Hírek

Magyarországon is elindul az 5G

A Vodafone lesz az első szolgáltató Magyarországon, amely kereskedelmi 5G mobilhálózatot indít.

A Vodafone október 17-től indítja el az első 5G-s állomásokat mobilhálózatán, elsőnek a szolgáltatás kizárólag Budapest belvárosában lesz elérhető. Várhatóan a fővárosban a forgalmasabb csomópontokban lesz elérhető az 5G, többek között az Astorián, az Erzsébet téren és a pesti rakparton.

Vodafone 5G

Hazánk első 5G hálóza NSA (Non-Standalone) rendszerben fog működni, ami azt jelenti, hogy a Core hálózat továbbra is 4G alapokon lesz, a rádiós sugárzás történik majd 5G-s hálózaton. Ez nem jelenti azt, hogy már az első magyar 5G hálózat le lenne maradva, a világ összes eddigi 5G hálózata NSA alapú és a Huawei is a jövőnek tekinti még az SA, azaz Standalone 5G hálózatokat, ahol már a Core is újgenerációs.

Érdekesség, hogy Magyarországon a Vodafone és a Digi már 2016 óta rendelkezik 3,6 Ghz-es frekvencialicenccel, amire az 5G-s hálózatokat építhetik. Ezen spektrum arra alkalmas, hogy a legforgalmasabb helyeken hozzanak létre a szolgáltatók 5G-s cellákat, nagy terület lefedésére tehát nem alkalmas.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

5G távvezető bemutató Debrecenben a Huawei segítségével

A Magyar Telekomhoz és a Telenorhoz hasonlóan már egy ideje teszteli a Vodafone is az 5G-t Magyarországon, azonban október 17-én végre beindulhat kereskedelmi forgalomban is, ami történelmi lépés lehet. Egyelőre arról nincs információ, hogy milyen díjcsomagokkal és milyen készülékekkel lehet majd használni a szolgáltatást.

A teljes, országos lefedettséghez valószínűleg 2-3 év szükséges, de nem volt ez másként 10 évvel ezelőtt a 4G megjelenésekor sem.

Mindeközben a Telekomnál megjelent a Huawei Mate 20X (5G) okostelefon, ami utal arra, hogy a magentaszínű szolgáltatónál is készülnek az újgenerációs hálózat bevezetésére.

Forrás
HWSW

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával