Hírek

Huawei Watch GT Runner teszt

A Huawei Watch GT sorozata a 2018-as megjelenése óta két célra fókuszált: extra hosszú üzemidő és sportok. Ezek mentén érkezett meg a legújabb Huawei Watch GT Runner is, amely a nevéből adódóan is elsősorban a futók számára szeretne segítséget nyújtani.

Alapvetően azt hihetné az ember, hogy a futók támogatása a legegyszerűbb, hiszen csak mérni kell a távolságot, a tempót, a pulzust, ezekből mutatni pár adatot, aztán jó éjszakát. De a modern futóóráknál ennél sokkal több kihívás van, mint a külső szenzorok támogatása, a minél pontosabb útkövetés, a tervezett és vezetett edzések. És mindezeket bele is rakta a Huawei az új órájába.

A Huawei Watch GT Runner külsejét tekintve hasonló, mint a korábbi GT modellek, azonban több apró módosítás lett eszközölve rajta, ami a futást (is) segíti.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Az óratok 46 mm-es, azaz a klasszikus középső méret lett. Rajta a kijelző 1,43”-os átmérővel rendelkezik és 466×466 képponttal jelenik meg az AMOLED panel, amelyet edzett üveg borít. A lünetta fényesre polírozott fém. Alatta maga az óra tok nem fém, hanem polimer szálú anyag, amelynek egyik oka az, hogy így a tok szíj nélkül csak 38,5 gramm, azaz cél volt, hogy minél könnyebb legyen. 

A tok 11 mm vékony, ugyan úgy, mint a Watch GT 3 sorozat is. Az óra elsősorban bal csuklón hordva kényelmes, így lett kialakítva, hiszen a jobb oldalra került egy tekerhető korona gomb, valamint egy lapos gomb. 

Az alsó rész körbe maradt polimer, csak középen, a szenzoroknál lett csak üveg. Itt összesen nyolc fotódióda került elhelyezésre, körkörös elrendezéssel, két fényforráskészlettel a pulzusméréshez. Nincs külön csatlakozó az órán, vezeték nélkül, a Qi szabvánnyal tölthető fel, egy feltöltés kb. 2 órát vesz igénybe. Ehhez a dobozban találunk egy mágneses töltőbölcsőt, de akár a fordított vezeték nélküli töltést támogató telefonokkal (pl. P50 Pro, Mate40 Pro, P40 Pro, Mate30 Pro, P30 Pro, Mate 20 Pro) is feltölthető a hátlapról, vagy egy normál vezeték nélküli töltőt is használhatunk.

Az óra szíja gyorsrögzítős, egyszerűen levehető, cserélhető. A dobozban összesen “1,5” szíjat találunk, ugyanis a csatos rész mellett van egy 122 és egy 107 mm hosszú másik fele is, így kisebb és nagyobb csuklókra is ideálisan elhelyezhető. A két szíjjal a Huawei 140-210 mm körméretű csuklóhoz ajánlja ezeket a szíjakat.

Érdekesség, hogy a szíjfül az órán többfunkciós, hiszen nem csak a szíjakat tartja, hanem ezekben húzódnak végig a GPS antennák is azért, hogy az óra többi része és a fémek kevésbé árnyékolják le, még jobb legyen a jel. Emellett a kerek tok és a fül közötti rész lyukas, amivel minimális tömegcsökkentést lehetett elérni, plusz ezeken keresztül is szellőzik a bőr alatta. Egyébként a szíjak is végig lyukasak a jobb szellőzés miatt. A teszt idején ez annyira nem számított, mert a februári-márciusi időjárás nem akkora megterhelés ilyen szempontból, de a nyári futásnál ez valóban jól jöhet majd.

Arról, hogy hardveresen mit tartalmaz az óra, igazából keveset tudunk, mert nem kommunikálja a Huawei. A Watch GT 2 sorozat debütálásakor komoly kommunikáció folyt arról, hogy a korábbi órában a Kirin A1 chip dolgozik többek között, azonban gyakorlatilag azóta erről a chipről, vagy esetleges utódjáról semmit sem tudunk és a Huawei teljesen hallgat az órák hardveres alapjáról. A Watch GT Runner esetén azt tudjuk, hogy a valamilyen ARM processzor mellé 4 GB háttértár került, amiből kb. 2,4 GB-ot használhatunk fel arra, hogy zenét másoljunk az órára. 

A szenzorok között megtalálható a gyorsulásmérő, a giroszkóp, a geomágneses érzékelő, a légnyomás érzékelő és a már említett optikai pulzusmérő is. Az óra Bluetooth 5-öt támogat, ezzel kapcsolódiók a telefonokhoz, nincs viszont WiFi. NFC ugyan került az óraházba, kihasználni viszont alig lehet. A Huawei Health alkalmazásban megtalálható a Tárca menüpont, azt megnyitni viszont nem lehet és nem kínál a Huawei semmilyen fizetési lehetőséget az órával sajnos.

A szenzorok viszont bővíthetők is mostanra! Egyrészt, már nem csak headsetet lehet hozzá csatlakoztatni hozzá Bluetooth-on keresztül, hanem pulzusmérő övet is. Így lehetőség van még pontosabb pulzuskövetésre. Emellett lépéselemző podot és kerékpáros wattmérőt is lehet már hozzá csatlakoztatni. Egyiket sem gyárt a Huawei jelenleg, így csak külső, sokszor konkurens gyártó megoldásait lehet hozzá csatlakoztatni, viszont a futók számára ezek hasznos kiegészítők, így mindenképpen megsüvegelendő a támogatás.

A Watch GT Runner egyébként követve a 2021-es modelleket, már HarmonyOS 2.1-et futtat. Ez egyébként nem sok különbséget mutat a korábbi LiteOS-hez képest, így nem sok extrát fedezünk fel miatta. Az órán is elérhető az AppGallery, amiből letölthetők alkalmazások hozzá. Sajnos ezen appok listája nagyon szolidak jelenleg, sok a külföldi piacra szánt app. A kb. két tucat elérhető applikáció közül talán a Fitify sportapp amely kifejezetten hasznos tud lenni, illetve annak akinek van Philips Hue LED világítása, az kaphat még egy appot, aminek segítségével az óráról is vezérelhető a világítás. 

De a legtöbb, ma elérhető app még kevésbé hasznos nekünk. Van már Petal Maps, ez viszont nem egy térkép az órára, csak a telefonon elindított navigáció kiegészítése, képes vele jelezni hol kell fordulni egy-egy kanyarban – de térképet nem jelenít meg.

A sportok terén nincs változás, ugyan azokat tudja az óra, mint korábbi modellek. Szerencsére kikerült a szoftverből a sok “felesleges” edzésmód, amelyek valójában mind ugyan azokat az adatokat (idő, pulzus, esetleg GPS követés) mérték, így már nincs Tánc, darts és hasonló program. Tényleg olyan aktív sportok érhetők el benne, amelyekről valóban tud jó adatokat adni az óra.

A futást használtam elsősorban a teszt során, ebben pedig jól működött. A GPS-t hamar megtalálja mindig az óra és egészen pontosan követi az útvonalat, még akár épületek tövében is. Ennek oka a kétcsatornás működés. Bár továbbra sem kell azt várni, hogy minden esetben méterre pontosan követ minket az óra, de összességében tényleg nagyon jó arányban működik.

Amit régóta hiányoltam, hogy a Huawei Health-ből edzéseket lehessen átküldeni az órára, amelyet utána az lenavigál. Végre ez is bekerült a szoftverben, így már nem csak arra van lehetőség, hogy az órán lévő néhány edzésprogramot állítsuk össze, hanem saját magunk is létrehozhatunk különböző edzéseket, amelyeket az óra utána jelez is. Ez nagy segítség lehet például intervall edzéseknél.

AI futóedzőt is “ad” a Huawei az óra mellé, ami valójában egy elkészíthető edzésterv. A Health applikációban a saját adataink és céljaink alapján hozhatunk létre terveket. Ha később ezeket folyamatosan betartjuk és követjük az órán az edzéseket, akkor segít elérni a célokat, legyen az egy 10 km-es tempós futás, vagy egy maratoni távolság teljesítése.

Ha már irányítás, végre megérkeztek a track alapú navigálási lehetőségek is. Ha letöltünk valamilyen útvonalat .gpx fájlban, azt fel tudjuk tölteni a Huawei Health alkalmazásba, majd onnan az órára. Térképet továbbra sem látunk majd a Watch GT Runneren, viszont jelez, amikor irányt váltani, vagy kanyarodni kell. Ez jól jöhet akár túrázás során, akár terepfutó versenyeken is.

A Huawei TruSport futóprogramja számos olyan adatot ad nekünk, amely segíti belőni a szintünket. Ezt nagyjából úgy kell elképzelni, hogy ha folyamatosan edzünk vele, kapunk egy “Futóképességi-indexet”, egy olyan számot, amely nagyjából jelöli, hogy mire lehetünk képesek. Ha például elérjük a 40,7-es indexet, akkor az óra szerint körülbelül 4 óra alatt le tudnánk futni egy maratont. Érdekességként, a maraton világrekordja (ami jelenleg 2:01:39) már 85,3-as indexet jelent.

A heti edzésterhelést is megjeleníti az óra, amivel könnyebben követhető, hogy mikor kell pihenni – hiszen a fejlődés nem akkor jön létre, amikor nagyon erősen edzünk, hanem akkor, amikor utána azt kipihenjük. Az edzésterhelés segítségével könnyebben lehet belőni a saját edzésterhelésünket és elkerülhetjük a sérüléseket is.

Az első viseléskor ezek az értékek még nem lesznek helytállóak. Valószínűleg kb. 1,5 hónapig kellene folyamatosan edzeni vele, hogy felvegye a fonalat a Huawei Health a valós teljesítményünkről, legalábbis én ezt tapasztaltam. A versenyidő kalkulátor nálam még a sokadik futás után is elég lassú időket írt, de ezt befolyásolja az is, hogy milyen futásokat végez az ember.

A Watch GT Runner órához továbbra is a Huawei Health alkalmazás kell, amely használható HarmonyOS-en, Android és iOS-en egyaránt, de van itt némi csavar azért.

Ha valaki iOS mellé vásárolja a GT Runnert, néhány funkció nem lesz elérhető rajta, többek között ilyen a trackek feltöltése az órára a navigációhoz. Kimaradnak a fizetős óraszámlapok is, valamint a zenefeltöltési lehetőség is.

Ha Androidon használjuk, akkor két irány van. Huawei telefonokon rendkívül egyszerű a használat, hiszen a Huawei Health app előre telepített és rögtön csatlakoztatható.

Ha nem Huawei Android telefonnal használjuk, hanem más márkával, mint a Samsung, Xiaomi, Oppo, Realme, stb., akkor először is telepíteni kell a Huawei Health appot. Ez viszont kicsit komplikált. Bár a Google Play Áruházban két szoftver is van, az egyik a Huawei Health, a másik a Petal Health, sajnos egyikkel sem lehetett használni a GT Runnert. Először fel kell telepíteni az órára az AppGallery-t, majd abból letölteni a HMS Core appot és a Huawei Health-et. Ezek után az óra kezesbárányként működik a nem huawei telefonokon is és rendkívül jól használható.

A Huawei Watch GT Runner korábbi hiányzó funkciók sorát hozza el, amelyek nagyon fontosak és valóban hiányoztak. Ebből a szempontból egy nagyon jó óra, nem csak futásra. A másik oldalt persze ott van, hogy komplikált az első telepítése, ha valaki nem Huawei telefont használt, amelyet mindenképpen meg kellene oldania, javítani kellene a Huawei-nek rövid távon.

Ezektől függetlenül, jó eséllyel további sikereket arat a Huawei az óra piacon, ahogyan teszi azt egy ideje. Hiszen Magyarországon továbbra is az elsőszámú okosóra szállító neve Huawei. 

Kapcsolódó cikkek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával