Hírek

Interjú: A Huawei vezetőit kérdeztük Berlinben

Az IFA 2019 kiállításon a Huawei két vezetőjétől volt lehetőségünk kérdezni a vállalattal és a jövővel kapcsolatban.

Yanmin Wang a Huawei Közép-Kelet-Európai és Balti térségért felelős elnök, tőle elsősorban a hazánkat és a régiót érintő kérdésekre kaptunk válaszokat.

Yanmin Wang

HuaweiBlog: Hogyan érintette a Huawei értékesítését Magyarországon és a régióban május óta az amerikai szankciók?

Yanmin Wang: Azt mondhatom, hogy pozitív visszajelzések érkeztek a felhasználóinktól és vásárlóinktól. Május közepén valóban komolyan érintették az eladásokat a hírek, de nagyjából egy hónappal később minden visszaállt a normál szintre. A magas minőség és a kiváló szolgáltatás miatt a vásárlók kiemelkedő lojalitását szereztük meg az elmúlt években és továbbra is hisznek a márkában továbbra is.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

HuaweiBlog: Voltak termékbejelentések, amelyek az amerikai szankciók miatt maradtak el?

Yanmin Wang: Erről nem igazán tudok bővebben nyilatkozni, mert ezeket a döntéseket általában a központban, Kínában hozzák meg és mi a kapott tervek alapján kínáljuk a készülékeket a régióban.

HuaweiBlog: Hogyan tudhat a jövőben több telefont eladni a konkurenseknél a Huawei amerikai komponensek és szolgáltatások nélkül?

Yanmin Wang: Ezek a szankciók a piacon lévő készülékeinket nem érintik. A most megvásárolható okostelefonokat, tabletek és notebookok megkapják a biztonsági- és szoftverfrissítéseket a jövőben is. A jövőben bármi megtörténhet. Különböző tervekkel rendelkezünk.

HuaweiBlog: Miért nem láttunk fél éve új Matebook modelleket a piacon?

Yanmin Wang: Úgy gondolom, hogy a notebookok nem olyanok, mint a telefonok, ebben az ágazatban lassabb a frissítési ciklus. Dolgozunk az új modelleken.

HuaweiBlog: Mikor várhatjuk az új MediaPad tableteket?

Yanmin Wang: A tabletek piaca nagyon gyorsan változik. Jelenleg elsősorban a 10”-os modellekre fókuszálunk a piaci igények kapcsán.

HuaweiBlog: Várható a MediaPad M6 hazánkban?

Yanmin Wang: Ez még nincs eldöntve, elképzelhető, hogy bevezetjük az európai piacon is, de egyelőre erről még nincs pontos információm.

Az új Kirin 990 széria kapcsán pedig a Huawei chipsetek fejlesztéséért felelős vezetőt, Dr. Benjamin Wangot kérzetük.

Kirin 990 5G

HuaweiBlog:  Miért használja a Cortex-A76-ot a Kirin 990 az újabb Cortex-A77.

Dr. Benjamin Wang: A Kirin 990 fejlesztése 2 évvel ezelőtt kezdődött meg, amely során megállapítottuk, hogy a teljesítmény és az energiahatékonyság közel azonos a két architektúra között. Ez az elsődleges ok. A másodlagos pedig hogy az új Cortex-A77 sokkal nagyobb méretű, mint az előző generáció. Tehát azonos energiahatékonyság mellett kisebb méretű a Cortex-A76. Az előző generációs architektúrának köszönhetően sikerült magasabb órajelen járatni a Kirin 990-et és nagyjából 10%-os teljesítménybeli előnyt adni a konkurensekhez képest.

HuaweiBlog: Az elmúlt években a Huawei első volt az ARM architektúráinak alkalmazásában, ez azonban idén megváltozott. Ennek az amerikai szankciók az oka?

Dr. Benjamin Wang: A Huawei-nél sosem azt néztük, hogy melyik a legújabb, hanem azt, hogy melyik a legalkalmasabb számunkra, melyik nyújtja a legjobb teljesítményt. Talán a jövőben, ha jobban megfelelő lesz a Cortex-A77, akkor adaptáljuk azt is. A Cortex A77-es teljeskörű használatához azt hiszem mindenképpen 5 nm-es gyártástechnológia szükséges.

HuaweiBlog: Ugyan ez a helyzet a GPU oldalon?

Dr. Benjamin Wang: Az ARM legújabb GPU-ja nem annyira jó, hogy azzal érhettük volna el a legjobb teljesítményt. Helyette A G76-os GPU-t használtuk, amelybe 10 helyett 16 számításra szánt magot helyeztünk. Ezzel magasabb teljesítményt érhettünk el, alacsonyabb energiafogyasztás mellett.

HuaweiBlog: Mi a különbség a Kirin 990 és a Kirin 990 5G között?

Dr. Benjamin Wang: Több különbség is található a Kirin 990 széria két tagja között. Az első, a technológia, a Kirin 990 7 nm-es gyártástechnológiával készült, míg a Kirin 990 5G az újabb 7 nm+ EUV megoldással. A chipben található közepes- és nagyteljesítményű magok magasabb órajelen működnek az 5G-s kiadásban, mert úgy gondoljuk, hogy az 5G hálózatnak köszönhetően sokkal több adatot kell ennek a verziónak feldolgozni, mondjuk a Cloud szerverekkel való kommunikáció során, hiszen azonos idő alatt gyorsabban, több adatot képes elérni. Emiatt az NPU-ból is két Big Core és egy Tiny Core került bele, míg a Kirin 990-be egy Big Core és egy Tiny Core található. A 4G-s adatkapcsolatot használva a Kirin 990-ben elég a teljesítmény, viszont 5G-t használva magasabb adatkapcsolattal, több adatot képes kezelni.

HuaweiBlog: Mi a különbség az új Da Vinci NPU és a korábbi generációs NPU között?

Dr. Benjamin Wang: Elsődleges az energiahatékonyság, amelynél jelentős különbésg érhető el. Különböző architektúrákat kínálunk az eltérő igényekre. A Tiny Core kisebb energiafelhasználás mellett kínál NPU feldolgozást, azonban nagyobb teljesítény igény esetén a Big Core képes magasabb teljesítményre kapcsolni.

A Huawei IFA 2019 bejelentéseiért kattints ide!

 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával