Hírek

Okoskütyü, amivel megkerül az elveszett kutya

Az okostelefonok, okosórák és okosotthonok után a háziállatokat is eléri a technológia, amivel a kiskedvencek is nagyobb biztonságban tudhatók.

Okoskütyü, amivel megkerül az elveszett kutya

A Telekom vezette be először a Kisállat Radar nevű szolgáltatását, ami bármikor jól jöhet, ha esetleg elszökne, eltűnne egy kutya. A szolgáltató kínálatába felvett egy GPS-es nyomkövetőt, ami SIM kártyával ellátható és lehetőség van a segítségével okostelefonon követni annak pontos (+- néhány méter) pozícióját, ami nagyon nagy segítség lehet akkor, ha keresni kell egy elkóborolt kutyát.

Telekom Kisállat Radar

Maga a GPS-es nyomkövető 16 900 forint, amit lehet 10 havi kametmentes részletre is törleszteni. Mellé pedig elérhető egy Radar díjcsomag havi 590 forintért, amely kifejezetten arra lett kitalálva, hogy a nyomkövetőt online elérhetővé tegye.

Okoskütyü, amivel megkerül az elveszett kutya
Egészen pontosan meghatározza a kutya pozícióját

Ezért cserébe a kutya nyakörvére kell helyezni a SIM kártyával ellátott nyomkövetőt azután, hogy már a telefonnal szinkronizáltuk és már láthatjuk is a telefonon valós időben azt, hogy hol jár a kutya. Egy feltöltéssel 48 órán keresztül üzemel a kiegészítő (microUSB-n keresztül tölthető). Akár megelőzhető is vele az elkóborlás, mert az alkalmazásban beállítható egy biztonsági zóna, amit ha elhagy a kutya, azonnal jelez a telefonnak a kutya radar.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

A Huawei is mutatott be hasonló kiegészítőt, a Huawei Locator még 2018 szeptemberében debütált, de sajnos a gyártó még nem hozta be ezt a kiegészítőt Magyarországra.

Huawei Locator

Szilveszteri időszakban a tűzijátékok miatt téma a kutyák elkóborlása, ezért ilyenkor is hasznos lehet a kint éjszakázó kutyák számára. Viszont az év többi napján is jól jöhet, elég csak arra gondolni, ha valaki elmegy kirándulni a kutyával és mondjuk az a szabadban elrohan, ha szem elől veszítjük is tudjuk merre induljunk utána.

A jövőben még könnyebb lehetne a kutyák nyomkövetése

Ha visszaemlékszünk 10 évvel korábbra, a kutyiradar akkor még teljesen utópisztikusnak tűnik, pedig mostanra nincs benne semmi hihetetlen. Egy apró GPS-es kütyü, ami 2G hálózaton keresztül kommunikál egy telefonos alkalmazással. De mi lehetne 10 év múlva? Az 5G további hálózati lehetőségeket tartogatnak számunkra, még több csatlakoztatott eszközzel.

Most még talán szintén utópisztikusan hangzik, de szerintem 10 év múlva teljesen reális elképzelés lehet az, hogy a kutyák most is kötelező azonosító chipje már nem csak azonosításra, hanem nyomkövetésre is használható legyen. Az eSIM technológiával nem kell fizikai kártya hozzá. Ha eléggé lecsökkentik a méretét az elektronikának (ami valószínűleg már most sem lehetetlen), akkor csak egy olyan megoldás kell, amelynek köszönhetően töltőkábel nélkül is tud működni évekig a kutya testében. Az állatorvos csak beszúrja a nyomkövető chipet úgy, mint most is az azonosításra szolgálót és már online is lehet a kutya, nyakörv nélkül is bárhol láthatjuk, akár az egészségügyi állapotát is monitorozhatná. 2019 végén ez még csak egy álom a kutyatartók számára, de talán 2029 szilvesztere előtt ez már egy átlagos jelenség lesz.

Szilveszterkor elveszett kutyus?

Ha mégis elveszett Szilveszterkor a kisállatod, akkor hova fordulhatsz?

Első körben posztold mindenképpen a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook oldalára a kisállat képét, amin jól felismerhető, e mellett a telefonszámodat, ahol el lehet érni! Ezzel párhuzamosan készíts plakátokat a keresésről és helyezd el a környéken. Továbbá keresd fel a helyi menhelyeket és állatorvosokat.

Okoskütyü, amivel megkerül az elveszett kutya

Bővebb információ és tanács a Szilveszteri Állatmentő Ügyelet Facebook oldalán érhető el, az ügyeletes állatorvosok listájával együtt.

A Szilveszteri Állatmentő Ügyelet csapata idén már hatodik éve szervezi meg a szilveszterkor elszökő állatok hazajuttatását, így segítségetekre lesznek! Az Ügyelet munkáját idén 200 önkéntes segíti országszerte az adott időszakban.

Telefonszámuk: 06 70 501 7142

Forrás
Telekom

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával