Hírek

Mobile AI-val jön a Kirin 970

Berlinben, az IFA-n bejelentette a Huawei legújabb mobil processzorát, a Kirin 970-et, amely az első, mobil mesterséges intelligencia (AI) platformra épül.

A Kirin 970-es SoC már 10 nm-es gyártástechnológiával készül, köszönhetően a TSMC-nek. A nyolcmagos heterogén CPU magok mellé 12 magos grafikus ship került, az újdonság, illetve az átütő erő mégsem ez, hanem a  felhasznált Neural Processing Unit (NPU), amely jelentősen javítja az eszköz válaszidejét azzal, hogy a mesterséges intelligencia segítségéel kitalálja előre azt, hogy valószínűleg mire készül a felhasználó. Ezzel egy négymagos Cortex-A73-as heterogén CPU architektúrához képest 25-szörös teljesítményre képes 50-szer nagyobb hatékonyság mellett.

A Mobile AI egyesíti a készülék (On-Device AI) és a felhő mesterséges intelligenciáját. Ezzel  a várakozási idő csökkent, míg a stabilitás és a biztonság nő. A felhő számításokhoz szükséges adatkapcsolat lehetősége is adott, a Kirin 970-es ugyanis LTE Cat.18 DL és Cat.13 UL mobilhálózati kapcsolatra képes, ezzel akár 1,2 Gbps-os maximális letöltési sebesség is elérhető.

„Egy új, izgalmas korszak küszöbén állunk az okostelefonok jövőjét illetően”, mondta Richard Yu, a Huawei Fogyasztói Üzletágának elnöke. „A Huawei elkötelezett amellett, hogy az okoskészülékekből intelligens készülékeket fejlesszen olyan end-to-end képességek kialakításával, melyek a chip-ek, az eszközök és a felhő közös fejlődését támogatják. A végső cél, hogy jelentősen jobb felhasználói élményt nyújtsunk. A Kirin 970 az első a számos új fejlesztés között, melyek erős AI funkciókat hoznak el készülékeinkre, és túlszárnyalják a versenytársakat”, tette hozzá Yu.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Elindul az AI-val szerelt intelligens készülékek kora. Ennek első darabját valószínűleg október 16-án ismerhetjük meg, a Huawei Mate 10-et.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával