Hírek

USA vs Huawei: újabb 90 nap haladék és további tiltások

Augusztus 18-án lejárt az Egyesült Államok 90 napos általános licence a Huawei tiltás ellen, amelyet követően meghosszabbodott az, viszont több Huawei cég is felkerült a tiltólistára.

Donald Trump

Májusban a Huawei-t az “Entity Listre” tette az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma, vele együtt 68 leányvállalata is erre a sorsra jutott. Most augusztus 19-én a kormány újabb rendeletet adott ki, amelyben további 46 Huawei leányvállalat található meg, már a világ 25 országából. A Huawei magyarországi cége (Huawei Technologies Hungary Kft.) egyelőre nincs rajta a tiltólistán.

Ezzel együtt azonban meghosszabbodott az ideiglenes általános licenccel és második alkalommal kaptak az amerikai vállalatok 90 napos engedélyt arra, hogy a korábban megkezdett együttműködéseket folytassák.

A G20-at követően Donald Trump interjúban jelentette be, hogy újrakezdik a Kínával való tárgyalásokat és ennek részeként felmenti a Huawei-t a szankciók alól, ez azonban azóta sem történt meg, most az újabb listára helyezésekkel tovább súlyosbította ezt az USA elnöke.

Huawei-jel kapcsolatos kérdésed van? Lépj be a Huawei közösség csoportunkba a szakmai segítségért!

A Huawei Magyarország közleménye:

„A Huawei ellenzi az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériumának döntését, melynek következtében további 46 Huawei-leányvállalatot helyezett az úgynevezett Entity List-re. Nyilvánvaló, hogy a döntés mögött politikai motivációk állnak, melyek nincsenek összefüggésben a nemzetbiztonsággal. Az intézkedés sérti a szabadpiaci verseny alapelveit, és nem szolgálja egyik fél – beleértve az Egyesült Államok vállalatainak érdekeit – sem. A Huawei üzleti tevékenységének elnyomását célzó törekvések nem fogják technológiai vezető szerephez juttatni az Egyesült Államokat. A vállalat ezúton felszólítja az Egyesült Államok kormányát, hogy hagyjon fel a hónapok óta tartó igazságtalan eljárással, és távolítsa el a Huawei-t az Entity List-ről.

A Temporary General License, vagyis a Huawei-re vonatkozó felfüggesztés meghosszabbítása nem változtat azon a tényen, hogy a vállalatot igazságtalan intézkedések sorozata éri. A tegnapi döntés nem lesz számottevő hatással a Huawei üzleti tevékenységére, a vállalat továbbra is arra összpontosít, hogy a lehető legjobb minőségű termékeket és szolgáltatásokat biztosítsa fogyasztói számára világszerte.”

Related Articles

Back to top button