de ott sem kaphat bárki, csak az előfizetéses felhasználók. Azaz ha van egy Domino feltöltőkártyás csomagom, ahhoz sem használhatom az eSIM szolgáltatást a plasztik kártya helyett. Ki érti ezt. Az összes többi szolgáltató csak ígérgeti, hogy hamarosan lesz eSIM, igaz ez nem újdonság, kb. 2 éve ez az állóvíz van. De még ha lenne is egy eSIM-em, a beállítása már megint érdekes. A jelenleg használt telefonomban egy Vodafone és Telenor SIM kártya van – nem támogatják az eSIM-et. Ettől függetlenül nekem lehetne akár más külföldi szolgáltatótól eSIM kártya profilom, ezt viszont nem tudnám hozzáadni a telefonomon az órához, mert a Huawei Egészség app úgy érzékeli, hogy a szolgáltatók amiket használok, nem támogatják ezt.

További hiányosság a zenelejátszási képesség. A Huawei Music applikációval kompatibilis a Watch 3 Pro. Ha van internet kapcsolat, akkor kiválóan megy rajta a stream, akár headsethez csatlakoztatva is, viszont a probléma, hogy Magyarországon nem érhető el a Huawei Mucis előfizetéses rendszere, így ez igazából kiesik. A Huawei Egészség alkalmazás nem kínál zene másolási lehetőséget (pedig a Watch GT sorozatnál elérhető ez a funkció). Ez azért is kár, mert Bluetooth mellett az NFC és a WiFi is jó opció lenne az átmásolásra. A Huawei szerint az működhet, ha a telefonon tárolt offline zenéket kedvencnek jelölöm a készüléken, majd úgy szinkronizálom az órával. De ha már egy különálló egységről van szó, ki mondta, hogy ugyan azokat a zenéket hallgatnám az órán, mint a telefonon? Kicsit ez egy kiforratlan megoldásnak tűnik és a működése sem igazán stabil.

Huawei Watch 3 Pro okosóra teszt

Van még itt azért jó pár dolog, amit a magyar felhasználók nem tudnak kihasználni a Watch 3 Pro órán teljeskörűen az eSIM és a zenelejátszáson kívül. Sajnos nincs NFC-s fizetési lehetőség nekünk -egyes országokban van. Állítólag tudna vércukorszintet mérni az óra, pontosabban kalkulálni a szenzorai segítségével, de mint orvostechnikai megoldás, ez csak Kínában működik jelenleg. Bár a konkurensek már tudnak EKG funkciót, a Watch 3 Pro ezt teljesen mellőzi. Egy jó Spotify, vagy Deezer támogatást is el tudnánk képzelni, mint ahogy azt a nem okos-, inkább sportórát gyártó Garmin is teljesen jól megoldotta (az órás fizetéssel együtt) Magyarországon is.

A végére hagytam az üzemidőt. Ha az ember ultra-energiatakarékos módba kapcsolja (lelőve a WiFi-t és az eSIM kezelést), akkor akár 3 hétig is használható – hosszabb ideig, mint a Watch GT széria. Ha viszont eSIM nélkül, normál módban használja, akkor nálam kb. 5 nap üzemidő jött össze úgy, hogy közben volt kb. 3 órányi GPS-es edzés. Ez két okból is fontos, egyrészt nem árt a testmozgás, 5 nap alatt 3 óra minimum legyen, hiszen egészségesen tart. Másrészt pedig azért, mert ha valaki GPS nélküli edzésmóddal sportol az órával, vagy csak óraként használja, akkor valóban összejöhet az 5 napon túli üzemidő is. Sajnos a fent említett okok miatt nem volt lehetőségem kipróbálni az eSIM-es üzemidőt.

A nagyméretű, 790 mAh-s akkumulátor feltöltése vezeték nélkül kb. 2,5 óra volt, 5 wattos teljesítménnyel tölt az óra. Lehetőség van akár fordított vezeték nélküli töltéssel, a kompatibilis telefonok hátlapjáról is feltölteni az órát. Viszont tényleg számolni kell azzal, hogy ekkora telepít időbe telik feltölteni.

Alapvetően a Watch 3 Pro jó modell lehetne, illetve az is, viszont nagyon szüksége van még néhány szoftver frissítésre, amivel kijavítanak gyerekbetegségeket (ahogy tették azt az alkalmazások elérhetőségével a telefonon is). Ezen kívül nyilván azon szolgáltatások is fájóan hiányoznak, amelyek külföldön elérhetők, itthon nem. Ha ezeket a jövőben a Huawei elérhetővé teszi (NFC fizetés, offline Spotify és Deezer támogatás, túra navigációs lehetőségek bővítése), bizony rögtön sokkal sikeresebb lesz az amúgy nem olcsó, 164 ezer forintos áron startoló prémium anyaghasználatú óra.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával