Hírek

Lehallgatással vádolták a Huawei-t Hollandiában

A Huawei kémkedési botrányát tekintve viszonylag kevés kézzel fogható bizonyíték merült fel az elmúlt években, az USA kormánya igazából a szankciók ellenére semmit sem publikált. Helyette most Hollandiában merült fel a gyanú, hogy több mint egy évtizede már lehallgathattak telefonokat a Huawei technológiáján keresztül.

A holland KPN Telecom NV távközlési vállalat készített 10 éve egy jelentést arról, hogy milyen biztonsági kockázatokat jelenthet a Huawei technológiája. Az akkor titkosított dokumentumok most kiszivárogtak és azok arra utalnak, hogy a Huawei munkatársai a KPN épületein belülről, illetve Kínából is “illetéktelenül, ellenőrizetlenül és korlátlanul” hallgathattak le telefonszámokat, amelyeket a hágai központú Telfort nevű leányvállalat kezelt.

Huawei logó egy épületen

A hírek alapján ezek még 2009-ben, azaz 12 éve történhettek. A holland titkosszolgálat (AIVD) többször figyelmeztethette a szolgáltatót az esetleges kínai kémkedés lehetőségére, ezt követően készült a jelentés is.

A kiszivárgott dokumentumok nem tartalmaznak információt arról, hogy valóban megtörténtek-e a leghallgatások és ha igen, akkor milyen gyakran. Viszont a hírek utalnak arra, hogy ebben az időszakban a korábbi holland miniszterelnöknek, Jan Peter Balkenende telefonszáma is érintett lehet, illetve az országban élő kínai emigránsok megfigyelésére is alkalmas lehetett a rendszer.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A dokumentum kiszivárgását követően a KPN új közleményt adott ki, amelyben megerősíti azt, hogy nincs olyan jel, amely arra utalnak, hogy a Huawei bárkit lehallgatott volna, vagy ellopta volna az ügyfelek adatait.  Ha ilyen történt volna, amiről tudomást szereztek volna, akkor természetesen jelentették volna az illetékes hatóságoknak.  Hozzátették azt is, hogy a cégnél dolgozó Huawei alkalmazottak nem rendelkeztek hozzáféréssel a KPN kulcsfontosságú hálózatához és adataihoz, vizsgálatuk szerint a Huawei minden esetben a KPN engedélye szerint működött a hágai központban.

A Huawei is megerősítette, hogy soha nem élt vissza a helyzetével Hollandiában, nem járt el rosszindulatúan.

Forrás
Portfólió

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával