Hírek

Kiléphet a Huawei az okostelefon piacról? Akár igen, de valószínűleg nem.

Egy piaci elemző szerint, a legrosszabb esetben előfordulhat, hogy a Huawei elhagyja az okostelefon piacot 2021-ben.

Fontos kiemelni, hogy ez Ming-Chi Kuo (TF International Securities) elemző jóslata és nem a Huawei hivatalos kommunikácjója, vagy álláspontja.

Huawei P40 és P40 Pro teszt
Huawei P40 Pro

Az Egyesült Államok komoly politikai nyomást helyez a Huawei-re, 2019. májusa óta konkrét törvényekkel akadályozzák a működését. Ennek részeként az amerikai technológiákat csak különleges engedélyekkel adhatják el a Huawei Technologiesnak a cégek, ezekkel az engedélyekkel pedig kifejezetten szűkmarkúan bánik az amerikai kormányzat.

A legutóbbi korlátozások erősen kérdésessé tették a Kirin chipek jövőjét, illetve hogy más gyártóktól tud-e venni chipet a Huawei a jövőben. Ennek oka, hogy a tech iparban a gyártások jelentős része bár Ázsiában, azon belől főleg Kínában van, azonban a fejlesztések döntő többsége amerikai eredetű cégekhez kapcsolódik. Emiatt szeptember 15. után csak akkor kereskedhetnek nem amerikai cégek a Huawei-jel amerikai fejlesztést tartalmazó termékkel, ha ehhez az USA kormányzata engedélyt ad nekik. Többek között a MediaTek is kért erre engedélyt, hogy szeptember 15 után is tudja folytatni az üzletet a Huawei-jel.

Ming-Chi Kuo piaci elemző véleménye, hogy ha még a Huawei képes is lesz beszerezni az okostelefon alkatrészeket szeptember közepe után, a versenyképessége és a piaci részesedése erősen eshet majd.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Huawei 2020. Q2-ben, azaz a második negyedévben a Samsungot is felülmúlva a világ legnagyobb volumenű gyártójává vált. Ennek ellenére a fent nevezett iparági elemző úgy véli, hogy 2021-ben akár 75%-kal is csökkenthet a Huawei globális értékesítése. Ez azt is jelentené, hogy a Huawei arányosan ennyivel kevesebb kamera szenzort, vagy éppen memória és egyéb chipekt vásárolna a piacról, így ez a visszaesés nem csak a Huawei Technologiest érintené hátrányosan, hanem a mögötte lévő teljes iparágat is.

Kifejezetten magas követelményeket támasztott a Huawei a csúcsmodellek alkatrészminősége tekintetében, azonban ha csökken a gyártási volumen, azzal az ellátási lánc egésze rosszul járhat. Beleértve például a memóriachipekkel kereskedő Samsungot, vagy a szenzorokat értékesítő Sony-t. Ming-Chi Kuo véleménye szerint jövőre a technológiai fejlődés is lelassulhat a versennyel együtt.

Kuo szerint a legjobb forgatókönyv az lehet, hogy a Huawei piaci részesedése csökken, a legrosszabb pedig az, hogy kiléphet az okostelefonok piacáról. Szeptemberben tartja a Huawei az IFA 2020-as keynote-ját, illetve sor kerül a HDC.2020-as fejlesztői konferenciájára is, remélhetőleg akkor a cég vezetői megosztanak némi információt a vállalat saját jövőképéről.

Forrás
Myfixguide.com

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával