Hírek

Trump elnöksége végén egy sor licencet visszavont a Huawei partnereitől

A Reuters információ szerint a Trump adminisztráció a kormány utolsó napjaiban értesítette a Huawei amerikai beszállítóit, hogy visszavonják azokat az ideiglenes licenceket, amelyeket tavaly kiadtak és lehetőséget biztosítottak a kínai céggel való kereskedelemre.

Donald Trump

Valószínűleg ez a Trump kormány utolsó nagy akciója a Huawei Technológies ellen, azonban nyilván fájó mind a kínai félnek, mind az amerikai vállalatoknak. A világ legnagyobb távközlési berendezésgyártójának ellehetlenítésa Trump vezetése alatt indult el, 2019 májusában mért nagyobb csapást az Entity Listtel a Huawei-re. Az ok nemzetbiztonsági kockázat volt és Trump több esetben is úgy fogalmazott, hogy olyan bizonyítékok vannak erre, amelyek egyértelműek, azonban sosem mutatott ilyet.

A Félvezető Ipari Szövetség közlése szerint az USA Kereskedelmi Minisztériuma több gyártó korábban kiadott licencét is visszavonta, bár pontos szám nincs, egyes információk szerint legalább 4 cég 8 licencét semmisítették meg, a pletykák szerint közte van az Intel is, amely azonban sem megerősíteni, sem megcáfolni nem szerette volna ezt.

Egyes források szerint a japán Kioxia Corp (korábban Toshiba Memory Corp), amely memória chipeket gyárt, két licenctől is elesett az amerikai döntés miatt. A hírt követően Samsung Electronic 1,5%-ot, a Tokyo Electron 0,8%-ot, az Adventest 1,5%-ot zuhant a tőzsdén.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Joe Biden beiktatása január 20-án történik meg, azonban ez aligha hoz gyors rendeződést az ügyben, hiszen az USA új elnökének és alakuló kormányának számos dologgal kell megküzdenie, beleértve a koronavírus járványt, az oltási program lebonyolítását, a vírus okozta gazdasági visszaesések kijavítását. Valószínűleg a Huawei ügye nem lesz a legnagyobb prirotitású és az is kérdéses még, hogy milyen módon kezelné Biden az USA-Kína kapcsolatot.

Forrás
Reuters

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával