Hírek

Trump a Xiaomi-t is amerikai tiltólistára helyezte

A Reuters úgy tudja, hogy Donald Trump kormánya 2021. január 14-én, csütörtökön 9 újabb kínai vállalatot helyezett tiltólistára, többek között a Xiaomi-t is.

Donald Trump

A lap állítása szerint belelátott olyan kormányzati dokumentumokba, amelyek 9 kínai vállalatot helyeznek befektetésre tiltott listára, azok állítólagos kínai katonai kapcsolataik miatt. A dokumentumban megtalálható a repülőgépgyártó Comac és az okostelefonokat is gyártó Xiaomi a lap szerint.

Úgy tudni, hogy az új befektetési tiltással az amerikai vállalatok nem fektethetnek be ezekbe a kínai cégekbe, ráadásul azok, amelyek már rendelkeznek ilyen befektetéssel, azoknak 2021. november 11-ig el kell adniuk azt.

A Reuters által megszellőztetett tiltásról egyelőre további információ nem áll rendelkezésre, viszont eggyel finomabbnak tűnik, mint amit 2019. májusban a Huawei Technologies elszenvedett. Azonban nem kizárt, hogy ez csak a kezdet, hiszen valószínűleg a Biden kormányzás sem fog sokkal barátibb módon hozzáállni a kínai vállalatokhoz.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

HarmonyOS

A Huawei-t lassan 2 éve érintik a legerősebb amerikai tiltások, azonban egyelőre a vállalat köszöni szépen, talpon maradt. Az idei évben érkezhet okostelefonokra is a HarmonyOS 2.0 operációs rendszere. A Huawei vezetői korábban elmondták, a HarmonyOS rendszer nyitva áll minden kínai gyártó előtt, így ha például a Xiaomi-tól elvennék a Google licencet, hasonlóan a Huawei-től, akkor lehetősége volna a cégnek a már fejlesztés alatt álló OS-t használni és nem kellene sajátot összedobnia gyorsan. Ebből a szempontból a Huawei erősen előrehaladt 2 év alatt, hiszen közel az összes Google szolgáltatásra kínál már alternatívát a HMS Core keretrendszer alatt és sok pénzt fektetett az AppGallery-be is, valószínűleg a HarmonyOS átállás is hasonló intenzitású lehet majd (elsőnek Kínában), ha elkészült a végleges kiadású verzió.

Forrás
Reuters

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával