Hírek

Új követelmények az androidos készülékekkel szemben

A Google új irányelveket vezetett be, amelyeknek meg kell felelniük az androidos eszközgyártóknak, ennek eredményeként a felhasználók nyernek majd elsősorban.

Huawei AP51 USB-C adatkábelHuawei AP51 USB-C adatkábel

Az első változás, amit az XDA Developers csapata fedezett fel, hogy az új androidos eszközöknek mostantól kompatibilisnek kell lennie az USB-C PD töltőkkel. Az USB-C PD (Power Delivery) egy nyitott szabvány, amely lehetővé teszi a gyorstöltési sebességeket. Az Android 7 Nougat megjelenésekor a Google még csak javasolta, hogy tartózkodjanak attól, hogy USB-C PD helyett csak saját töltési megoldásokat alkalmaznak, most azonbna már kötelezővé is tette ezt, azaz a jövőben ez azt jelenti, hogy az új tableteknek, telefonoknak támogatnia kell az USB-C PD-t, ezzel pedig valószínűleg búcsút inthetünk a microUSB-S eszközöknek Android 10 alatt. Természetesen ez az új modellekre lehet majd érvényes, azaz a már megjelent készülékeket nem érinti.

További nagy változás, hogy a Google már megköveteli az Android 9.0 Pie-ban bevezetett Digitális Egyenleg funkció támogatását, amely figyelemmel kísérheti az alkalmazások használatát, az értesítéseket, képes a képernyő színprofilját állítani és további funkciók találhatók meg benne. A Family Link a szülői felügyelet szempontjából tud hasznos lenni.

A dokumentum szerint a gyártóknak implementálni kell ezeket a funkciókat az új telefonokba és tabletekbe, amelyek Android 9-et, vagy Android 10-et futtatnak, illetve azon modelleknek is, amelyek ezen rendszerre frissülnek. Nyilván ez utóbbi a microUSB-s modellek esetén nem volna kivitelezhető. A Google elfogadja a gyártók saját megoldásait is, ha azok azonos funkciót kínálnak, mint a Digitális Egyenleg és a Family Link.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a HWB KÖZÖSSÉG csoportunkba a szakmai segítségért!

Mi úgy látjuk, hogy ha a Google rákényszerítené a gyártók az USB-C használatára, az mindenképpen előrelépés volna. A felső- és középkategóriában már egyre ritkább a microUSB, a 100 ezer forint alatti eszközök esetén viszont továbbra is gyakori. A Digitális Egyenleg funkció is rendkívül hasznos tud lenni abban az esetben, ha a felhasználók megfelelően kihasználják, bár egy év alatt nem épült még be a köztudatba annyira.

Forrás
XDA-Developers

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés blokkolva

Kérjük, támogasson minket a hirdetés blokkoló kikapcsolásával