Hírek

Huawei Watch GT 2e sportóra teszt

A Huawei legfrissebb sportóráját, a Watch GT 2e-t teszteltem, amely nem a képességeivel villog elsősorban, hanem árával, hiszen nem ez a Huawei legjobb modellje, arra a címre ott a Watch GT 2.

Még 2019. őszén debütált a Watch GT 2, amely újdonsága volt a Kirin A1 audio chip, amivel képes volt Bluetooth headsetet kezelni, zenét lejátszani telefon nélkül, valamint telefonos kihangosítóként is működött. Ennek egy olcsóbb kiadása lett a Huawei Watch GT 2e, ami helyenkét próbál többet mutatni, de igazából a GT 2 egyszerűsített megoldását kapjuk, olcsóbban.

Nem árulok el nagy titkot, az “e“ betű gyakorlatilag a Lite kiadást jelenti. Ez elsősorban két technikai tényezőben nyilvánul meg, az egyik a szíj, a másik az audio képességek, de mindkettőt kifejtem lentebb.

Ha az óra fő részét, a kijelzőt nézzük, az nem újdonság, 1,39”-os AMOLED kijelző került bele, 454×454 képpont felbontással. A fényereje elegendő a nappali láthatósághoz is, így a nyári sportaktivitás során sincs probléma ele.

A Watch GT 2e kijelzőjét is 3D-s üveg borítja, a kijelző szélén futó kereten finoman megtörik az üvegborítás. Ez dizájnban egyébként nagyon jól néz ki, persze azzal számolni kell, hogy ha odaüti valaki az óra felső részét, benne van a pakliban, hogy az üveg felület sérül.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A rozsdamentes acél tokozás fekete színű az általam tesztelt kiadáson. A jobb oldalra került gombok nagyok és laposak, szögletesek. Ez egy nagy változás a GT 2-höz képest, viszont sportoláshoz ez ideális, jobban megnyomható, kényelmesebb, illetve a kézfejet sem nyomja úgy mozgás során.

A GT 2e szíjai sportosabb vonalvezetésűek lettek, a rajta található lyukak segítik a bőr levegőzését a szilikon borítás alatt is, bár inkább dizájn szempontjából hasznos, mozgás közben nem zavaró, teljesen jól méretezhető. A szíj levehető, otthoni körülmények között is kényelmesen cserélhető, viszont a tokozás kialakítása miatt a gyári GT 2e szíjak amelyek legjobban mutatnak rajta. Ráhelyezhető esetleg a Watch GT, vagy GT 2 szíja, azonban ezek már nem néznek ki annyira jól, mert a tokozás úgy lett kialakítva, hogy a gyári szíjhoz igazodott a dizájn. Fontos, hogy a Watch GT 2e szíja feltehető ugyan a korábbi modellekre, viszont nem néz ki rajtuk jól a másabb dizájn miatt.

A csukló felőli oldalon ott vannak egybe sűrítve az optikai érzékelők a pulzusméréshez. Kifejezetten sajnálom, hogy amíg a Huawei Band 4 Pro olyan szenzort kapott, amely az emberi szem számára láthatatlan fénnyel méri a pulzust, addig a Watch GT 2e még mindig a hagyományos zöldfényes megoldást használja, amely pl. éjszaka akár zavaró is lehet, ha nem kapcsolódik szorosan a csuklóra az óra.

A Watch GT 2e doboza ugyan azt a töltő egységet tartalmazza, mint amit a Watch GT és GT 2 is megkapott, ennek segítségével mágnesesen tölthető. A GT 2e szíjának merevsége miatt nem lehet lefektetni az órát az asztalra töltéshez, emiatt kevésbé komfortos ez a része. Szerencsére túl gyakran ezt sem kell tölteni.

Amit nem találunk a Watch GT 2e-n, az a hangszóró és mikrofon, hiszen ezek kimaradtak, ez az olcsósítás egyik eleme. Az óra megkapta a Kirin A1 chipet, lehet rámásolni zenét és csatlakoztatott Bluetooth headsettel hallgatni azt, viszont az óra nem ad ki hangot, se zenehallgatásra, se telefon kihangosításra nem jó.

A Huawei Egészség appon keresztül van lehetőség MP3 formátumban zenéket felmásolni az órára, kb, 2,2 GB a szabad hely, amivel gazdálkodni lehet. A zeneszámok hozzáadása mellett már külön lejátszási listát is lehet létrehozni, ami előrelépés. Azzal viszont számolni kell, hogy Bluetooth-on keresztül, meglehetősen lassan mennek át a zeneszámok a telefonról az órára. Ezt követően, ha csatlakoztatásra kerül egy Bluetooth headset az órához, sportolás közben lehetőség van hallgatni azt, telefon sem kell hozzá.

A Huawei Watch GT 2e egyik újdonsága, hogy a gyártó kommunikációja szerint 85 új sportmód van benne. Ez igaz, benne van, kérdés, hogy mire használhatjuk őket. A Watch GT 2-ből belekerült a futóedzésterv része, ami hasznos, különböző futásnemekben segít edzeni az óra. Amit sajnálok, hogy a Huawei Egészség appban lehetőség van Edzésterveket csinálni, pl. félmaraton felkészülésre, ezeket viszont nem lehet az órával összeszinkronizálni, ez volna pedig nagy dobás.

A további, korábbi edzésmódok hasznosak, ilyen a szabadtéri és beltéri futás, úszás, biciklizés, vagy éppen a hegyi túra és triatlonozás. Ezek esetében egészen jól mér, többféle mérőszám alapján. Pl. figyelembe veszi egyes módoknál a magasságváltozást is, ami hasznos.

Azonban az új 85 edzésmód kicsit amolyan hókuszpókusz, leginkább egy átnevezett beltéri egyéb, vagy kültéri egyéb edzésmód. Példa erre a beltéri lépcsőzés edzésmód. Ezt ha elindítom, akkor méri az időt és a pulzust. Semmi mást. Azt vártam, hogy legalább a megtett lépcsőfokokat, vagy emeleteket megpróbálja megsaccolni a rendszer és az alapján visszaadni valamilyen adat, de sajnos nem.

A fenti két adatból ráadásul csak az idő a pontos. A csuklón való pulzusmérés azért nem a legjobb. Egy séta, vagy laza kocogás esetén teljesen jól mér. Azonban ha olyan gyakorlatot végzek, amely nagyobb intenzitással, vagy mozgással jár, akkor már pontatlan. Ha a fenti lépcsőzős gyakorlatot veszem példaként, egy Polar M400-zal és annak mellkasi pulzusmérő pántjával tudtam összehasonlítani a Watch GT 2e-t, amiből az következett, hogy a csuklós Huawei mérése sokszor pontatlan volt. Amikor az ember elindul felfelé a lépcsőn, a pulzusszáma gyorsan emelkedik az egekbe. Ezt viszont lassan követte csak le, valószínűleg azért, mert ahogy a kezem mozgott, úgy az óra is, ez pedig rontotta az optikai érzékelés mértékét, ráadásul a max pulzusig nem is tudott felfelé mérni, mert mire oda jutott volna, már jött a pihenő és a pulzusom lefelé ment. Emiatt jelentős eltérés van a csuklós és a mellkaspánti mérés eredményei között, ahogyan lent látható is. A Polar M400-nál nagyon szépen, fokozatosa látszódnak a kiemelkedések, amikor felfelé futottam, majd a bezuhanások, amikor lefelé sétáltam. A Watch GT 2e esetén is látható ez, de kevésbé rajzolódik ki a nem annyira hatékony mérés miatt.

Persze, ki kell emelnem azt is, hogy ha kevésbé aktív mozgásformát monitorozok, akkor már sokkal jobban képes követni a pulzust. A lenti képeken egy 10,5 km-es futást lehet látni, kb. 10,7 km/h-s átlagtempónál, itt nagyjából végig ugyan azt tudta mérni a Watch GT 2e csuklón, mint a Polar M400 a mellkasi pánttal.

A kültéri navigáció során a GPS pontossága változó. Van, hogy ez is téved némileg. A fent említett, Polar M400-hoz képest 10,5 km-en kb. 250 métert tévedett összességében, ez egy amatőr sportolóknak szánt termék esetén szerintem teljesen vállalható

Szabadtéri futás során van egy AI futótárs, akivel versenyezhetünk, az óra kalkulálja, hogy az “ellenfelünk” hol jár és jelzi, ha előrébb, vagy hátrébb járunk nála. Ez sokaknak adhat extra motivációt a futás során. Az edzést követően az órán és a Huawei Egészség alkalmazásban is megtekinthetjük annak eredményeit, illetve főleg az amatőr sportolók számára hasznos információ, hogy kalkulációt ad arról is az app, hogy mennyit kell pihennünk, hogy az izmok regenerálódjanak. Erre azért van szükség, mert a túledzettség sérüléshez, fájdalomhoz, rosszabb edzésmunkához vezethet. Ha megfelelő időt fordítunk a regenerációra, azzal jobban fejleszthetjük edzések során is az erőnlétet.

A többi sportmód egy része is kb. arra jó, hogy utólag visszanézve az edzéseinket, látható legyen, hogy mikor mit mozogtunk. Láthatom, hogy pl. dartsoztam, azt viszont nem, hogy hány dobásom volt. Emiatt azért az új sportmódok nem feltétlenül annyira extrák. Azt is fontos hozzátenni, hogy nagyon hiányzik, hogy telefonon menedzselhetők legyenek a sportmódok, hiszen a kis kijelzőn hozzáadni, keresni közel 100-féle mód között nem kényelmes és egy görgetés során simán lehet, hogy rosszul érintem meg, azt nem húzásnak, hanem bökésnek érzi és kiválaszt egy másik módot és kezdhetem előről a keresést.

Hasznos újdonság lehet az automatikus sport felismerés, kérdéses azonban a használhatósága. Futásnál kb. 5 perc után rezgett az óra, hogy szeretnék-e beltéri, vagy kültéri futást indítani. Vagy éppen egy reggeli kutyasétáltatás vége felé, 40 perc után kapcsolt és ajánlotta fel a séta mód indítását.

A pulzusmérés nem csak sport során mehet, hanem egész nap képes mérni az óra, ha túl alacsony értéket mér, akkor jelez is – ezt szerencsére nem teszteltem. Az viszont hasznos, hogy láthatjuk a nap folyamán a legalacsonyabb és legmagasabb, valamint nyugalmi pulzusunkat is. A pulzus mellett már a vér oxigéntelítettségét (SpO2) is méri az óra. Ez nem megy folyamatosan, külön indítható, ezzel mérhető, hogy mennyi oxigént képes szállítani a vér, főleg a koronavírus járvány során lehet hasznos, valószínűleg ezért is hozta el ezt a funkciót a Huawei is az okoseszközeinek egy részére.

A sportosabb fukciók után nézzük az okosságokat. Az óra képes a telefon értesítéseit megjeleníteni. Ez hasznos alapfunkció, bár például a Facebook értesítéseit én mindig kikapcsolom az órákon, mert olyan mennyiségű értesítést kapnék, hogy folyton rezegne az óra, erre nincs igazából szükség. Az viszont már hasznosabb, hogy ha jön egy SMS, annak tartalmát akár az órán is láthatom. Válaszolni viszont nincs lehetőség, ne várjuk miniatűr billentyűzetet az óra kijelzőjén. A telefonhívásokat megjeleníti, viszont csak elutasítani lehet azt az óráról.

A Watch GT 2e az óraszámlapokat tekintve előrébb lépett, nem számoltam össze, de nagyjából 100 különböző watchface adható hozzá a Huawei Egészség alkalmazásból. Vannak egyszerűbbek, látványosabbak. Természetesen így sem lesz mindenkinek jó, a Huawei közösség csoport tapasztalatai alapján van, akinek ez sem elég. A fizetős Watch Face store továbbra is várat magára, de már vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy közelít az EU felé.

Amivel viszont a legtöbben elégedettek lehetnek, az az üzemidő. A Huawei “akár 14 napos“ üzemidőt ígér.  Én kerek egy hónapig használtam, folyamatos pulzusméréssel, alvásfigyeléssel. Amikor elsőnek bekapcsoltam, 76 százalékon állt, a teszt írásának pillanatában 51%-on. Az egy hónap során 2 alkalommal kellett töltenem, ez alapján tehát közelít a kéthetes üzemidőhöz az óra. Fontos, hogy nagyban befolyásolja az üzemidőt az edzések száma is, illetve hogy azok GPS-szel, vagy anélkül zajlanak. Én 1 hónap alatt kb. 6 órányi, GPS nyomonkövetéses edzést végeztem az órán, így ezzel együtt érdemes figyelembevenni, hogy egy hónap alatt kétszer töltöttem, ez szerintem egy kifejezetten kellemes érték.

A Huawei Watch GT 2e gyakorlatilag ugyan azt hozza, mint a drágább Watch GT 2 (eltekintve a kihangosítástól és az óra beszélő képességétől). Cserébe sportosabb kialakítás és olcsóbb árcímke jár mellé, hiszen kb. 20 ezerrel vékonyabb az ára. Ebből a szempontból, mivel a BT-s zenehallgatás benne van, annak aki tényleg sportol és sportos órát akar, jobb választás a GT 2e, mint a GT 2, már csak a nagy árkülömbség miatt. Persze, ha valakinek az audio egyáltalán nem számít, akkor meg az első generációs Watch GT még olcsóbb opciót jelenthet, ami még jobban megéri. Teljesen 22-es csapdája a választás.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával